Egyórányi sportot megspórolsz, ha ezeket a szívbarát ételeket eszed

GettyImages-1156266943

Nem mindennap jut arra időnk, hogy a megfelelő mennyiségű testmozgásra is időt szakítsunk egyéb teendőink mellett. Testünk karbantartását azonban nem lehet a végtelenségig elodázni. Friss kutatások szerint a testedzésre fordított idő egy része kiváltható a táplálkozással is, mutatjuk, miként.

Állóképességünket nem csak a fizikai aktivitás javíthatja, az étkezés, a megfelelő mennyiségű vitamin és nyomelem bevitele is nagy súllyal esik latba. Ha nagyon nincs időnk rá, vagy nem fűlik a fogunk a mozgáshoz, egy friss kutatás szerint táplálkozásunkkal is felturbózhatjuk az erőnlétünket. 

Régóta tudjuk, hogy a növényi táplálékok, a rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás milyen hasznos az egészségünk szempontjából. Immár az is világossá vált, hogy mennyire. A legfrissebb kutatás szerint, mely a European Journal of Preventive Cardiology folyóiratban jelent meg pár hete, kiderült, hogy a fittségünk egy részét pusztán táplálkozásunkkal is fenntarthatjuk. Ha bizonyos növényeket naponta fogyasztunk, akár 4000 lépésnyi testmozgást is megspórolhatunk. 

Szívünk egészségének nemcsak a sport, hanem a minőségi táplálkozás is jót tesz
Szívünk egészségének nemcsak a sport, hanem a minőségi táplálkozás is jót teszTatiana Meteleva / Getty Images Hungary

Nem csak a mozgás számít

A Bostoni Egyetem kutatói a kardiovaszkuláris megbetegedések kiváltó okait vizsgálták több ezer résztvevő segítségével. Céljuk az volt, hogy kiderítsék, mik a közös pontok az ötvenes éveik elejét taposó, szívbetegségben érintett és egészséges résztvevők között, van-e olyan életmódbeli eltérés, melynek megléte fokozza a kardiológiai problémákat.

A vizsgálat aspektusai között szerepelt többek között a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a rendszeresen fogyasztott élelmiszerek mennyisége és minősége. Külön értékelték az egyes táplálékcsoportokba tartozó élelmiszerek fogyasztási gyakoriságát, például gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat, magvakat, hüvelyeseket is. Elvégeztettek velük egy nagy intenzitású erőnléti felmérést is, melynek során szobabiciklizés közben mérték az oxigénfogyasztásukat. 

A következtetések egyértelmű összefüggéseket mutattak: azok, akik egészségesebben táplálkoztak, azaz arányaiban több növényi táplálékot és kevesebb vörös húst fogyasztottak, sokkal magasabb pontszámot értek el a fizikai erőnléti teszteken – mint ha naponta négyezer lépéssel többet tettek volna meg a kevesebb zöldet fogyasztó embertársaiknál. 

Az erőnlétet fokozó élelmiszerek listáján hüvelyeseket, halakat, zöldségeket, gyümölcsöket és teljes kiőrlésű gabonákat is találunk
Az erőnlétet fokozó élelmiszerek listáján hüvelyeseket, halakat, zöldségeket, gyümölcsöket és teljes kiőrlésű gabonákat is találunkZoe Angelica / 500px / Getty Images Hungary

Zöldségben az erő?

Dr. Michael Mi, a kutatás vezetőjének nyilatkozata szerint a vizsgálatuknak köszönhetően immár bebizonyosodott, hogy az egészséges táplálkozás jobb állóképességet eredményez.

„Az állóképességben megfigyelhető különbség, amit az egészségesebb étrendet követőknél tapasztaltunk, hasonló ahhoz, mint ha valaki négyezerrel több lépést gyalogolna naponta” – mondta. Ez mintegy egyórányi közepes intenzitású edzésnek vagy 3-4 km sétának felel meg. 

Fontos kiemelni azonban, hogy mivel ez egy egyoldalú kutatás volt, nem zárható ki az összefüggések fordítottja sem, azazhogy nem az étrend okozta a jobb állóképességet, hanem a fittebb emberek eleve egészségesebb étrendet követnek.

Azzal azonban nem lőhetünk mellé, hogy amennyiben valami miatt nem tudunk napról napra edzeni, igyekszünk egészségünket a megfelelő táplálkozással védeni. A rendszeresen fogyasztott teljes értékű gabonafélék, halak és egyéb fehér húsok, zöldségek és gyümölcsök beiktatása a mindennapjainkba mindenképpen hosszú távú előnyökkel jár.

De mit együnk?

  • A sárgarépa magas karotintartalmával képes a koleszterinszintet helyreállítani. A-vitaminban gazdag, képes a vérrögképződést is csökkenteni, ha kellő mennyiséget fogyasztunk belőle. 
  • A görögdinnye nemcsak a vérrögök ellen lehet hatékony, de képes a vérnyomást is szabályozni. Magas víztartalmának köszönhetően kiváló folyadékpótló élelmiszer. 
  • Halakat is fogyaszthatunk minden mennyiségben. A gyorsan frissre sülő folyami vagy tengeri húsok gyors és kímélő fogások lehetnek a hőségben is. Magas ómega-3 zsírsavtartalmuknak köszönhetően igazán szívbarát élelmiszerek. 
  • A vérhígító hatású fokhagyma is a nyár egyik kedvelt, frissen szedhető zöldsége. Segíti a véráramlást, így tartja karban nemcsak ereinket, hanem sejtjeinket is. 
  • A rostdús, magnéziumban, kalciumban és B-vitaminokban gazdag hüvelyesekkel is jól járunk. Lassan indul a babok és a borsó szezonja is, de érdemes friss kukoricából is többet fogyasztani a nyári hónapokban. 
  • A vérképzésre is jó hatással lehet a spenót, melyet frissen és főzve is ehetünk. Klorofilltartalmának hála, kellő energiát biztosít a nagy melegben is. 

Ha emellett a sportra is kellő időt fordítunk, tovább csökkenthetjük a szívbetegségek kockázatát

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra