Probiotikumok fogyáshoz: csodaszer vagy átverés?

GettyImages-1383883633

Az allergia, az asztma és a felső légúti fertőzések ellen is hatásosan védhetnek a probiotikumok. De vajon a fogyásban is segítségünkre lehetnek?

Friss kutatások mutatnak rá, hogy a probiotikumok a tüdőre is jótékonyan hatnak. A klinikai vizsgálatok során öt probiotikus törzs kombinációjáról derült ki, hogy több mint 27%-kal csökkenti a vírusos felső légúti fertőzések tüneteit. Ráadásul ez a probiotikus kombináció a 45 év felettieknél és az elhízottaknál vagy túlsúlyosaknál még hatékonyabbnak bizonyult, ami azért is figyelemre méltó, mert számos betegségnél, például a Covid esetében ők fokozottabb kockázatnak vannak kitéve.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy létezik egy „bél–tüdő tengely”, és az ezek alapján miért ne lehetne valószínű, hogy a fogyásban is játszanak némi szerepet?

A probiotikumok szedése segít a súlycsökkentésben?

A probiotikumok számos előnnyel járnak a bélrendszer és az általános egészség szempontjából egyaránt. Még a fogyás elősegítésében és a súlygyarapodással összefüggő betegségek, például a cukorbetegség és a felszívódási zavarok kezelésében is segíthetnek.

Nem szabad azonban elvárnunk, hogy minden probiotikus kiegészítő vagy étel segítsen a fogyásban. A probiotikumok valóban elősegíthetik a fogyást, azonban nem minden probiotikum rendelkezik ezzel a képességgel. A különböző fajták különböző egészségügyi előnyökkel járnak, és bizonyos probiotikumok még akár a súlygyarapodáshoz is hozzájárulhatnak.

A mikrobiom és annak egészsége

A gyomor-bél rendszer hozzávetőlegesen 100 billió baktériumot tartalmaz. Ezek a baktériumok fontosak az egészséged különböző aspektusaiban. A Nature arról számolt be, hogy ezek a baktériumok valószínűleg befolyásolják és módosítják az egészség egyes aspektusait, például az immunrendszert és a központi idegrendszert.

Mivel ezek a baktériumok az egészség számos aspektusát befolyásolhatják, fontos, hogy megbizonyosodj arról, hogy szervezetedben főleg egészséges, jótékony típusok találhatók. Ezeknek a baktériumoknak az aránya is fontos, mivel előfordulhat, hogy bizonyos baktériumokból túl sok van, másokból pedig nincs elég a szervezetedben.

A bélbaktériumok egészséges arányának fenntartása egyes emberek számára könnyű, mások számára azonban kihívást jelenthet. A Journal of Gastroenterology and Hepatology 2013. szeptemberi tanulmánya szerint a felszívódási zavarokkal, gyulladásos bélbetegséggel és irritábilis bélszindrómával küzdő emberek bélmikrobiomjában valószínűleg rendellenességek lépnek fel. Ez a tanulmány még azt is megállapította, hogy a bélbaktériumok torz populációi hozzájárulhatnak az elhízáshoz.

A probiotikumok típusai

A Harvard Health Publishing szerint a leggyakrabban fogyasztott probiotikumok a következők:

 • Bifidobacterium animalis (Bifidus regularis)
 • Bifidobacterium bifidum
 • Bifidobacterium lactis
 • Bifidobacterium longum
 • Enterococcus faecium
 • Lactobacillus acidophilus
 • Lactobacillus casei
 • Lactobacillus delbrueckii
 • Lactobacillus johnsonii
 • Lactobacillus gasseri
 • Lactobacillus plantarum
 • Lactobacillus rhamnosus
 • Saccharomyces boulardii
Egyes joghurtokban van belőle
Egyes joghurtokban van belőlewilatlak villette / Getty Images Hungary

Azonban nem csak ezek a probiotikus baktériumok találhatók meg az ételeinkben. Az egyéb, gyakran fogyasztott, egészségre jótékony hatású baktériumok a következők:

 • Bifidobacterium breve
 • Lactobacillus fermentum
 • Lactobacillus helventicus
 • Lactobacillus paracasei
 • Lactobacillus salviarus

Miért fontos ezeket ismernünk?

Ezeknek a baktériumoknak a fogyasztása jótékony hatással lehet az egészségre. A pontos előnyök azonban eltérőek mind a baktériumcsaládok, mind az egyes fajok esetében.

Probiotikus élelmiszerek és a kiegészítők

A Harvard Health Publishing szerint a probiotikumok ezekben mind bizonyítottan segíthetnek:

 • Javítják az emésztést.
 • Segítik a tápanyagok felszívódását.
 • Támogatják az immunrendszer egészséges működését.
 • Védelmet nyújtanak a betegséget okozó baktériumok ellen.

A legtöbb egészséges ember elegendő probiotikus baktériumhoz juthat az elfogyasztott élelmiszerekből. Különféle élelmiszerek tartalmazzák ezeket a jótékony baktériumokat.

A probiotikumokat különösen könnyű megtalálni az olyan italokban, mint a kombucha; tejtermékek, például kefir, joghurt és sajt; és a fermentált tengeri termékek. A probiotikumok pácolt gyümölcsökben és zöldségekben, fermentált rizstermékekben és a legtöbb szójatermékben is megtalálhatók – beleértve a tempeht, a tofut, a nattót és a misót.

Ha azonban kifejezetten a fogyás támogatására használnánk, fontolóra kell vennünk étrend-kiegészítők szedését vagy saját fermentált élelmiszerek készítését. Ennek az az oka, hogy az élelmiszerek gyakran különböző probiotikumokat tartalmaznak, és nem minden probiotikum segít egyformán a célunkhoz.

A probiotikum adagolása is nagyon fontos. Ha nem fogyasztasz elegendő mennyiségű probiotikumot, előfordulhat, hogy egyáltalán nem lesz hatásuk.

Probiotikumok a fogyásért?

Számos gyakori és nem gyakori probiotikus baktérium segíthet a fogyásban. A Journal szerint az Acetobacter, Leuconostoc, Lactobacillus, Bifidobacterium és a Pediococcus családok elősegíthetik a zsírvesztést.

A gyakoribb és jobban tanulmányozott baktériumok közül sok (a Lactobacillus és Bifidobacterium családból) más előnyökkel is összefüggésbe hozható, például javítják az anyagcserét, csökkentik a zsírfelhalmozódást a szervezetben, és elősegítik a jóllakottság érzését.

Ennek ellenére csak bizonyos probiotikumok segíthetnek a fogyásban. Az, hogy pontosan melyik probiotikus baktérium működik, olyan tényezőktől függ, mint az egyéni szükségletek és az általános egészségi állapot. Például a Lactobacillus kefiranofaciens számos előnnyel jár, beleértve a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, az allergiák, a cukorbetegség, az elhízás és más súlyzavarok elleni védelmet.

Ha azonban súlygyarapodásod egy bizonyos állapothoz kapcsolódik, amely megváltoztatta a bélmikrobiomot kolonizáló baktériumokat, akkor más típusú baktériumokra lehet szükséged. Ebben az esetben a Lactobacillus acidophilus, a Lactobacillus salivarius, a Bifidobacterium infantis, a Bifidobacterium bifidum és a Bifidobacterium longum segítheti elő az egészséges, jótékony baktériumok megtelepedését a gyomor-bél traktusban.

Lactobacillus-fajok és a fogyás

Tudnod kell, hogy a népszerű probiotikus baktériumok bizonyos fajtái vegyes eredményeket mutattak a fogyás terén. 

Vajon megéri szedni ezeket?
Vajon megéri szedni ezeket?Grace Cary / Getty Images Hungary

A Microbial arról számolt be, hogy bizonyos baktériumok – különösen a Lactobacillus acidophilus, a Lactobacillus ingluviei és a Lactobacillus fermentum – valójában a súlygyarapodást, nem pedig a fogyást segítették elő. Ezzel szemben más Lactobacillus-fajok, mint például a Lactobacillus gasseri és a Lactobacillus plantarum, még az elhízással élőknél is támogatták a fogyást.

Egy másik tanulmány, amelyet a British Journal of Nutritionben 2014 áprilisában tettek közzé, megállapította, hogy a probiotikus Lactobacillus rhamnosus segített növelni a fogyókúra során elvesztett súlyt. Ez a tanulmány azonban meglehetősen érdekes abból a szempontból, hogy a fogyás csak nőknél jelentkezett. Azok a férfiak, akik ezt a probiotikumot szedték, nem tapasztaltak előnyt.

Összességében mégis kijelenthető, hogy a probiotikumok valószínűleg jót tesznek az egészségnek, és segíthetnek a fogyásban. 

A probiotikumok fogyasztásának mellékhatásai

A probiotikumok általában biztonságosak, minimális mellékhatásokkal. A legtöbb embernél a mellékhatások enyhe emésztési problémákra korlátozódnak, például gázképződésre vagy puffadásra. Az Országos Egészségügyi Intézet azonban arra figyelmeztet, hogy a probiotikumok nem mindenkinek valók. 

A probiotikumok biztonságos fogyasztása nem garantált, ha ezekben érintett vagy:

 • Krónikus egészségügyi problémák.
 • Autoimmun állapotok.
 • Friss műtétek.
 • Gyenge immunrendszer (például idősebb felnőtteknél vagy folyamatos egészségügyi problémákkal küzdő embereknél).

Ha ilyen egészségügyi problémáid voltak, és probiotikumot szeretnél fogyasztani, konzultálj orvosoddal, hogy melyiket kell, illetve lehet szedned. Mivel a különböző baktériumok eltérő hatással lehetnek a szervezetrenem szabad azt feltételezni, hogy minden probiotikum egyformán biztonságos. Még ha egy bizonyos Lactobacillus-fajt biztonsággal fogyaszthatnak az idősebb felnőttek, ez nem jelenti azt, hogy az összes Lactobacillus az, ezért fontos az orvosi kontroll.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra