Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nemrégiben értékelte az élelmiszerekben előforduló kisméretű szerves arzénmódosulatok emberi egészségre gyakorolt hatásait. A vizsgálatok alapján bizonyos szerves arzénvegyületek egészségi kockázatot jelenthetnek.
Az arzén szerves és szervetlen vegyületek formájában egyaránt előfordul. A szervetlen arzénvegyületekről – melyeket leginkább rizs, illetve rizsalapú termékek formájában fogyasztunk – régóta tudjuk, hogy káros hatásúak, bőrelváltozásokat, különféle daganatokat okozhatnak. A szerves arzénra ugyanakkor ez idáig kevesebb figyelem irányult, mivel úgy tartották, hogy az nem annyira mérgező – írta meg a Rizikometer.
Az élelmiszerek arzéntartalmát vizsgálták
Az arzén szerves formái olyan vegyületek, amelyek szén-arzén kötéseket tartalmaznak. Ilyenek többek között a metilált arzénvegyületek, az arzenobetain, az arzenolipidek és az arzenocukrok, amelyek elsősorban a tenger gyümölcseiben és tengeri környezetben találhatóak.
Az Európai Bizottság kérésére az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság idén frissítette a szervetlen arzén egészségre gyakorolt hatásának 2009. évi kockázatértékelését.
Az állatokon végzett kísérletek most közzétett eredményei szerint még az anyatejben is kimutathatóak maradnak egyes szerves arzén vegyületek.
A laboratóriumi állatokon végzett ismételt kísérletekből származó adatok a vizsgálat eredményei szerint azt mutatják, hogy egyes arzénvegyületek káros hatással vannak a gyomor-bélrendszerre, a vesére, a pajzsmirigyre és a májra, mások pedig károsíthatják a húgyhólyagot és a vesét is. Amikor vemhes egereket egy szerves arzénvegyület – MMA(III) – hatásának tettek ki, daganatokat észleltek a hím utódoknál a májban, a tüdőben és a mellékvesékben, a nőstény utódoknál pedig a méhben és a petefészkekben. A teljes vizsgálat itt érhető el.
Az arzéntartalmú élelmiszerek veszélyeire figyelmeztetnek
A Rizikometer összegzése szerint bizonyos szerves arzénvegyületek egészségi kockázatot jelenthetnek, különösen nagyfogyasztóknál és kisgyermekek esetében. Ezek a vegyületek leginkább halban, rizsben, illetve a tenger gyümölcseiben találhatók meg.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés