Az erős comb nemcsak azért fontos, mert jól néz ki – de azért jól is néz ki

Mitől leszel kitartó a gyaloglásban, futásban, és mit tehetsz, hogy ne fájjon a térded? A négyfejű combizom erején múlik szinte minden.

A szépen formált, izmos, tónusos comb nem csupán esztétikailag vonzó: ereje, funkcionalitása évtizedekre meghatározhatja életminőségünket. 

Combcsontunk elülső oldalán található a négyfejű combizom: ahogy neve is elárulja, négy izomból áll, melyek együttesen adják combunk formáját, illetve testünk egyik legerősebb izomcsoportját alkotják. Amint lábra állunk, sétálunk, futunk, máris ezeket az izmokat fogjuk munkára, így fontos, hogy jó erőben tartsuk őket. Nem mellékesen az ugrás, guggolás helyes kivitelezése, valamint az ezekben a mozdulatokban való kitartásunk (izom-állóképességünk) is ezeknek az izmoknak az állapotától függ.

Alapvetően testünk mobilizálása és a környező ízületek mozgatása szempontjából kettős feladatot látnak el: mivel a comb elülső oldalán helyezkednek el, a térd kinyújtásában vesznek részt, így combfeszítőknek is hívjuk őket. (Antagonista, azaz ellentétesen dolgozó túloldali párja a combhajlítók izomcsoportja, melyekről már írtunk részletesebben.) Másik fontos funkciójuk a csípőízület hajlítása, vagyis a comb közelítése a törzshöz.

Az izomcsoport négy fő alkotórésze az alábbi négy izom:

 • Egyenes combizom (rectus femoris). A csípőcsonttól a térdkalácsig húzódik, ez a fő izom, amely a csípőnket hajlítja. (A csípőflexorokkal, azaz hajlítókkal itt ismerkedhetünk meg részletesebben.)
 • Külső vaskosizom (vastus lateralis). A legnagyobb a négy izom közül, a comb oldalán fut le, a combcsontot köti össze a térdkaláccsal.
 • Belső vaskosizom (vastus medialis). A comb elején helyezkedik el, legfőbb feladata a térd kinyújtása és a térdkalács stabilizálása.
 • Középső vaskosizom (vastus intermedius). Szintén elöl, a két másik vastus izom között található, a térd kinyújtásában vesz részt.
Mindenkinek fontos, hogy megfelelően erős legyen a négyfejű combizma
Mindenkinek fontos, hogy megfelelően erős legyen a négyfejű combizmagilaxia / Getty Images Hungary

A combfeszítő izomcsoport igen fontos feladatokat lát el az alsó végtagunk egészségének tekintetében:

 • Stabilizálja a térdkalácsot, azaz térdízületünk helyes működésében és az ízület megfelelő terhelésében jelentős szerepe van.
 • Ennek megfelelően védi a térdízületet a sérülésektől, kopásoktól.
 • Fontos eleme a stabilizálásnak és az egyensúlyozásnak. A megfelelő kondicionálás révén az izmokon túl az inak és szalagok is erősödnek, biztosítva a térdízület egészséges működését, a sérülések elkerülését.
 • Összességében javítja az általános fizikai kondíciónkat: a futásban, ugrásban különösen fontos szerephez jut. Járásnál a négyfejű izom segítségével emeljük előre hátulról a lábat a következő lépéshez.
 • Mivel jelentős mennyiségű energiára van szüksége, hozzájárul a zsírsejtek intenzív elbontásához.
 • Használata szoros összefüggésben van törzsünk aktív használatával, a legtöbb, combfeszítőt fókuszba helyező gyakorlat egyben core-gyakorlat is.
 • Segít megelőzni a térd helytelen használatából vagy túlterheléséből adódó osteoartritist, vagyis ízületi gyulladást.

Az erős, jól edzett combizomzat tehát terhelést vesz le a térdízületről, javítva annak stabilitását, mindemellett egészségesen is tartja a térdet. A mai, ülőmunkás és home office érában igen sokaknak gyenge a combizomzata. Egyrészt az ülés során a folyamatos nyúlásban gyengül, hiszen a lágyszövet arra a formára alakul, amiben naphosszat tartjuk. Másrészt pedig, attól még, hogy a járáshoz, sétáláshoz nélkülözhetetlen, bizony nem ezek a mozgásformák lesznek azok, amelyek kellő hatékonysággal erősítik. Válasszuk inkább a biciklizést, hegyi túrázást (különösen emelkedőnek felfelé), lépcsőzést, saját testsúlyos vagy súlyzós gyakorlatokat, korcsolyázást, lovaglást – sőt a pilates vagy a jóga is alkalmas ezeknek az izmoknak a megcélzására.

A gyaloglás nem elég a combizom edzéséhez
A gyaloglás nem elég a combizom edzéséhezMilanMarkovic / Getty Images Hungary

A jövőre nézve érdemes szem előtt tartanunk, hogy a gyenge combizomzat előrevetíti a térdproblémákat – a térdízület pedig kiemelt szerepet játszik abban, hogy idős korunkban mennyire maradunk aktívak, illetve mennyire leszünk képesek önállóan ellátni magunkat. Ha térdproblémákkal küzdünk, nagyobb az esélye annak, hogy gondjaink lesznek a járással, helyváltoztatással, majd idővel akár a felállással is, ez pedig előre borítékolja azt, hogy rá leszünk szorulva másokra. Az egészséges, minőségi élet egyik előfeltétele tehát a combfeszítők megfelelő izomereje.

A négyfejű combizom erősítésére leghatékonyabb saját testsúlyos gyakorlatok:

Guggolás

Kitörés

Bolgár kitörés

Oldalkitörés

Ugrások, fellépések, zsámollyal végzett gyakorlatok

Közben azonban arról se feledkezzünk meg, hogy az erősítés mellett (mely az izmok tónusát fokozza) a normál tónust is helyre kell állítani nyújtással vagy izomtónus-lazítási technikákkal. Ha megrövidülnek vagy túl feszesek maradnak, ezek az izmok nem lesznek képesek teljes hosszukban megnyúlni – például amikor a térdet behajítanánk. A túl merev combfeszítők árulkodó jele, ha nem tudunk leülni térdelésben a sarkunkra.

A térd akadályozott behajlításán túl más problémákkal is szembesülhetünk: a túl feszes izomzat összehúzza a csípőízületet. Ha pedig nem tudjuk teljesen kinyújtani a csípőnket, a medence helyzete előretolódik, a gerincünk ágyéki szakasza pedig túlságosan homorúvá válik. Ez kezdetben derékfájdalmak kiváltó oka lehet, a későbbiekben pedig degeneratív betegségek is kialakulhatnak.

A négyfejű combizmot tehát, funkciójából kifolyólag, minden olyan mozdulat nyújtja, amely a térd behajításával jár, akár állásban, térdelésben, hason vagy oldalfekvésben, ezért ahogy a helyzetünk megengedi, erősítését vagy igénybevételét követően érdemes azonnal lenyújtani. Ha térdproblémákkal, csípőízületi panaszokkal küzdünk, vagy combizomzatunk jelentős gyengülését esetleg merevségét tapasztaljuk, forduljunk edzőhöz, gyógytornászhoz, mozgásterápiás szakemberhez segítségért, hogy helyreállítsuk izmaink tónusát és optimalizáljuk az ízületek használatát, terhelését.

Mentesen főzni könnyű!

 

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra