Ezen a testrészeden múlik, mennyire leszel aktív és mozgékony öregkorodban

GettyImages-526320833

Egyre több kutatási eredmény támasztja alá azt a feltételezést, mely szerint a belek mikrobiomja kulcsszerepet tölt be a hosszú és egészséges életünket tekintve.

Egyes bélbetegségek képesek idegsejtjeink korai öregedését beindítani. A nem megfelelő bélflórának, melyet a helytelen táplálkozás is fokozhat, olyan hosszú távú következményei is lehetnek, melyek alapvetően befolyásolják életminőségünket. Most megmutatjuk, mire érdemes figyelni, ha sokáig megőriznénk mozgékonyságunkat. 

Beleink egészsége egész testünkre kihat. Megfelelő bélflóránk képes segíteni a vitaminok és tápanyagok felszívódását, véd a szervezetünkbe kerülő toxikus anyagoktól és kórokozóktól, de az öregedési folyamatok is lassabban következhetnek be, ha emésztőrendszerünk egészségét szem előtt tartjuk. 

Beleink egészsége befolyással lehet öregkori állapotunkra, ezért nem mindegy, mit eszünk
Beleink egészsége befolyással lehet öregkori állapotunkra, ezért nem mindegy, mit eszünkGroup4 Studio / Getty Images Hungary

Beleinkben a jövőnk

A bélbaktériumok jelenléte jótékonyan hat szervezetünk egészére, hiányuk pedig nemcsak azonnali, de hosszú távú betegségeket, többek között egyes allergiákat, szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, sőt még a Parkinson-kór megjelenését is meggyorsíthatja. 

A Parkinson-kór degeneratív idegrendszeri betegség, melyért közvetlenül az idegsejtek elhalása felelős. Az, hogy idegsejtjeink ideje véges, nem meglepő, azonban a legfrissebb kutatások szerint korántsem ott kell keresni a problémát, ahol eddig sejtettük. A New Scientist egyik friss kutatása szerint ugyanis nem az agyban lévő idegek elöregedése, hanem a bélrendszert behálózó idegsejtek azok, melyek a ma még gyógyíthatatlan betegséget okozhatják. 

A kutatók megállapították, hogy a Parkinson-kórban szenvedő betegek emésztőrendszerében tízszer kevesebb Lactococcus baktériumfaj található, mint egy egészséges időskori szervezetben. A jótékony tejsavbaktérium hiánya mellett ráadásul kétszeres mennyiségű bakteriofág – a kívánatos jelenlétű baktériumokat elpusztító – vírus volt jelen. 

A tejsavbaktériumokat leginkább a tejtermékekkel szoktuk kapcsolatba hozni, ezeknek köszönhetően készülnek ugyanis az olyan, erjesztett és savanyított tejtermékek, mint a joghurt vagy a kefir. A tanulmány egyik szerzője, Georg Tetz mikrobiológus ugyanakkor úgy véli, nem a tejfogyasztásban rejlik a megoldás kulcsa. Mint nyilatkozott:

Ha be is bizonyosodik, hogy a Lactococcus hiányának valóban kulcsszerepe van a Parkinson-kór kifejlődésében, fontos megjegyezni, hogy a szokásosnál több tejtermék fogyasztásával nem sokra megyünk, ugyanis esélyes, hogy azokban a jó baktériumok mellett a Lactococcus-gyilkos vírus is jelen van. Másrészt az is valószínű, hogy mire eljut a beteg a diagnózisig, már túl késő, ugyanis a fehérje-láncreakciót nem lehet leállítani.

Ezt egy másik, a tejtermékek és a Parkinson kapcsolatát vizsgáló tanulmány is megerősítette. 

Az egészséges táplálkozás a mozgékony időskor kulcsa
Az egészséges táplálkozás a mozgékony időskor kulcsaBloom Productions / Getty Images Hungary

A megoldás a megelőzésben rejlik 

Bélflóránk kialakulása már születésünket megelőzően elkezdődik. Az anyaméhben, illetve később, a szülőcsatornán történő áthaladással kapjuk meg azokat a baktériumokat, melyek aztán kialakítják személyes mikrobiomunkat beleinkben. Az anyatejes táplálás is hatással van ránk, s a tápszereket is ennek megfelelően, többféle jótékony baktériummal ellátva alkotják meg. Ezek az organizmusok azonban nem örök életűek, az évek során rendszeresen alakulnak, betegségeink, sőt a mindennapi táplálkozásunk is komoly hatást gyakorol összetételükre és mennyiségükre. 

Az vagy, amit megeszel

Megfelelő mennyiségű és minőségű élelmi rost fogyasztásával napról napra támogathatjuk a beleinket átszövő idegsejtek egészségét azáltal, hogy bélflóránk is kellő munícióhoz jut. A belek egészségét leginkább a rostdús, zöld zöldségfélékkel alapozatjuk meg. A brokkoli, a kelbimbó, a spenót és a sóska mellet szól az is, hogy vitamintartalmuknak és egyéb jótékony összetevőiknek köszönhetően segíthetnek megelőzni az elhízást, a cukorbetegséget, a székrekedést, de akár a vastagbélrák kialakulását is. 

A rostdús táplálékok segítenek beleink egészségét megőrizni
A rostdús táplálékok segítenek beleink egészségét megőrizniyulka3ice / Getty Images Hungary

A probiotikus baktériumtörzsek szintén hozzájárulnak az egészséges bélflóra megtartásához, ám itt sem az erjesztett tejtermékekre kell elsősorban gondolnunk, hanem például azokra a hazánkban is elterjedt, nyári finomságokra, melyek természetes probiotikumként évszázadok óta jelen vannak a magyar gasztronómiában. A kovászos uborka, a friss, nyári zöldségekből készült savanyúságok mind kiváló, emésztést támogató ételek. Ha szívesen kísérletezünk a keleti konyhával, érdemes a kimchit is megkóstolnunk. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra