Élet az antibiotikum előtt: így gyógyultak őseink

GettyImages-1282623772

A hűvösebb őszi napok beálltával egyre gyakrabban elérnek bennünket a megfázásos, felső légúti megbetegedések, melyekből sokszor már csak a gyógyszerek jelentik a kiutat. A különféle elhatalmasodott gyulladásokra, legyen az fogíny-, fül- vagy torokgyulladás, de felfázásra is antibiotikumot írnak fel az orvosok a betegeknek a gyorsabb gyógyulás reményében.

De nem volt mindig így. Nagyanyáink és az ő felmenőik még gyógynövényeket alkalmaztak, hogy megelőzzék vagy meggyógyítsák a betegségeket. Kilencvenöt éve, vagyis amióta Alexander Fleming felfedezte 1928-ban a legismertebb antibiotikumot, a penicillint, a tudósok szerte a világon versenyt futnak az evolúcióval, és igyekeznek megtalálni azokat az új módszereket, melyekkel felvehetjük a küzdelmet a baktériumok ellen.
Bár az antibiotikumok megkönnyítették az orvosok munkáját és a betegek gyógyulását, a jövő patikájából nem hiányozhatnak azok a gyógynövényekre épülő házi praktikák sem, melyekkel elődeink gyógyítottak.

Globális gyógymódok botanikája

A természet adta láz-, fájdalom- és gyulladáscsökkentők használata évszázadokra nyúlik vissza világszerte. Ilyen szer például a kinin, melyet Dél-Amerikában több száz évvel ezelőtt először a bennszülött lakosság alkalmazott a malária kezelésére, a betegséget okozó mikroorganizmusok elpusztítására. A keserű ízű kinint hagyományosan a cinchonafa kérgéből nyerték, amelyet porrá őröltek, és vízbe kevertek, majd megitatták a beteggel. A gyógynövény szintetikus formáját még napjainkban is használják a malária kezelésére.

A szúnyogok által terjesztett maláriát napjainkban is gyógyítják kininnel
A szúnyogok által terjesztett maláriát napjainkban is gyógyítják kininnelReynante Martinez / 500px / Getty Images Hungary

A méz egy másik gyakori növényi gyógymód a fertőzések kezelésére, amit már időszámításunk előtt 2000-ben használtak az ókori sumérok. Rájöttek ugyanis, hogy ha a mézet fertőzött területre, például sebre kenik, a szirup antibiotikumként működik magas cukortartalma és savassága miatt, ami elpusztítja a baktériumokat.

A hagyományos kínai orvoslásban a gyógynövények széles választékát régóta használják fertőzések és egyéb betegségek kezelésére. Az orvos általában a páciens tüneteire szabott gyógynövény-kombinációt ír fel, néha kapszula formájában, vagy gyógyteába keverve. A hagyományos kínai orvoslást a mai napig nemcsak Kínában gyakorolják, hanem a modern nyugati orvoslással kombinálva is alkalmazzák.

Az antibiotikum forradalmasította a gyógyászatot

Alexander Fleming, a londoni St. Mary's Hospital bakteriológiaprofesszora 1928-ban felfedezte az első antibiotikumot, a penicillint. A felfedezés a véletlen műve volt, és akkor esett meg, amikor Fleming laboratóriumában egy baktériumtenyésztő lemezt a Penicillium notatum nevű penészgomba szennyezett be. Alapos vizsgálat után Fleming észrevette, hogy a penész megakadályozza a baktériumok növekedését. 

A Penicillium gombákból kinyert anyagot antibiotikumterápiává fejlesztették ki. 

Alexander Fleming véletlenül fedezte fel a penicillint
Alexander Fleming véletlenül fedezte fel a penicillintDavies / Getty Images Hungary

A közel egy évszázaddal ezelőtti felfedezése óta a penicillin életek millióit mentette meg, és a világ leggyakrabban használt antibiotikumterápiájává vált. Forradalmasította az egyébként halálos betegségek kezelését, beleértve az agyhártyagyulladást, a tüdőgyulladást és a vérmérgezést.

Az antibiotikumok árnyoldala

Általában az antibiotikumok széles körben alkalmazhatók. Bár a mellékhatások nem gyakoriak, ennek ellenére csak nagyon indokolt esetben szabad használni őket, ugyanis allergiás tüneteket, lázat, a bélflóra károsodását, gombás fertőzést, hasmenést és még akár bélgyulladást is okozhatnak. A legtöbb baktériumfaj ellen hatékony antibiotikumok akár teljesen tönkre is tehetik a bélflórát, ami életveszélyes fertőződéshez vezethet a Clostridium difficile nevű bacilussal.

A hüvelyflóra pusztulása miatt a candida gombák szaporodhatnak el a hüvelyben és a hozzá kapcsolódó szervekben.

A szervi mérgezések ritkák, de az antibiotikum okozhat vese- és halláskárosodást. A legrosszabb pedig az, hogy a baktériumok folyamatosan változnak és egyre ellenállóbbá válnak, szuperbaktériumok fejlődnek ki, melyek ellen még csak most kutatjuk a legjobb módszereket.

A gyógynövények kíméletes segítők lehetnek

Annak érdekében, hogy elkerüljük a kellemetlen mellékhatásokat, jobb, ha egy-egy bakteriális fertőzés során inkább azokat a gyógynövényeket hívjuk segítségül, amelyek természetes módon antibakteriális hatással rendelkeznek. 

Vannak olyan gyógynövények, amelyek az antibiotikumhoz hasonló gyógyhatással rendelkeznek
Vannak olyan gyógynövények, amelyek az antibiotikumhoz hasonló gyógyhatással rendelkeznekinvizbk / Getty Images Hungary

Egy gyömbértea kurkumával és citrommal a fertőzések, gyulladások megelőzésére, de a kellemetlen tünetek kezelésére is tökéletes.

Szintén kiváló fertőtlenítő hatással rendelkezik a vöröshagymából készült tea, ami mézzel ízesítve a köhögést is csillapítja.

A fokhagymát régóta használják a népi gyógyászatban, hiszen közismert antibakteriális hatásáról, emellett erősíti az immunrendszert és nagyon hatékony nyálkaoldó, ahogyan a kakukkfű is, amely köhögéscsillapítóként is hatékony.

A méz nem csupán a teában fogyasztva hatékony, régen sebfertőtlenítésre is használták
A méz nem csupán a teában fogyasztva hatékony, régen sebfertőtlenítésre is használtákElizaveta Antropova / Getty Images Hungary

Sok panaszt és betegséget megelőzhetünk, ha idejében teszünk ellene. Az egészséges életmód és a természetes szerek alkalmazása nagy segítség lehet. Az időben alkalmazott gyógynövénykúrával az idült és súlyos betegségek megelőzhetők, és bármilyen betegségben hatékony kiegészítő kúrát, gyógymódot jelentenek. De nem szabad elfelejtenünk, hogy a gyógynövények sem csodaszerek, ezért ha a panaszaink hosszabb ideig fennállnak, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek