Ez a gomba nem csak energiát ad, a vércukrot is rendbe teszi

GettyImages-1444196201
Olvasási idő kb. 6 perc

Egyre több helyen találkozni olyan receptekkel, amelyekben alapanyagként szerepel egy, a sör és a kenyér előállításához használt összetevő. Ez a gombaféle nagyon sok mindenben segíthet: támogatja a haj és a bőr egészségét, segít az emésztőrendszeri problémák javításában és a vércukorszint szabályozásában is. De pontosan mi is ez?

Noha sok kutatás még nem támasztja alá a sörélesztő fogyasztásának állítólagos egészségügyi előnyeit, az alternatív egészségügyi szakértők azt állítják, hogy a benne lévő tápanyagok több mint hasznosak. Lássuk csak, miért!

Mi is az a sörélesztő?

A kesernyés ízű, elsősorban táplálékkiegészítőként használt összetevő tulajdonképpen nem más, mint az úgynevezett Saccharomyces cerevisiae gomba szárított sejtjei. Gazdag krómforrás, amely a glükóztolerancia javításával segíthet a szervezetnek a normál vércukorszint fenntartásában, emellett jelentős a szelén-, a kálium-, a vas-, a cink- és a magnéziumtartalma, de a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7- és B9-vitaminok nagyszerű forrása is.

Nem tartalmaz viszont B12-t, amely, mint tudjuk, nem megfelelő mennyiségben vérszegénységet okozhat, ezért fontos gondoskodni arról, hogy sörélesztő szedése mellett az étrendünkben ezt is biztosítsuk.

A sörélesztő egyes vizsgálatok szerint gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban
A sörélesztő egyes vizsgálatok szerint gazdag vitaminokban és ásványi anyagokbanNedim_B / Getty Images Hungary

Az emésztőrendszer segítője

A sörélesztőről úgy tartják, remek probiotikum is, amelyről jól tudjuk, többek között hatékony módja lehet a hasmenés megelőzésének, és segíti az emésztést is.

Nem is csoda, hiszen a sörélesztő olyan organizmusokat, úgynevezett mikroflórát tartalmaz, amelyek segítenek fenntartani az emésztőrendszer megfelelő működését.

Bevethető például antibiotikumok okozta hasmenés, utazási hasmenés, irritábilisbél-szindróma (IBS), clostridium difficile colitis és laktózintolerancia ellen is, és nem véletlenül emlegetik az immunrendszer erősítőjeként is.

Szép lesz tőle a haj és a bőr

Az értékes tápanyagokkal teli sörélesztő nem csak a bőrünk és a hajunk őre, szerepe lehet a szem és a száj egészségének megőrzésében is. A Verywell Health szerint az olyan felső légúti fertőzések kezelésében is van jelentősége, mint a megfázás vagy az influenza.

Noha az egyelőre nem világos, hogy miként veszi fel a harcot ezekkel a betegségekkel, azt gyanítják, hogy oly módon fokozza az immunválaszt, hogy segít a szervezetnek önmaga gyógyításában.

Egy felmérés szerint a sörélesztők kevésbé súlyosbíthatják ezeket a fertőzéseket, ha a betegség után szedik. Sőt, egy 2012-es tanulmány arról is beszámolt, hogy azoknál a nőknél, akik három hónapig szedtek egy bizonyos sörélesztőt, 60 százalékkal kevesebb légúti fertőzés alakult ki, mint a placebót fogyasztóknál.

A sörélesztő hozzájárulhat a bőr és a haj egészségéhez is
A sörélesztő hozzájárulhat a bőr és a haj egészségéhez isoksy001 / Getty Images Hungary

Vegyük komolyan az esetleges mellékhatásokat!

A sörélesztő rengeteg jótékony hatása mellett azonban nem szabad elmennünk az esetleges mellékhatások mellett sem.

A szakemberek kifejezetten azt kérik mindenkitől, hogy mielőtt bármilyen tabletta szedése mellett döntenek, feltétlenül konzultáljanak az orvosukkal, mert a sörélesztő fogyasztása gondot okozhat bizonyos betegségek során és egyes gyógyszerek szedése mellett.

A National Institutes of Health szerint a krómtartalmú táplálékkiegészítők kölcsönhatásba léphetnek az inzulinnal, amely során lecsökken a vércukorszint, és ezek a táplálékkiegészítők azok számára sem biztonságosak, akik pajzsmirigy alulműködésre felírt, levotiroxint tartalmazó gyógyszert szednek, miután az csökkentheti a szervezet által felszívódó orvosság mennyiségét és hatékonyságát. Noha a mellékhatások általában enyhék – főként fokozott gázképződés, puffadás és migrénszerű fejfájás jelentkezhet –, előfordulhatnak torok- vagy mellkasi fájdalommal, szorítással, valamint légzési nehézséggel fellépő allergiás reakciók is. Ilyenkor elengedhetetlenül fontos azonnal orvosi segítséget kérni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek