A legegészségesebb reggeli
A reggeli a nap legfontosabb étkezése – tartják a szakemberek. Ezért is fontos, hogy a nap kezdetén lehetőleg valami olyat egyél, amiből a szervezeted profitálhat. Ilyen szempontból a zabpehely az egyik legjobb választás, hiszen nemcsak finom és tápláló, hanem értékes prebiotikus hatással bír, és tele van emésztéssegítő rostokkal. Lássuk részletesebben is, hogy a zab fogyasztása milyen pozitív hozadékokkal járhat.
1. Növeli a teltségérzetet
A zab kiváló rostforrás, ami azért előnyös, mert megakadályozza a vércukorszint hirtelen ingadozását, miközben lassítja az emésztést és növeli a teltségérzetet. Ez azt jelenti, hogy fogyasztása után a szokásosnál
később leszel éhes.
Ha zabot fogyasztasz reggelire, vagy akár más ételekhez keverve, az a dietetikusok szerint nagyszerű módja annak, hogy az étkezés hatása tartósabb legyen. Viszonyításként, egy adag zabpehely (80 gramm) 4 gramm rostot tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség 16 százalékát fedezi.
2. Megkönnyíti a székelést
A zab egy béta-glükán nevű oldható rostot tartalmaz, ami gélszerű állagot ölt a bélben, ezáltal mozgásban tartva az emésztőrendszer tartalmát és elősegítve a rendszeres székelést. Ha a zabpelyhet oldhatatlan rostforrásokkal, például hámozatlan szeletelt almával, diófélékkel vagy szederrel kombinálod, azzal további javulást érhetsz el.
3. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát
Ha egy tányérnyi zabpehellyel indítod a napot, az jótékony hatással lehet a szíved egészségére, ami azzal függ össze, hogy rosttartalma révén visszafogja az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintjét a szervezetben, stabilizálja a vércukorszintet, illetve csökkenti a vérnyomást.
Mindez jelentős befolyással lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására.
4. Prebiotikumként működik
A zab prebiotikumként táplálja a bélben élő „jó” baktériumokat. Ezek a bélbaktériumok hozzájárulnak az immunrendszer működéséhez, javítják az emésztést és a hangulatot, továbbá betegségmegelőző szerepükről is ismertek.
Ezt erősítette meg egy, a Journal of Nutrition folyóiratban publikált 2021-es tudományos áttekintés is, amely kapcsolatot talált a zabfogyasztás és a bélrendszerben tevékenykedő hasznos baktériumcsoportok gyarapodása között.
A növényi alapanyagokban – amibe beletartozik a zab is – gazdag étrend növeli az emésztőrendszer mikroorganizmusainak sokféleségét is, ami fontos aspektusa a belek egészségének.
5. Nagyszerű eszköz a fogyáshoz
Kutatások azt mutatják, hogy a zabfogyasztás támogatja a súlykontrollra irányuló erőfeszítéseket. Egy 2021-es tudományos áttekintés szerint, amelyet a Foodsban publikáltak, a zab mérsékli a hiperglikémiát (vagyis a magas vércukorszintet), csökkenti a vér lipidszintjét és közreműködik a megfelelő testsúly kialakításában.
Ehhez hozzájárulnak a zab telítő hatású rostjai, valamint a fent említett béta-glükán is, amely elősegíti az YY peptid felszabadulását. Az utóbbi egy bélben termelődő hormon, ami növeli a jóllakottság érzését. Unalmasnak találod a zabot? Ha így készíted el, imádni fogod!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés