Szokatlan adat kerül fel a receptekre: vedd komolyan, ha neked is ezt írja fel az orvos

GettyImages-534026151

A mozgásszegény életmód megelőzése érdekében hamarosan receptre írják fel a mozgást a háziorvosok.

Ezentúl receptre írják majd fel a háziorvosok a mozgást a betegeiknek – adta hírül az MTI. Mint arról az Economx is írt, a települési önkormányzatok és sportlétesítmények együttműködésével megvalósuló mozgás receptre programra már 24 önkormányzat jelentkezett, amely során a háziorvosok ajánlják és írják majd fel a fizikai aktivitást. 

Egészséget írnak mostantól receptre

Mint írták, Magyarországon a születéskor várható élettartam 4,5 évvel elmarad az Európai Unió átlagától: a nők az uniós átlagnál 3,9 évvel, a férfiak pedig 5,1 évvel élnek rövidebb ideig. Emellett az Eurobarométer felmérése alapján a

magyarok 59 százaléka sosem mozog, 15 százaléka pedig nagyon ritkán.

Pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az egészségi állapotunk szempontjából kulcsfontosságú az életmódunk, miután az emberek egészségi állapotáért az egészségügyi ellátórendszer csupán 18 százalékban felel. Ezért fontos a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) gondozásában most induló Aktív Magyarország Program, hogy a magyarok aktívan, egészségesen éljék a mindennapjaikat.

Babai László, az ÉMOT elnöke szerint több mint 30 olyan betegség megelőzésében és kezelésében játszik szerepet a mozgás, mint amilyen a cukorbetegség és a magas vérnyomás.

A magas vérnyomás ellen is gyógyír lehet a receptre újonnan felkerülő egészségmegelőző mozgás
A magas vérnyomás ellen is gyógyír lehet a receptre újonnan felkerülő egészségmegelőző mozgásfreemixer / Getty Images Hungary

Budapesten volt az első jelentkező

A Mozgás receptre program mintájául szolgáló projekt először Új-Zélandon indult el, majd a módszer elterjedt Svédországban, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is, míg nálunk Magyarországon elsőként a főváros XII. kerületében, 2022-ben. A települési önkormányzatok egyébként abban segítenek, hogy a programinformációk eljussanak a területükön működő háziorvosokhoz és a lakossághoz, valamint bevonják a közigazgatási területükön működő sportlétesítményeket, ahol a receptet kapó páciensek részére ingyenes mozgási lehetőségeket biztosítanak.    

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek