Ebben a Sixtus-kápolnában csak tíz percig bírják az emberek: ne a Vatikánban keresd

GettyImages-1207974576
Olvasási idő kb. 4 perc

A földfelszín alatt, közel 300 méter mélyen fekszik a mexikói Chihuahua állambeli kristálybarlang, amely bár gyönyörű, ahogy azonban mondani szokás, nem embernek való. Az óriási gipszkristályokkal teli hatalmas üreg ugyanis kész életveszély.

„Ez a kristályok Sixtus-kápolnája” – mondta a kristálybarlangról még 2007-ben a hatalmas sziklaüreget tanulmányozó Juan Manuel García-Ruiz, a Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács (CSIC) és a Granadai Egyetem geológusa. Noha a mexikói „kápolnának” nincsenek mennyezetfreskói, lélegzetelállító képződményei viszont annál inkább. 

Itt vannak a világ legnagyobb természetes kristályai 

A valaha talált legnagyobb természetes kristályokat rejti ez a különleges, naicai barlang, amely éppen e képződményekről kapta a nevét. A csak Kristályok barlangjaként vagy Óriáskristály-barlangként ismert természeti csoda egy a földfelszín alatt 300 méterre található óriási „kamra”, amely

körülbelül 110 méter hosszú és 6000 köbméter térfogatú.

A patkó alakú, mészkő sziklából kivájt barlang végeláthatatlan üregét óriási, fa méretű kristályok töltik ki, amelyek legméretesebb darabjai a 11 méter hosszúságot is meghaladják. 

A mexikói barlang a valaha talált legnagyobb természetes kristályok otthona
A mexikói barlang a valaha talált legnagyobb természetes kristályok otthonaAlexander Van Driessche / Wikimedia Commons

Véletlenül bukkantak rá

Az ólom-, cink- és ezüstbányához kapcsolódó barlangot teljesen véletlenül fedezték fel 2000-ben, amikor az Industrias Peñoles bányavállalat számára egy alagutat fúrtak a szomszédos bánya jobb szellőzése érdekében. A munkásoknak még a lélegzetük is elállt, amikor meglátták a hatalmas, tejszínű kristályokkal teli kamrát, amelyek közül több egy méter széles volt.

A gipszkristályok a talajvízben feloldott sókból formálódtak, és bár első ránézésre nem gondolnánk, de olyan puhák, hogy körömmel is megkarcolhatók.

Így alakult ki a kristályokkal teli barlang

A bányászati tevékenységek Naicában 1974-ben kezdődtek, és azóta több kristályokkal teli barlangot is felfedeztek, köztük a Kardok barlangját, amelyet, amíg a szem el, le vagy fellát, tőr alakú kristályok borítanak.

De kétségtelen, hogy a „gipszes” barlang messze a legnagyobb, amely egy törésvonalon, egy Naica alatt 3-5 kilométer mélyen fekvő magmakamra, vagyis egy, a Föld kérgében található, olvadt kőzetekkel teli üreg fölött helyezkedik el.

Úgy 26 millió évvel ezelőtt ebből a kamrából indult a felszín irányába a magma, amely a sziklák repedésein keresztül az ásványokban gazdag vizeket felfelé nyomta. A forró víz ennek hatására üregeket nyitott a mészkőben, és lerakódásokat hozott létre, amelyek évezredek alatt lassan lehűlve kristályosodtak. Később a hőmérséklet körülbelül 58 Celsius-fokon stabilizálódott, amely ideális körülményeket teremtett ahhoz, hogy az anhidrit nevű ásványból hatalmas gipszkristályok nőjenek.

Életveszélyes a közeg az ember számára

A barlangi kristályok közege halálos az emberek számára, a barlangban a magas hőmérséklet mellett ugyanis a páratartalom is 90 százalék fölötti: ilyen körülmények mellett az izzadásnak nincs hűtő hatása a testre. Éppen ezért azok, akik lemerészkednek e gipszkristályokkal teli természeti csodába, szigorúan csak megfelelő védőöltözetben tehetik ezt meg, különben összesen 10 percig bírnák. Sokan nem gondolják, de a kristályok között sétálni sem veszélytelen, hiszen a kondenzáció miatt a „gerendák” meglehetősen csúszósak, síkosak.

Ha szívesen olvasnál még káprázatos helyekről, akkor ajánljuk figyelmedbe a világ legnagyobb barlangjáról szóló írásunkat is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek