Kigúnyolják, pedig hasznos: ezért ne vedd le a zoknid alvás közben

GettyImages-1207288462

Számtalan geg kapcsolódik a zoknik viseléséhez, elég csak a szandállal kombinált változatot magunk elé idéznünk. A zoknik azonban, főleg éjjelente az ágyban, kifejezetten hasznosak lehetnek, ugyanis segítik a szervezetet ráhangolódni az éjszakai pihenésre.

A zokni kicsit olyan, mint Gombóc Artúr csokija. Van belőlük színes, mintás, kockás és pöttyös, de a legtöbben az egyszínű verzióra esküsznek. Ha természetes anyagból készül, az ágyban, alvás közben is bátran viselhetjük.

A régészeti leletek alapján tudjuk, hogy már az ősember is viselt a lábfeje köré tekert bőröket annak érdekében, hogy megvédje talpait a sérülésektől, melegen tartsa telente, vagy éppen csökkentse a forró talaj hatásait. Ugyan ezek még valamiféle átmenetet képeztek a cipő és a zokni között, a lábbeli alatt viselt pluszréteg használatáról elsőként Hésziodosz görög költő emlékezett meg. A ruhadarab sikere azóta is töretlen, sokan a nyári melegben sem szabadulnak meg tőle, vannak, akik még éjszaka is a lábukon hagyják, ugyanakkor akadnak olyanok is, akik egészségtelennek tartják, ha nem szellőzik a lábfejük. De kinek van igaza?

A zokni viselése nem mindig divatos, de még akkor is hasznos lehet
A zokni viselése nem mindig divatos, de még akkor is hasznos lehetKinga Krzeminska / Getty Images Hungary

Már az ókorban is viseltek zoknit

Az ókori egyiptomi divat különleges kiegészítői is a zoknik voltak. Alig pár évvel ezelőtt sikerült a British Museum kutatóinak rekonstruálniuk egy gyermekméretű zokni eredeti színösszeállítását egy egészen új technika segítségével. A több ezer éves szövetek átvilágítása során kiderült, hogy már az ókorban is komoly igényeket támasztottak a zoknik kialakításakor. Az egyiptomi lábtyűk a szandálokhoz igazodtak, a nagylábujj a másik négytől elválasztva bújt meg a sokszínű ruhadarabban. Az egyiptomiak 6-7-féle, piros, kék és sárga festékanyagokat tartalmazó fonálból kötötték a lábmelegítőket. A leletek alapján nemcsak az egyszínű, de a csíkos változatait is igencsak kedvelték.

Mezítláb egészségesebb?

A zokniellenzők érvei szerint a lábnak és a bőrnek is szüksége van arra, hogy megfelelően szellőzzön, érintkezzen a külvilággal, és az idegvégződéseink akadálytalanul fogadhassák be az ingereket. A zoknipártolók pedig arra hivatkoznak, hogy mezítláb viselve a cipők a gombák és baktériumok melegágyává válhatnak

A lábak melegen tartását vizsgáló kutatások már szinte minden lehetséges körülményt körüljártak az évek során, és így olyan összefüggéseket is sikerült feltárniuk, amikre nem is gondoltunk volna.

Mielőtt ágyba bújunk, húzzunk zoknit!
Mielőtt ágyba bújunk, húzzunk zoknit!Victoria Kotlyarchuk / Getty Images Hungary

A nap folyamán testhőmérsékletünk állandóan változik. Biológiai óránknak, a cirkadián ritmusnak köszönhetően az aktuális hőmérsékletünk igazodik a külső hőhatásokhoz, az évszakhoz, de még a nap állásához és az alvásunk-ébrenlétünk ciklusához is. Ahogy közeledik az este, testünk belső hőmérséklete folyamatosan csökkenni kezd, és ha rendszeres a napi ritmusunk, körülbelül két órával az ébredésünk előtt éri el a minimumát.

A meleg talpak könnyű álmot ígérnek

A testhőmérséklet egyenes arányban áll az alvás minőségével, és a National Sleeping Foundantion által végzett vizsgálatok szerint a testhőmérséklet csökkenéséhez az az ideális, ha a talpunkban lévő erek kissé kitágulnak, ezt pedig igazán megkönnyíti a lábaink felmelegítése. 

Régen az emberek meleg téglát tettek a dunyha alá a lábaikhoz, hogy felkészüljenek az éjszakákra. Ma már egy megfelelő hőmérsékletű lakásban az is elegendő, hogyha az alváshoz készülődve zoknit húzunk a lábainkra. Miután a meleg hatására kitágultak az ereink a talpunkban, az enyhe hőhullám végighalad testünk egészében, felkészítve azt az éjszakai pihenésre. A lábfejek melegen tartása csökkenti a test belső hőmérsékletét, közelebb hozva az ideálisan legalacsonyabb hőfokhoz. A kutatási eredmények alapján kimondható, hogy átlagosan negyedórával hamarabb elalszik az, aki előtte felmelegíti a lábait. 

Nem mindegy azonban, hogy milyen zoknit választunk, hiszen a hőszabályozó funkció mellett a kényelem és a láb megfelelő szellőzése is igencsak fontos. A természetes anyagokat sokkal jobban átjárja a levegő, mint a nejlont vagy a műszálat, ezért is érdemes olyan lábmelegítőt választani, ami a lehető legkevesebb mesterséges összetevőt tartalmazza. Figyeljünk arra is, hogy a zokni gumija ne legyen túl szoros, a megfeszülő anyag ugyanis akadályozhatja a vérkeringést. Fontos az is, hogy a zokni eleje kellően tágas legyen ahhoz, hogy a lábujjaink elférjenek benne. 

A meleg lábak azonban nem csak magát az elalvást könnyíthetik meg, az egész éjszaka sokkal pihentetőbbé válik, ha zoknit viselünk alvás közben.

A menopauzában érintett nők számára van még egy jó hírünk, ugyanis a zokni viselése enyhítheti a hormonális ingadozások következtében fellépő izzadást, a fokozott szívdobogást, de még az éjszakai hőhullámokat is képes megszelídíteni. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra