Ha valójában utálod a kitűzött célt, soha nem fogod elérni: 4 tipp, hogy ne légy önmagad ellensége

Bagyinka Tímea
GettyImages-1327849380
Olvasási idő kb. 4 perc

Amennyiben mérföldkőhöz érkezett az életed, megfogalmazódott benned az igény az életmódváltásra, érdemes ennek kivitelezésére pontos ütemtervet készítened. A megvalósítás pozitív kicsengése az apró részletekben rejlik. Szakértő ad tippeket ahhoz, hogy ne add fel félúton.

Ha nem vagy mazochista, akkor csak azon dolgok iránt garantált a hosszú távú elköteleződésed, amelyek már az elején is okoznak neked kisebb-nagyobb sikerélményeket. Ha azt, amit célul tűztél ki magadnak, utálod, ha csak egy szükséges rossznak gondolod, nehezen fogsz tudni hűséges és következetes maradni az utadon. Ezekben az esetekben jönnek a kilengések, a lógások és a kifogások. Hiszen nem vagy önmagad ellensége. Az erőlködés vagy erőszak pedig ritkán hoz életmódváltás-profitot. 

#1 Találd meg a belső motivációd!

A támogatás a környezet részéről fontos, de ne abból akarj erőt meríteni. Te akard a változást! Tegyük fel, hogy a barátod elkezdett edzeni járni, és elhívott magával, te persze el is mész vele, csak úgy miért ne? alapon. Ez ennyi motivációval egy közepesen jó, egyszeri kalandnak ígérkezik. Hiszen sokkal jobb egy kávézóban beszélgetni, mint fájdalmas munkával az izmaidat edzeni. Jobb esetben csak te maradsz le a következő ilyen programról, rosszabb esetben a barátod sem megy többet, hiszen ő veled képzelte el ezt az egészet. 

Tedd fel a kérdést magadnak: jobb lenne-e neked, ha változtatnál? Ha a válaszod a kérdésre egy határozott igen, akkor pontosítsd, mitől lenne jobb. Utána, ha ez is megvan, gyűjts eszközöket, irányokat a változtatáshoz! Készíts részletes, mindenre kiterjedő tervet!

Az életmódváltás nehéz, de a szakértő tippjeivel elérheted a célod
Az életmódváltás nehéz, de a szakértő tippjeivel elérheted a célodViktoria Korobova / Getty Images Hungary

#2 Haladj lépésről lépésre!

Ha például az étkezéseden szeretnél változtatni, kezdd el azt csak az egyik főétkezéssel, mondjuk, a reggelivel. Adj meg magadnak mindent, amire szükséged van napindítónak. Hagyd el a régi rossz szokásaid, például hogy eddig nem is reggeliztél, vagy hogy valami gyors, egyszerű, de korántsem nagyszerű megoldást választottál arra az étkezésre, amely az egész napodat meg fogja határozni. Ülj le, adj magadnak erre legalább 15 percet. Szeresd a reggelt, szeresd a reggelid, szeresd magad, amiért azt teszed, ami a tested és a lelked hasznára válik, és ettől jobban fogod érezni magad. És ha azonnal jobb, akkor máris begyűjtöttél a játékban egy pluszéletet, és ezzel a lendülettel elkezdheted tovább tervezni, hol érjen el legközelebb a változás szele. 

#3 Szenvedély, nem szenvedés!

Persze letérni a megszokott útról, és ki is tartani az új döntésed mellett nem könnyű feladat. Főleg, ha azt nézed, mennyi áldozatot hozol. Akaratlanul is belecsöppenhetsz a mártír szerepébe. Akit sajnálni kell azért, mert korábban kell kelnie, hogy a sport is beleférjen a reggelbe, aki csukott szemmel megy el a boltban az édességes pult előtt, és csak a zöldségesstandnál nyitja ki a szemeit, aki az étteremben a vacsoránál megáll a salátáknál, és a desszerteket csak az étlapról falja fel gondolatban. Ha ezeket érzed, vesztettél. De ha át tudod állítani a gondolkodásodat, ha nem a nehézségeket és a veszteségeket helyezed fókuszba, hanem a tanulást, a lehetőségeket, akkor nyert ügyed van.

Ne csukd be a szemed, inkább tanuld meg, mikor ehetsz édességet, tanulj mértékletességet, és hidd el, semmi bajod nem lehet egy kocka csokitól. Csak dönts, mikor és mennyit eszel belőle. Nem önmagad ellen teszed azt, amit teszel, hiszen a rendszeres sport az egészséges élet elengedhetetlen része. A választás a tiéd. Nem kell futni, ha nem szeretsz! Annyi más lehetőséged van. Próbálj ki sokat, meg fogod találni a neked legmegfelelőbbet, amellyel rutinná teszed a mozgást, és amellyel meg tudod tenni az első lépéseket. 

#4 A monotonitás az életmódváltás halála 

A jó monotonitástűrés nagyon hasznos tulajdonság. De nem törvényszerű, hogy azért, mert valami bevált, az végleges maradjon. Ami jó, az lehet még jobb! Adott az irány, kutakodj! Tanulj variációkat az egészséges élet gyakorlására, és ismerj meg minél több lehetőséget az új szokásaid gyakorlására. Csempéssz egy kis izgalmat, változatosságot bele, és máris nagyobb kedvvel vágsz neki. 

Bagyinka Tímea

A szerzőnk sportrehabilitációs és rekreációs szakember, Rectus diastasis master trainer, a LoveYourBelly módszer kidolgozója. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek