Ezt vedd fel, ha jobban szeretnél aludni éjjel: az agyad működését is befolyásolja

GettyImages-85471663

Az alvás a másnapi teljesítményünk záloga. Nem mindegy, mikor, mennyire könnyen és pihentetően merülünk álomba. Egyes kutatások szerint erre öltözködésünk is befolyással lehet, ha tovább olvasol, kiderül, miért és miként.

A tanév kezdetével családok százezreinek kell egy másik időszámításba visszarázódni a nyári, lazább napokat követően, ám ez korántsem olyan egyszerű. A nappalok még egy ideig kitartanak, a sötét esték is váratnak magukra, és a hőmérséklet sem olyan alacsony még, hogy bármi is arra utalna, bizony elkezdődött az ősz. Pedig  nem csak a tanévkezdés idején van szükség arra, hogy időben lefeküdjük és kipihenten készüljünk a ránk váró napokra. 

A reggeli frissesség sokaknak csak vágyott állapot, nem mindenki tudja megteremteni olyan egyszerűen a pihentető éjszaka körülményeit. Bár egy reggeli kávé sokszor segíthet beindítani a napot, mégis, mennyivel kellemesebb valóban pihenni éjszaka! De mivel tudjuk megteremteni az ideális körülményeket? 

Az alvásra való felkészülés ideális körülményei között a megfelelő hálóruha kiválasztása is jelen van
Az alvásra való felkészülés ideális körülményei között a megfelelő hálóruha kiválasztása is jelen vanavid_creative / Getty Images Hungary

Frissen és üdén kelve

A pihentető alváshoz a mai, rohanó világban nem árt előre készülni. Mindannyian tudjuk, hogy elménk lecsendesítése, a zavaró fények és hangok kikapcsolása mennyire sokat segíthet. 

A kutatások szerint egy felnőtt embernek körülbelül 7-8 óra egybefüggő alvásra van szüksége a regenerálódáshoz, s az ideális az, hogyha 16–20 fok közötti hőmérsékleten teszi ezt, teljesen sötét szobában, ahol semmiféle villódzó fény – például a mobiltelefon jelzései – nem világítanak az éjszaka során. 

Az azonban, hogy mekkora a szoba hőmérséklete, csak egy tényező, a legfrissebb vizsgálatok szerint ugyanis a bőrfelszín közvetlen környezetének hőfoka is rengeteget számít. A termikus környezet és a páratartalom az eddigi hiedelmekhez képest ugyanis sokkal nagyobb hatással lehet pihenésünk minőségére. 

Síri csend és éjsötét

A fényeket és a hangokat talán a legegyszerűbb kizárni éjjelente, hiszen ha leoltjuk a villanyokat, áramtalanítjuk okoseszközeinket, függönyt vagy egyéb, sötétítésre alkalmas eszközt használunk ablakainkon, könnyen megteremthetjük a megfelelően sötét környezetet a pihenésre. Hogyha ez valamiért nem lehetséges, még mindig használhatunk különféle szemmaszkokat, melyek puhán zárják ki a külvilágot. Az optimális hőmérséklet kialakítása sokkal keményebb dió. Alig pár hete vészeltük át hazánk történetének szinte legforróbb napjait, amikor napokon keresztül nem csökkent a hőmérséklet még éjszakánként sem 25–28 fok alá. A városi betondzsungelekben, a panelrengetegben, egy oldalra nyíló ablakokkal ellátott, sűrűn épített társasházakban légkondi nélkül szinte reménytelen a hőszabályozás. Sokak számára ráadásul télen is az, hiszen a központi fűtés szabályozása nem mindig jár olyan eredménnyel, mint amit szeretnénk elérni. Ilyenkor nincs más lehetőség, mint a testünk hőmérsékletének csökkentése a megfelelő éjszakai öltözet kiválasztásával. 

Az emberek jelentős része meztelenül vág neki az alvásnak
Az emberek jelentős része meztelenül vág neki az alvásnakOlga Rolenko / Getty Images Hungary

Ruhában vagy a nélkül?

Az alvás előtti felkészülés utolsó lépése a megfelelő éjszakai hálóruha kiválasztása. Ám élnek köztünk, nem is kevesen, akik ezt a lépést egyszerűen kihagyják. Az emberek 8 százaléka nem visel ruhát alvás közben, ami az egyik lehetséges megoldása lehet annak, hogy valóban megfelelően töltsük az éjszakai órákat. Nyári melegben vagy olyan lakásokban, ahol nem mi szabályozzuk a levegő hőmérsékletét, még meleg körülmények között is lehetőség nyílik testünk hőmérsékletét az ideálishoz közelíteni a pihentető alvás szempontjából.

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete által végzett tanulmány szerzői szintén arra jutottak, hogy hűvösebb körülmények között egészségesebb aludni. A fent is említett, optimális hőfoknak köszönhetően szervezetünk anyagcseréje felgyorsul, testünk barna zsírszövetei hidegebb időben jobban működnek, több kalóriát égetnek el. Eközben azonban hőt termelnek. Ha nincs rajtunk ilyenkor ruha, a zsírsejtek által termelt hő hatására javul vérkeringésünk, szívműködésünk, s ez izmaink regenerálódására is jótékony hatással van. Növekszik szervezetünkben a növekedési hormonok és a melatonin hormon termelődése is, ezek pedig öregedésgátló hatással bírnak. 

Alvás közben a kényelem a legfontosabb
Alvás közben a kényelem a legfontosabbAzat_ajphotos / Getty Images Hungary

Pizsamában sem egészségtelen

Hogyha a körülmények vagy komfortérzetünk miatt a pizsama mellett döntünk, akkor sem mindegy, milyet választunk. A hálóruha anyaga ugyanis éppen olyan fontos, mint az egyéb környezeti tényezők, s nagyban hozzájárulhat alvásminőségünk javulásához, ha megfelelő öltözékben térünk nyugovóra. 

A Nature and Science of Sleep vizsgálatai szerint ugyanis számtalan alvásproblémát okozhat egy amúgy teljesen egészséges embernél is, ha rosszul választ hálóinget. A poliszomnográfiás vizsgálatok során a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy ugyan a természetes anyagú ruhák között is akadnak különbségek, de mindenképp érdemes ezeket előnyben részesíteni a poliészterből készült vagy részben poliésztert tartalmazó ruhákkal szemben éjjelente. A leginkább ideális viselet az alvás minőségére gyakorolt összes hatást tekintve a gyapjúból készült öltözet, mely még a pamutnál is több jótékony következménnyel jár. 

Azok, akik állati anyagokból készült ruhában aludtak el, gyorsabban, mélyebben és pihentetőbben aludtak mindenki másnál. Légzésük is szívritmusuk is javult korábbi önmagukhoz képest. Ez kortól, BMI-től, nemtől és etnikai hovatartozástól függetlenül minden egyes esetben megjelent, az alváskutatók tehát a gyapjúszálas hálóingek mellett voksolnak. 

S hogy miért fontos ez?

A Rochesteri Egyetem Science magazinban publikált kutatásainak köszönhetően már korábban fény derült arra, miként is működik agyunk éjszaka, alvás közben. A tanulmány szerzői megállapították, hogy agyunk ilyenkor sincs ugyanis teljesen pihenő állapotban, megvan a maga feladata akkor is, amikor a testünk pihen. Központi szervünk ebben az időszakban távolítja el a testünk számára mérgező fehérjéket, melyek az ébrenléti időszakokban végzett tevékenységeink melléktermékei.

Mint kiderült, ezt a munkát csak akkor képes megfelelően végezni, ha maga az alvás és a regeneráció megfelelő minőségű. Kellő idejű mély alvás nélkül ezek a fehérjék az agysejtekben maradnak, és lassan rombolni kezdenek, hosszú távú negatív hatást gyakorolva kognitív képességeinkre. Lassulhat problémamegoldó képességünk, információfeldolgozásunk, és érzelmi intelligenciánk is a kárát látja, ha nem pihenjük mi magunkat. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra