Az acerola egy citrusféle gyümölcs, színe és alakja miatt barbadosi cseresznyének is nevezik. Dél- és Közép-Amerikában, újabban pedig Indiában is termesztik, főleg C-vitamin-tablettát, üdítőt és bőrápoló szert készítenek belőle. 100 grammja zölden szüretelve több mint 1500 mg C-vitamint is tartalmazhat, ezzel toronymagasan vezeti a listát, és szinte nincs olyan része a testünknek, amelyre ne lenne jótékony hatással. (Bár mindez csak a megfelelő mértékű bevitel esetén érvényes.) Következzen egy 10-es válogatás az acerolafogyasztás előnyeiből.
1. Erősíti az immunrendszert
A C-vitamin forrásaként az acerola étrendbe való beillesztése erősíti az immunrendszert. A C-vitamin antioxidáns, így javítja a fertőzésekkel szembeni védekezőképességet. A tápanyag a megfázás és az influenza megelőzése mellett lerövidíti a betegségek időtartamát.
2. Megakadályozza a korai öregedést
Magas C-vitamin-, antocianin- és kvercetintartalmának köszönhetően a gyümölcs antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik a szervezet számára, semlegesíti a szabad gyökök hatását, amelyek beindítják a korai öregedési folyamatot. Emellett fokozza a kollagéntermelést, javítja a bőr állapotát.
3. Megelőzi a gyomor-bélrendszeri problémákat
Az acerola kis mennyiségű rostot tartalmaz, ami segít megelőzni a gyomor-bélrendszeri problémákat. Az egyik ilyen rost a pektin, amely vízben oldódik, és prebiotikus kapacitással rendelkezik, vagyis serkenti a „jó” baktériumok populációinak szaporodását vagy aktivitását a bélben. Ezért a gyümölcs jótékony hatással lehet a szervezetre, például megelőzheti a hasmenést vagy a székrekedést.
4. Jótékony hatással van a szívre
Mivel káliumban gazdag – 100 g gyümölcsben 138 mg kálium van –, a gyümölcs fogyasztása támogatja a szív egészségét, hiszen az ásványi anyag a vérnyomás szabályozásában hat. Emiatt az acerola segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Ezenkívül az antioxidánsok hozzájárulnak az érelmeszesedés, így közvetve a szívinfarktus és szélütés megelőzéséhez.
5. Hozzájárul a vas felszívódásához
A vas hiánya vérszegénységet okoz, mivel csökkenti a vörösvértestszámot a vérben, ami olyan tüneteket okoz, mint a fáradtság és a sápadtság. A C-vitamin fokozza a növényi élelmiszerekből származó nem-hem vas felszívódását, ezáltal a vér oxigénszállítását.
6. Jót tesz a pajzsmirigynek
A pajzsmirigy a nyaki régióban található mirigy, amely bizonyos hormonok felszabadításáért felelős. Az acerola fogyasztása a C-vitamin jelenléte miatt segíti a mirigyek működését. Ez azért van így, mert serkenti az immunrendszer működését, és javítja a vas felszívódását, amely ásványi anyag általában hiányzik a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedőknél.
7. Javítja az agyműködést
A C-vitamin egy antioxidáns, amely a neuronok szinapszisában is részt vesz, vagyis javítja az idegimpulzusok átvitelét egyik sejtből a másikba. Emiatt az acerola jótékony hatással lehet az agyműködésre.
8. Jótékony hatással van a látásra
Mivel A-vitamint tartalmaz, az acerola rendszeres fogyasztása hozzájárul a szem egészségéhez. Ezenkívül az A-vitamin csökkenti a szürke hályog és az időskori makuladegeneráció kockázatát, ez utóbbi a retina központi területének megbetegedése.
9. Növeli a jóllakottságot
Az acerola növeli a jóllakottságot, mivel rostokat tartalmaz. Emellett alacsony a kalóriatartalma, és javítja a bélműködést, ami hozzájárul az egészséges fogyáshoz.
10. Csökkenti a rák kialakulásának esélyét
Az acerola flavonoidokat és C-vitamint tartalmaz, azaz antioxidánsokat, amelyek segítenek blokkolni a szabad gyököket, melyek bizonyos típusú rákos megbetegedéseket okozhatnak. És van benne likopin is, amely a prosztatarák kockázatának csökkenését idézi elő.