Kordában tartja a vérnyomást és a koleszterinszintet ez az egészséges mag

GettyImages-638814238
Olvasási idő kb. 5 perc

Aprócska, de hihetetlenül egészséges eleség a Dél-Amerikából származó chiamag, mely dúskál rostban, ómega-3 zsírsavakban, vitaminokban és egyéb hasznos tápanyagokban, mindemellett rengeteg módon beépíthető az étrendedbe.

1 milliméteres, mégis tele van energiával

A Közép- és Dél-Amerikában őshonos, a mentafélék családjába tartozó chia idehaza spanyol, illetve azték zsályaként is ismert, mely arra utal, hogy már jóval az európaiak megérkezése előtt is ismerték és hasznosították az őslakos kultúrák. A növény aprócska, mindössze 1 milliméteres átmérőjű, fekete, fehér, barna és szürke magjának különlegessége, hogy saját tömege akár tizenkétszeresének megfelelő folyadékot is képes magába szívni, amitől megduzzad, püffedtté, zselés állagúvá válik.

Turmixhoz, smoothie-hoz is kiváló hozzávaló a chiamag
Turmixhoz, smoothie-hoz is kiváló hozzávaló a chiamagOatmealStories / Getty Images Hungary

A magot az azték és maja harcosok egykor saját állóképességük és harci erejük megőrzésének céljából fogyasztották, innét ered a növény neve is, mely magyarul „erőt” jelent. Napjainkban természetesen már nincsenek ősi azték harcosok, a chiamag vitalizáló hatását azonban mi is élvezhetjük: a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően csökkenti a gyulladásokat a szervezetben, erősíti az immunrendszer ellenálló képességét a vírusokkal, baktériumokkal és egyéb fertőzésekkel szemben, és a szervezet fizikai teljesítményét is fokozza.

A szíved egészségét és az emésztésedet is feldobja

A chiamag emellett rengeteg növényi rostot – átlagosan a mag tömegének 30 százaléka csak rostból áll – és ómega-3 zsírsavat tartalmaz, így kiválóan javítja az emésztést, és – nagy vízmegkötő képességének hála – tisztítja a beleket, kipucolja az emésztőrendszerben ragadt toxinokat. Magas rosttartalmának köszönhetően lassítja a szénhidrátok lebontását és cukorrá alakítását, megakadályozva a vércukorszint hirtelen megugrását étkezések után, így az inzulinszint beállítására, a cukorbetegség megelőzésére, illetve kontroll alatt tartására is hihetetlenül hasznos. Természetesen a sikeres fogyáshoz és az egészséges testsúly megtartásához, elhízás ellen is kiválóan bevethető táplálék a chiamag.

Az ómega-3 zsírsavaknak fontos szerepük van a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében is; bizonyított a chiamag vérnyomáscsökkentő hatása, és a koleszterinszintet is kiegyensúlyozottabbá teszi (csökkenti a „rossz”, vagyis LDL-koleszterin és növeli a „jó”, vagyis a HDL-koleszterin szintjét). Mindezek mellett a mag tele van vitaminokkal és hasznos ásványi anyagokkal, többek között magnéziummal, foszforral, vassal és kalciummal – utóbbiak erősítik a csontokat és a fogakat, valamint rendkívül hasznosak például az időskori csontritkulás megelőzésében. Magas vitamintartalmának köszönhetően az egyik legkiválóbb természetes vitaminforrásnak tekinthető.

Végezetül, a chiamag rendkívül nagy mennyiségű, kb. 20 százalék növényi fehérjét tartalmaz, illetve stronciumot, mely segíti a fehérjék beépülését és hasznosítását, így azok nagyobb energiát termelnek.

Kenyérbe is belesütheted
Kenyérbe is belesüthetedsaulgranda / Getty Images Hungary

Rengetegféleképp fogyasztható

Az enyhe, dióhoz hasonló ízű chiamag előnye, hogy szinte bármilyen ételhez felhasználható, belekeverhetjük joghurtba vagy kefirbe, müzlibe, turmixokba, gyümölcslevekbe, de akár levesekbe is, vagy beleszórhatjuk salátába. Fél óráig áztatva a magokat egy zselés, pépes állagú anyagot kapunk, ami zabkásába öntve vagy puding készítéséhez is kiválóan használható. A megdarált magokat belesüthetjük házi készítésű kenyérbe, süteménybe, vagy a szezámmaghoz hasonlóan díszíthetjük vele a pogácsa, aprósütemény tetejét – sütőben megpörkölődve hihetetlenül finom íze lesz.

Érdemes vigyázni a chiamaggal abban az esetben, ha allergiás vagy a mentára, szezámmagra vagy mustármagra, ugyanis könnyen allergiás reakciót válhat ki, melynek tünete lehet a hányás-hasmenés, a nyelv és az ajkak viszketése, illetve az anafilaxia is. A magas rosttartalom miatt érdemes mértékkel fogyasztani a magot, túlzott mennyiségben ugyanis könnyen puffadást, hasi fájdalmakat, hasmenést vagy éppen székrekedést okozhat; különösen érdemes mérsékelni a chiaevést azoknak, akik irritábilisbél-szindrómában (IBS) vagy Crohn-betegségben szenvednek. Várandósság alatt szintén problémákat okozhat a megnövekedett rostbevitel, ezért érdemes csínjával bánni a chiamaggal az áldott állapot kilenc hónapja alatt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek