Meglepő, de ebben van a legtöbb C-vitamin – legalább 9 testrészeddel tesz jót

Olvasási idő kb. 4 perc

A legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcsök és zöldségek felsorolásakor általában ezek jutnak eszünkbe: csipkebogyó, fekete ribizli, eper, kivi, narancs, citrom, paprika, petrezselyem, brokkoli. A listát azonban nem ők vezetik, még csak nem is az ezüstérmes homoktövis, de akkor melyik növény az első?

Az acerola egy citrusféle gyümölcs, színe és alakja miatt barbadosi cseresznyének is nevezik. Dél- és Közép-Amerikában, újabban pedig Indiában is termesztik, főleg C-vitamin-tablettát, üdítőt és bőrápoló szert készítenek belőle. 100 grammja zölden szüretelve több mint 1500 mg C-vitamint is tartalmazhat, ezzel toronymagasan vezeti a listát, és szinte nincs olyan része a testünknek, amelyre ne lenne jótékony hatással. (Bár mindez csak a megfelelő mértékű bevitel esetén érvényes.) Következzen egy 10-es válogatás az acerolafogyasztás előnyeiből.

1. Erősíti az immunrendszert

A C-vitamin forrásaként az acerola étrendbe való beillesztése erősíti az immunrendszert. A C-vitamin antioxidáns, így javítja a fertőzésekkel szembeni védekezőképességet. A tápanyag a megfázás és az influenza megelőzése mellett lerövidíti a betegségek időtartamát.

2. Megakadályozza a korai öregedést

Magas C-vitamin-, antocianin- és kvercetintartalmának köszönhetően a gyümölcs antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik a szervezet számára, semlegesíti a szabad gyökök hatását, amelyek beindítják a korai öregedési folyamatot. Emellett fokozza a kollagéntermelést, javítja a bőr állapotát.

3. Megelőzi a gyomor-bélrendszeri problémákat

Az acerola kis mennyiségű rostot tartalmaz, ami segít megelőzni a gyomor-bélrendszeri problémákat. Az egyik ilyen rost a pektin, amely vízben oldódik, és prebiotikus kapacitással rendelkezik, vagyis serkenti a „jó” baktériumok populációinak szaporodását vagy aktivitását a bélben. Ezért a gyümölcs jótékony hatással lehet a szervezetre, például megelőzheti a hasmenést vagy a székrekedést.

A cseresznyére hasonlító acerola 4,5%-a C-vitamin
A cseresznyére hasonlító acerola 4,5%-a C-vitaminPhil Clarke Hill / Getty Images Hungary

4. Jótékony hatással van a szívre

Mivel káliumban gazdag – 100 g gyümölcsben 138 mg kálium van –, a gyümölcs fogyasztása támogatja a szív egészségét, hiszen az ásványi anyag a vérnyomás szabályozásában hat. Emiatt az acerola segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Ezenkívül az antioxidánsok hozzájárulnak az érelmeszesedés, így közvetve a szívinfarktus és szélütés megelőzéséhez.

5. Hozzájárul a vas felszívódásához

A vas hiánya vérszegénységet okoz, mivel csökkenti a vörösvértestszámot a vérben, ami olyan tüneteket okoz, mint a fáradtság és a sápadtság. A C-vitamin fokozza a növényi élelmiszerekből származó nem-hem vas felszívódását, ezáltal a vér oxigénszállítását.

6. Jót tesz a pajzsmirigynek

A pajzsmirigy a nyaki régióban található mirigy, amely bizonyos hormonok felszabadításáért felelős. Az acerola fogyasztása a C-vitamin jelenléte miatt segíti a mirigyek működését. Ez azért van így, mert serkenti az immunrendszer működését, és javítja a vas felszívódását, amely ásványi anyag általában hiányzik a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedőknél.

7. Javítja az agyműködést

A C-vitamin egy antioxidáns, amely a neuronok szinapszisában is részt vesz, vagyis javítja az idegimpulzusok átvitelét egyik sejtből a másikba. Emiatt az acerola jótékony hatással lehet az agyműködésre.

8. Jótékony hatással van a látásra

Mivel A-vitamint tartalmaz, az acerola rendszeres fogyasztása hozzájárul a szem egészségéhez. Ezenkívül az A-vitamin csökkenti a szürke hályog és az időskori makuladegeneráció kockázatát, ez utóbbi a retina központi területének megbetegedése.

9. Növeli a jóllakottságot

Az acerola növeli a jóllakottságot, mivel rostokat tartalmaz. Emellett alacsony a kalóriatartalma, és javítja a bélműködést, ami hozzájárul az egészséges fogyáshoz.

10. Csökkenti a rák kialakulásának esélyét

Az acerola flavonoidokat és C-vitamint tartalmaz, azaz antioxidánsokat, amelyek segítenek blokkolni a szabad gyököket, melyek bizonyos típusú rákos megbetegedéseket okozhatnak. És van benne likopin is, amely a prosztatarák kockázatának csökkenését idézi elő.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek