Nagy hibát követsz el, ha meghámozod ezt a zöldséget: rengeteg tápanyagtól fosztod meg a tested

GettyImages-1408519487
Olvasási idő kb. 3 perc

Ha a cukkinit beiktatjuk az étrendünkbe, annak számos előnye lehet. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan fogyasztjuk el. Kevesen tudják, hogy ez az élelmiszer is azok közé a zöldségek közé tartozik, amit nem szabad meghámozni.

Azon túl, hogy a cukkini jó hatással van a szervezetünkre, további előnye, hogy igen sokféleképpen feldolgozható, szinte bármilyen fogás elkészíthető belőle, a levestől a főételen át a desszertig. 

Jót tesz a szívnek, a szemnek és a derékbőségnek a cukkini

A cukkini alacsony kalóriatartalmú, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, magas a víz- és rosttartalma, ami elősegíti a bélmozgást, és minimalizálja a puffadást, így kiválóan hat az emésztésre. Mindennek köszönhetően a cukkini az egyik legjobb választás, ha fogyni szeretnénk, és csökkenteni akarjuk a szénhidrátbevitelt. 

A cukkini magas rosttartalma növeli a jóllakottság érzését
A cukkini magas rosttartalma növeli a jóllakottság érzésétWestend61 / Getty Images Hungary

Miután a rostok emésztése hosszabb ideig tart, így hosszabb ideig teltebbnek érezzük magunkat.

Mindemellett a zöldség antioxidánsokban gazdag, melyek megvédhetik a szervezetet a sejtkárosodástól, továbbá támogatják a szív, a szem és a bőr egészségét. A cukkiniben lévő karotinoidok fontos szerepet játszanak a látás megőrzésében és az immunrendszer jó működésének fenntartásában. Kutatás bizonyítja, hogy a cukkini potenciális rákmegelőző tulajdonságokkal is rendelkezik.

Ezért nem szabad meghámozni a cukkinit

A cukkini igen sokoldalúan felhasználható, akár nyersen, akár főzve esszük, a két fogyasztási mód tápértéke nagyjából megegyezik, bár megfőzve a szervezet könnyebben meg tudja emészteni, és így több tápanyagot tud belőle hasznosítani.

Jobban járunk, ha nem hámozzuk meg a cukkinit
Jobban járunk, ha nem hámozzuk meg a cukkinitAniko Hobel / Getty Images Hungary

Talán kevesen tudják, hogy a főtt cukkininek általában magasabb az A-vitamin-tartalma, de a főzés során csökkenhet a benne lévő C-vitamin.

Jó tudni, hogy ha a nyers cukkininek enyhén kesernyés íze van, az azt jelenti, hogy magas a benne lévő cucurbitacin nevű természetes vegyület koncentrációja, amely gyomorpanaszokat okozhat.

Ezenkívül a nyers cukkini puffadást és gázképződést okozhat, mivel rostja nehezebben bomlik le.

Fontos továbbá, hogy a cukkini azon zöldségek közé tartozik, amelyeket nem ajánlott meghámozni, mert a héja tartalmazza a legtöbb tápanyagot.

Ez történik, ha mindennap cukkinit eszel

Ha pedig valaki úgy dönt, hogy mindennap fogyaszt cukkinit, az alábbi, főként pozitív változásokat tapasztalhatja majd. Az egyik legközvetlenebb hatás a bélrendszer működésének javulása lesz a már említett magas víz- és rosttartalom miatt, ami elősegíti az emésztést.

A szívünk is meghálálja, ha mindennap eszünk cukkinit
A szívünk is meghálálja, ha mindennap eszünk cukkiniturbazon / Getty Images Hungary

A cukkini napi étrendbe való beiktatása növeli a zöldségbevitelt, ezáltal egészségesebb, kiegyensúlyozottabb lesz az étkezés. Miután a cukkini gyulladáscsökkentő, rendszeres fogyasztása mérsékli az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a száj-, nyelőcső- és gyomorrák, de egyes szívbetegségek rizikója is csökken.

Hasfájás, puffadás, hasmenés – ezek a leggyakoribb gyümölcsevés után jelentkező tünetek. Olvasd el cikkünket, és tudd meg, miért érezheted magad rosszul azután, hogy gyümölcsöt ettél.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek