Arzént tartalmazó élelmiszerekre figyelmeztet az élelmiszerbiztonsági hatóság

paradicsomos hal
Olvasási idő kb. 3 perc

A halban, rizsben és a tenger gyümölcseiben előforduló arzéntartalom veszélyeire hívja fel figyelmet közleményében az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nemrégiben értékelte az élelmiszerekben előforduló kisméretű szerves arzénmódosulatok emberi egészségre gyakorolt hatásait. A vizsgálatok alapján bizonyos szerves arzénvegyületek egészségi kockázatot jelenthetnek.

Az  arzén szerves és szervetlen vegyületek formájában egyaránt előfordul. A szervetlen arzénvegyületekről – melyeket leginkább rizs, illetve rizsalapú termékek formájában fogyasztunk – régóta tudjuk, hogy káros hatásúak, bőrelváltozásokat, különféle daganatokat okozhatnak. A szerves arzénra ugyanakkor ez idáig kevesebb figyelem irányult, mivel úgy tartották, hogy az nem annyira mérgező  írta meg a Rizikometer

Az élelmiszerek arzéntartalmát vizsgálták

Az arzén szerves formái olyan vegyületek, amelyek szén-arzén kötéseket tartalmaznak. Ilyenek többek között a metilált arzénvegyületek, az arzenobetain, az arzenolipidek és az arzenocukrok, amelyek elsősorban a tenger gyümölcseiben és tengeri környezetben találhatóak. 

Az Európai Bizottság kérésére az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság idén frissítette a szervetlen arzén egészségre gyakorolt hatásának 2009. évi kockázatértékelését.

Az állatokon végzett kísérletek most közzétett eredményei szerint még az anyatejben is kimutathatóak maradnak egyes szerves arzén vegyületek. 

A laboratóriumi állatokon végzett ismételt kísérletekből származó adatok a vizsgálat eredményei szerint azt mutatják, hogy egyes arzénvegyületek káros hatással vannak a gyomor-bélrendszerre, a vesére, a pajzsmirigyre és a májra, mások pedig károsíthatják a húgyhólyagot és a vesét is. Amikor vemhes egereket egy szerves arzénvegyület – MMA(III) – hatásának tettek ki, daganatokat észleltek a hím utódoknál a májban, a tüdőben és a mellékvesékben, a nőstény utódoknál pedig a méhben és a petefészkekben. A teljes vizsgálat itt érhető el. 

Az arzéntartalmú élelmiszerek veszélyeire figyelmeztetnek

A Rizikometer összegzése szerint bizonyos szerves arzénvegyületek egészségi kockázatot jelenthetnek, különösen nagyfogyasztóknál és kisgyermekek esetében. Ezek a vegyületek leginkább halban, rizsben, illetve a tenger gyümölcseiben találhatók meg.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek