Így születtek a kilencvenes évek retró szerelmes slágerei

GettyImages-538066917

Egykor tömegek szerelmi bánatát vagy épp határtalan boldogságát festették alá ezek a dallamok, melyek hallatára máig érzések tömkelege önti el egy generáció szívét. Ezek a zenék igazi örökzöldek, és a legtöbbnek megvan a maga egyedi története is.

Szinte nincs olyan szerelem, legyen az beteljesült, boldog vagy épp beteljesületlen, esetleg hamar derékba tört, amelyhez ne tartozna szorosan néhány dal. Egy tánc, egy közös kedvenc film vagy épp a szakítás idején rongyosra hallgatott dal is apropója lehet annak, hogy összeköss egy zenét a gyengéd érzelmekkel. Ha a lenti dalok közt van olyan, amelyik neked is sokat jelent – vagy épp feláll tőle a hátadon a szőr –, érdekes lehet megtudnod, hogy is született!

Ez a szerelmes zene nem annak a szerzeménye, aki sikerre vitte

Mariah Carey nevét nem csak az All I Want for Christmas révén ismerhetjük: a Without You legalább ennyire ismert, ha nem a legismertebb dala. A valóságban azonban ez csak egy feldolgozás tőle: a balladát nem kevesebb, mint 180 zenész adta már elő, de az tény, hogy Carey torkából a legismertebb.

Rengeteg emléked kötődhet egy szerelmes dalhoz
Rengeteg emléked kötődhet egy szerelmes dalhozPeopleImages / Getty Images Hungary

Az eredeti szerző ettől még a Badfinger nevet viselő brit rockanda, akik 1970-ben rögzítették a dalt. Pete Ham és Tom Evans, a banda két tagja az If It’s Love című szám megírásakor elégedetlenkedett a refrénnel, de nem sikerült igazán jó megoldást találni rá – egészen addig, amíg Evans és barátnője, későbbi felesége, nem szakított.

A zenész úgy érezte, nem tud élni a nő nélkül, ezt pedig dalba is öntötte.

A refrén a Without You jól ismert refrénje lett, a verzét pedig a korában megírt dal adta, így született az örökzöld eredeti verziója.

Countrysztár írta Whitney Houston szívszorító sikerdalát

Igen, ismét eltérő az, ki írta, és ki vitte valódi világsikerre a jól ismert szerelmes dalt: a főszereplők Dolly Parton és Whitney Houston. Parton szakítós balladáját, az I Will Always Love You-t tényleg egy szakítás ihlette, de nem úgy, ahogyan gondolnád. Nem szerelmi, hanem professzionális, munkakapcsolat végén írta meg Dolly a dalt. Porter Wagonerrel való együtt zenélésének végét fémjelzi ez a sláger, melyet egy másik sikerdallal, a Jolene-nel egy napon írt meg.

Az I Will Always Love You jelölte ki az énekesnő-dalszerző szólókarrierjének kezdetét. Wagonert megrázta elválásuk, de jó barátok maradtak, Dolly ott volt a férfi halálos ágya mellett is 2007-ben.

A ballada eredeti verziója 1974-ben a sikerlisták élére került, annyira ismertté vált, hogy Elvis Presley menedzsmentjének figyelmét is felkeltette. A Király felénekelte volna belőle a maga verzióját, menedzsere, a pénzéhes Ezredes azonban a szokásos feltételeket támasztotta: minden bevétel felét kérte volna, amibe Parton, szívszakadva ugyan, de nem ment bele. Mint később elárulta, sokat bánkódott azon, hogy Elvis előadásában nem hallhatta dalát, mivel biztos, hogy csodás lett volna így is.

Whitney Houston verziója ugyanakkor a Több mint testőr kapcsán a világ egyik legismertebb balladájává tette a dalt, Dolly Parton 10 millió dollárnyi bevételre tett szert belőle, melyből elmondása szerint Nashville egy színesbőrűek lakta környékének fejlesztésébe fektetett be.

Háromnegyed óra alatt született a megasláger

Ismét egy filmzenéről van szó: az Everything I Do (I Do It For You) a Kevin Costner főszereplésével forgatott Robin Hood-film betétdalaként vált ismertté, valamint nagyon népszerűvé: a brit sikerlisták élén nem kevesebb, mint négy hónapot töltött el, ami ezekben az időkben is szinte elképzelhetetlenül hosszú periódus volt, végül a U2 tudta csak letaszítani trónjáról a dallal taroló, angol származású kanadai zenészt.

A dalt 1990-ben két zenésztársával írta meg 45 perc alatt, eredetileg Kate Bush számára, aki azonban nem kérte azt.

A dal megmaradt Adamsnek, és nem is járt vele rosszul. 16 millió példányt adtak el a lemezből, melyen kiadta, legalább 19 országban vezette vele a slágerlistákat, és Golden Globe-ot is kapott érte. Koncertjein máig játssza a balladát.

Ezt a gigaslágert gyűlölte az előadója

Most valószínűleg azt mondod, hogy nemcsak ő: a My Heart Will Go On, Celine Dion Titanic-betétdala hallatán sokak hátán áll fel a szőr. A dalt Dion nem akarta rögzíteni, James Cameron pedig nem akarta a filmje végén hallani – Metallica-rajongóként bizony a pop elég messze állt tőle. James Horner, a film azóta elhunyt zeneszerzője ugyanakkor saját szakállára megírta ezt a balladát, és mivel az énekesnő már adta elő más szerzeményét, megmutatta Dionnak is, hátha volna hozzá kedve.

A kanadai énekesnő emlékei szerint Horner egy zongorával kísérve magát, előadta neki a dalt, de a zeneszerző nem volt túl jó énekes.

René Angelil, Dion menedzsere és férje vetette fel, hogy ezzel csak árt a dalnak – miért ne énekelné fel a felesége a demót?

Celine Dionnak ehhez semmi kedve nem volt, épp akkor vett fel egy albumot, de Angelil érezhette, hogy világsláger készül. Dion egyetlenegyszer énekelte fel a dalt, de a stúdióban mindenki tudta, hogy aranyat találtak – a film marketingeszköze gigasiker lett.

Haddaway sikerdalának Joe Cocker-esen kellett volna szólnia

Teljesen más műfaj, mégis mindenki ismeri: a What Is Love a kilencvenes évek himnusza is lehetne. Haddaway legismertebb dalát egy német szerzőpáros, Dee Dee Halligan és felesége írták, majd várták, hogy a megfelelő előadónak adhassák. Ő volt a trinidadi származású zenész, akinek 

azzal az instrukcióval adták át a dalt, hogy Joe Cocker stílusában énekelje fel, amire az volt a válasza: nagyon kedveli a zenészt, de ő mégsem Joe Cocker, ezért inkább engedjék, hogy a saját változatát rögzítse.

8-9 napra zárkózott be a stúdióba, majd amikor kijött, készen hozta magával a slágert, melyben nem kis munkája volt: egy balladát alakított át tempós slágerré.

Ha szívesen olvasnál arról is, hogy élnek ma a kilencvenes évek egyslágeres előadói, ezt a cikkünket ajánljuk!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek