Akár száz évig is élhetsz, ha ebből a zöldségből sokat eszel

GettyImages-1402625072

Abból az országból nézve, ahol a születéskor várható élettartam nem sokkal haladja meg a 70-et, egész elképesztőnek tűnik, hogy léteznek helyek a Földön, ahol akár száz évig is élhetnek az emberek. Vajon mi a titkuk?

A hosszú élet titka mindig is foglalkoztatta a tudományt, s immár lehetőség nyílik egy ideje arra, hogy az élettartamot a legkülönfélébb mutatók alapján lehessen vizsgálni. Az, hogy egyes területeken jóval magasabb a várható élettartam, mint más vidékeken, a táplálkozás minőségétől is függhet. 

Az, hogy az úgynevezett kék zónákban élők sokkal tovább élnek, mint a Föld egyéb területeinek lakói, régóta ismert. Ezekben a tengerparti régiókban rendszeresen ünnepelnek századik születésnapot is. Japán, Görögország partvidékei, Szardínia, Kalifornia, Costa Rica lakói messze vezetik a születéskor várható élettartamukkal a listát. A kutatók valószínűsítik, hogy a táplálkozásban kell ennek okait keresni.

Bab, borsó, lencse, csicseriborsó: ételek, amiknek köszönhetően mi is megünnepelhetjük a 100. születésnapunkat?
Bab, borsó, lencse, csicseriborsó: ételek, amiknek köszönhetően mi is megünnepelhetjük a 100. születésnapunkat?fcafotodigital / Getty Images Hungary

Halat, vadat, s mi jó falat?

Nem feltétlenül a halfogyasztásban keresendő azonban a hosszú élet titka, egy sokkal hétköznapibb termény az, mely a fenti területek kedvelt fogásaiban szerepel. Dr. Dan Buettner, a National Geographic szakértője, aki többek között a kék zónákban élők mindennapjait dokumentálja, a napokban a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy 

minden kék zónában, ahol megfordult, a bab és más hüvelyesek a napi étrend fontos részét képezték és képezik ma is. 

De vajon mit tudnak a hüvelyesek, hogy mindennapi fogyasztásuk ennyire megnöveli az egészségesen töltött évek számát?

Mik azok a kék zónák?

Azokat a területeket, melyeken arányaiban a legnagyobb a születéskor várható élettartam, kék zónának nevezik a kutatók. A görögországi Ikaria szigete, a japán Okinava városa, a kaliforniai Loma Linda, a Costa Ricában található Nicoya, illetve Szardínia szerepel az első öt helyen azon a listán, mely a születéskor várható élettartamot sorjázza a világ összes települését számba véve. Ami érdekes, hogy nemcsak sokáig élnek, de egészségesek is a legtovább maradnak az itt lakók.

Míg hazánkban a férfiak és a nők életkorát tekintve 72 és 79 az átlag, az utóbbi mérőszám, azaz az egészségügyi problémáktól mentes életkor átlagos határa mindössze 60 éves kor körül van a KSH adatai szerint. 

Számtalan, hazánkban is megtermő zöldség tartozik a hüvelyesek hatalmas családjába. A pillangósvirágúak szárított magjait azonban mi, magyarok, csak ímmel-ámmal fogyasztjuk a kék zónákban élőkkel ellentétben, akiknek napról napra, szinte minden étkezés során kerül belőlük az asztalra. 

A hüvelyesek családjának minden tagja tele van tápanyagokkal, beleértve a rezet, vasat, magnéziumot, káliumot, folsavat, cinket, olyan esszenciális aminosavakkal, mint például a lizin. Mindemellett rengeteg fehérjét és rostot is tartalmaznak, vagyis képesek helyettesíteni akár a húst is az ételekben. A pillangósvirágúak termesztése és fogyasztása nem csak élelmezési szempontból lehet előnyős, mivel a velük szimbiózisban élő baktériumok révén képesek megkötni a légkör nitrogéntartalmát, nem igénylik a műtrágyázást sem, vagyis kiváló környezettudatos alternatívát is jelenthetnek. 

A világ jelentős részén alapvető részét képezik a táplálkozásnak a különféle babfélék és egyéb hüvelyesek, ám az európai kultúra a fogyasztásukat a szegénységhez köti. Az év jelentős részében csak konzerv vagy szárított formában érhetők el, utóbbi pedig megnehezíti elkészítésüket, hiszen az előáztatás és a hosszú főzési idő kevéssé barátja a modern konyhaművészetnek. 

A hüvelyesek változatos fogások egészséges összetevői
A hüvelyesek változatos fogások egészséges összetevőiWestend61 / Getty Images Hungary

Hazánkban ráadásul még európai szinten is feltűnően keveset eszünk belőlük, a kontinens átlagának alig a felét. Pedig érdemes lenne, hiszen élettani előnyük már akkor is számottevő, ha nem vesszük figyelembe azt, miként járulhatnak hozzá hosszú és egészséges életünkhöz

A rendszeres hüvelyesfogyasztás, bár természetesnek tűnik, hiszen sokan éppen ezért nem eszik, kiválóan serkenti az emésztést, mivel javítja a bél tranzitját. Fehérjetartalmuk kimagasló, rengeteg vasat tartalmaznak, így az egyre dráguló húsokat is bátran helyettesíthetjük velük, és még a vitaminhiánytól sem kell tartanunk. Mivel B-vitaminban is bővelkednek, a haj, a körmök és a bőr egészségére is jótékony hatással vannak. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra