A szilva sokak által kedvelt gyümölcs, hiszen alacsonyabb a kalóriatartalma, és rosttartalma miatt gyakran fogyasztják székrekedés megelőzésére és kezelésére. Az alábbiakban nemcsak azt gyűjtöttük össze, hogy milyen jótékony hatása lehet a szilvának, hanem annak is utánajártunk, hogy mikor nem javasolt a fogyasztása.
A szilva szívbarát gyümölcs, és a rák elleni harcban is segít
A szilvának igen magas a C-vitamin-tartalma, ami egyebek között segíti a sejtek helyreállítását, támogatja az immunrendszert, és lassítja az öregedési folyamatokat. A szilvában lévő antioxidánsok pedig segíthetnek megelőzni a sejtkárosodást, amely rákhoz, szív- és érrendszeri betegségekhez, valamint neurodegenerációhoz vezethet.
A szilvában lévő oldható rostok védik a szívet, és csökkentik a koleszterinszintet. Kutatások igazolják, hogy a szilvafogyasztás a kognitív funkciókat is segíti, és erősíti a csontokat.
Több vizsgálat is igazolta, hogy az alacsony glikémiás indexszel rendelkező szilva szignifikánsan összefügg a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával.
Bár nagyon egészséges gyümölcs, allergiás reakciót is kiválthat
Számos előnye ellenére vannak, akiknek egyáltalán nem javasolt a szilva fogyasztása. A nyírfapollen-allergiában szenvedők különösen a nyers szilvára reagálhatnak érzékenyen a gyümölcsben lévő, a nyírfa pollenjéhez hasonló fehérje miatt.
A főzés azonban elpusztítja ezt a fehérjét.
Néha a szilvaallergiának semmi köze nincs a nyírfa pollenjéhez, ebben az esetben az allergiás reakció súlyosabb lehet. Az ilyen szilvaallergiában szenvedők ne egyenek főtt szilvát se. Különösen igaz ez azok esetében, akik a szalicilátokra allergiások. Ezek a vegyületek ugyanis megtalálhatók a szilvában is, és a gyümölcs elfogyasztása után kiütést, légszomjat és emésztési problémákat okozhatnak.
A tünetek jellemzően evés után 5-15 perccel jelentkeznek, beleértve a viszketést, valamint a gyulladást a szájban és a torokban.
Emésztési problémát okozhat is okozhat a szilva
A szilva különféle emésztési problémákat, például puffadást és hasmenést okozhat különösen azoknál, akik irritábilisbél-szindrómában (IBS) szenvednek, mivel a gyümölcs súlyosbíthatja a betegség tüneteit. A bélben bakteriális fermentáción áteső gyümölcs fokozott szén-monoxid-, hidrogén-szulfid- és metántermeléssel jár. Ennek következtében az erjedés kellemetlen érzést és folyadékot eredményez a gyomorban.
Mindemellett a szilva fruktózforrás, ezért a fruktózintoleranciában szenvedőknek is kerülniük kell. A gyümölcsben található cukorral szembeni túlérzékenységben szenvedők kellemetlen gyomorpanaszokat, például hasmenést, puffadást, hányingert és súlyos hasi fájdalmat tapasztalhatnak a szilva elfogyasztása után.
Vannak olyan ételek, amelyek kifejezetten jót tesznek a nők és a hüvelyflóra egészségének. Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, melyek ezek az ételek.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés