Az ómega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, továbbá hozzájárulnak a kognitív egészség megtartásához, és segítik a szív egészségét is. Hamarosan a piacon is kapható lesz a friss petrezselyem, spenót és káposzta, melyek kiváló forrásai az ómega-3-nak.
A szívbarát étrend része
Az ómega-3 zsírsavak számos fontos szerepet töltenek be a szervezetünkben. Egyrészt alapvető szerepet játszanak sejtjeink fiziológiájában. Támogatják az egészséges sejtaktivitást, különösen a szemünkben és az agyunkban, ahol jelentős mértékben koncentrálódnak. Az ómega-3 zsírsavak egyúttal energiaforrásként szolgálnak, hiszen kalóriát biztosítanak a szervezet egészséges működéséhez. Különösen a szív- és érrendszer számára hasznosak ezek az esszenciális zsírok, ezért az ómega-3-at gyakran ajánlják a szívbarát étrend részeként.
Mivel a szervezetünk nem tudja előállítani az ómega-3 zsírsavakat, gondoskodnunk kell arról, hogy megfelelő ételekkel elegendőt juttassunk a szervezetünkbe. Szerencsére számos élelmiszerben megtalálható ez az értékes tápanyag. Összegyűjtöttük azokat az ételeket, amelyek segítségünkre lehetnek abban, hogy elegendő ómega-3 zsírsavhoz jusson a szervezetünk.
Lazac
A lazac talán a legismertebb ómega-3-ban gazdag élelmiszer. A zsíros hideg vízi hal nagy koncentrációban tartalmaz ómega-3 zsírsavat, illetve egyéb, a szervezetünk számára hasznos összetevőket.
A kutatások szerint a vadon fogott lazacnak magasabb az ómega-3-tartalma, melyet akár konzerv formájában is megvásárolhatunk.
Kendermag
Az ómega-3 és ómega-6 zsírsavak egyensúlya fontos a gyulladások kordában tartásához. A kendermag, amely 3:1 arányban tartalmaz ómega-3-at és ómega-6-ot, jót tesz a szív- és érrendszer egészségének, továbbá támogatja az általános jóllétet.
Avokádó
Az avokádó ómega-3-ban és folsavban gazdag, mindkettő támogatja az egészséges agyműködést. Ráadásul igazán sokféleképpen élvezhetjük ezt a rostban gazdag, krémesíthető zöld gyümölcsöt. Adhatjuk tésztákhoz, levesekhez vagy a reggeli gabonapehelyhez, de krémes feltéteket és mártogatósokat is készíthetünk belőle, továbbá desszertekhez és turmixokhoz is kiváló.
Diófélék
A dió az egyik leggazdagabb növényi ómega-3-forrás, így remek kiegészítője a tudatosan összeállított étrendnek.
Hínár, alga és moszat
A vegetáriánusok és a vegánok, illetve azok, akik allergiások a halfélékre, vagy egyszerűen csak nem szeretik azokat, olyan növényi alapú ómega-3-forrásokat is fogyaszthatnak, mint a hínár, az alga és a moszat.
Tahini
Ebből a szezámmagból készült pasztából elég mindössze egy evőkanálnyi, és máris 1,5 gramm ómega-3 zsírhoz és további 1,7 gramm ómega-6-hoz jutunk. A tahini a hummusz elsődleges összetevője, és számos mártáshoz, öntethez, szószhoz is használható.
Fűvel táplált tehén teje
Kutatások igazolják, hogy a legelőn tartott tehenektől származó tej sokkal több ómega-3 zsírsavat tartalmaz, és a tej zsírtartalma is ideálisabb a táplálkozásunk szempontjából.
Zöld növények
Bár a zöld leveles zöldségek és a hüvelyesek szerény mennyiségű növényi ómega-3-at tartalmaznak, érdemes ezek közül is minél többfélét fogyasztani. Mindenképpen iktassunk az étrendünkbe kelbimbót, vesebabot, spenótot, brokkolit és petrezselymet.
Számos olyan egészségügyi probléma van, amelyek kezelésében nagy előrelépést jelenthet az életmódváltás. Ha szeretnéd tudni, milyen krónikus betegségeket előzhetsz meg helyes táplálkozással, olvasd el az erről szóló cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés