Kihoznád a maximumot az edzéseidből? Ezeket mindenképpen tudnod kell hozzá

Ha már sportolsz, szeretnéd jól csinálni? Kitűztél célokat magad elé, amiket szeretnél megvalósítani? Nem is gondolnád, mennyi mindent érdemes ehhez megtervezned: segítünk, hogy kihozd a maximumot erőfeszítéseiből!

Időt és energiát nem kímélve szeretnéd elérni edzéscéljaidat, sőt újabb szintekre lépni? Nos, ma már annyi kutatás, metódus és termék áll ehhez rendelkezésünkre, mint talán ezt megelőzően sosem. A teljesítményünk növeléséhez tehát elviekben minden támogatást megkaphatunk: sokszor talán épp a bőség zavara nehezítheti meg a dolgunkat. Írásunkban segítünk átgondolni, mely tényezők mentén kell releváns döntéseket hoznunk, hogy erőfeszítéseink célt érjenek.

Edzések: technikai edzés és keresztedzés

Választott sportágunk szakágspecifikus mozgásai adják az alapot mindenhez, azokat tehát a végletekig menően ki kell gyakorolnunk. Élsportolóknak ezzel talán nem mondunk újat, azonban még mindig nagyon sokan vágnak bele különböző szabadidősportokba megfelelő alapozás és edzői segítség nélkül. Csak hogy egy egyszerű példánál maradjunk: a futás vagy a kerékpározás nagy népszerűségnek örvend, és a pandémiának köszönhetően talán még az is keresi az outdoor sportolás lehetőségét, akiben korábban fel sem merült ilyesmi. Azonban futótechnikai edzésalapozás nélkül nem csupán hatékonytalan, de sérülésveszélyes is lehet felépíteni egy edzéstervet 5–10 km-ig, nem beszélve egy félmaratonról. Hasonlóképp a kardiovaszkuláris állóképesség megalapozása nélkül a keringésünket igénybe vevő sportokban el fogunk érni egy teljesítményplafont, amelyet aztán képtelenek leszünk áttörni. 

A technikai edzések, az egyes mozgásminták biomechanikájának alapos felépítése és kigyakorlása tehát elengedhetetlen a hosszú távú sikerekhez. Ez fogja biztosítani azt, hogy egy adott megmérettetésen vagy versenyen a felmerülő szituációkat hatékonyan és gyorsan tudjuk megoldani, a minimálisan legszükségesebb energiabefektetéssel, hiszen az edzéseink során már végigpróbáltuk valamennyi forgatókönyvet. Minél inkább rögzülnek a dinamikus sémák, annál gyorsabban tudja agyunk előhívni őket és testünk végrehajtani a mozdulatot. 

Alapvető, hogy magát a mozgást helyesen végezd
Alapvető, hogy magát a mozgást helyesen végezdElNariz / Getty Images Hungary

Mindemellett ahhoz, hogy ki tudjuk hozni magunkból a maximumot, szükségesek a keresztedzések is. Ezek összeállításakor érdemes két szempontrendszert mérlegelni. 

A sportággal kapcsolatos edzéscélok támogatása, például:

  • A mozgásminták során munkára fogott izmok erejének növelése
  • Az izom-állóképesség javítása, a fáradás késleltetése céljából
  • Az ideg-izom kapcsolatok fejlesztése (például stabilizáció, gyors reakcióidő)
  • Ízületi mozgástér javítása

A másik a testünk egészségének megőrzése, például:

  • Az izomegyensúly helyreállítása, a sportágban kevéssé használt izmok erejének növelése
  • Az izomtónus optimalizálása, például a túlterhelt izmok lazítása, nyújtása
  • Idegrendszeri egyensúly helyreállítása túlzott aerob vagy anaerob terhelés esetén

Tehát technikai edzéseink és a keresztedzések együttesen fogják biztosítani számunkra azt a fizikai és szellemi tréninget, melyre szükségünk lesz ahhoz, hogy a teljesítményünket – az általunk kitűzött céloknak megfelelően – sikeresen javítsuk. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Naplózás

Legyen szó bármely típusú edzésről, figyelembe kell venni az izmok gyors adaptációját is: azaz folyamatosan ugyanazokat a rutinokat követve egy idő után a fejlődés leáll. Érdemes tehát naplózni edzéseink egyes stádiumaiban az aktuális állapotunkat, hogy mindig tudjuk, hol tartunk a céljainkhoz képest, hol lassul a fejlődés üteme, esetleg stagnál a teljesítmény. Amint ezt érzékeljük, érdemes variálni az edzéseinken. Ráadásul ilyen módon könnyebben felismerjük azt is, melyek a kritikus pontok, mi lehet a fejlődés gátja, és lehetőségünk nyílik arra fókuszálva kidolgozni a megfelelő edzéstervet. 

Étkezés

Az aktuális és a célul kitűzött állapotunk függvényében tudatosan kell összeállítani az étrendünket. Legyen a cél akár fogyás, akár izomtömeg-növelés, esetleg ezek nélkül pusztán a teljesítményünk javítása, egyedi megoldásokra lehet szükségünk. Nincs két egyforma ember, egyformán működő szervezet, ráadásul jelentősen változhat a számunkra aktuálisan ideális étrend is: akár edzésintenzitásunk függvényében, akár annak fényében, hogy mely szakaszban járunk egy célzott felkészülés során. Érdemes tehát szakemberrel konzultálni időről időre, ha biztosítani akarjuk azt, hogy folyamatosan sínen legyünk a céljaink felé.

Nincs két egyforma szervezet, de az egészséges táplálkozésnak azért megvannak a fő irányai
Nincs két egyforma szervezet, de az egészséges táplálkozésnak azért megvannak a fő irányaiWand_Prapan / Getty Images Hungary

Anyagcserénk ritmusa, a testtömegünk vagy testösszetételünk változásai mind olyan egyedi tényezők, amelyek személyre szabottan jól kalibrálhatók, de az egyenmegoldások nem fognak célra vezetni. 

Ne feledkezzünk el arról sem, hogy edzéseink vagy versenyfelkészülésünk egy-egy adott szakaszában más-más vitamin- és ásványianyag-igény merülhet fel, melynek kielégítésére kiemelt figyelmet kell fordítanunk. 

Folyadékbevitel 

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel létfontosságú az egészséges keringés fenntartásához, az izmaink hatékony munkavégzéséhez és hőháztartásunk optimális működéséhez is. Részletesen itt írtunk az ezzel kapcsolatos tudnivalókról. 

Túledzés elkerülése

Bármennyire is motiváltak és tettre készek vagyunk, a túlzásba vitt edzések nem szolgálják a teljesítményünk növelését. Gondoskodjunk a megfelelő mértékű pihenésről, hogy izmaink regenerálódni tudjanak. A mikrosérülések gyógyulása hozzájárul az izom fizikai tömegének növekedéséhez és teljesítményének fokozásához. Ehhez kiemelt jelentősége van a megfelelő levezetésnek, nyújtásnak, izomtónus-lazításnak is. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontosak ezek a kiegészítő tevékenységek a konkrét edzések mellett ahhoz, hogy fáradozásaink ne legyenek hiábavalóak, és nyugodtan élvezhessük a befektetett munka gyümölcsét. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra