Lógva még hatékonyabb a hasizmok edzése. Mutatjuk, hogyan csináld

Hasizom-erősítő gyakorlatokat nem csak a talajon fekve lehet végezni. Mutatunk három függeszkedésben kivitelezhető technikát, amikkel új szintre emelheted a core-edzést.

A core-izmok akkor nyúlnak meg a lehető legjobban, ha a test függeszkedik, másrészt ebben a helyzetben sokkal nehezebb megfeszíteni az izmokat. Éppen ezért erősítenek különösen hatékonyan a húzódzkodórúdon kivitelezett hasizom-erősítő gyakorlatok, melyek közül most három különböző nehézségű variációt mutatunk.

Térdfelhúzás függeszkedésben

A függeszkedésben végzett hasgyakorlatok közül ez az alap, amire a többi hasonló technika épül.

Ha helyesen csinálod, mindhárom gyakorlatnál érezni fogod, hogy a lábemelés szakaszában a csípőhorpaszizom, az egyenes combizom, valamint a combpólyafeszítő izom, a medence emelésekor pedig az egyenes hasizom dolgozik, illetve valamennyire a ferde hasizmok is bekapcsolódnak.

Térdfelhúzás függeszkedésben
Térdfelhúzás függeszkedésbenSáfár Zsófia / Dívány
  1. Fogd meg a nyújtót vagy húzódzkodóállványt vállszélességtől kicsivel szélesebb felső fogásban (a különböző fogásokról itt írtunk). A karjaid nyújtva legyenek, a lábaid pedig lazán lógjanak, azaz a kiindulóhelyzet a passzív függeszkedés.
  2. Belégzés után a hátat görbítve húzd fel a térded amilyen magasra csak tudod, közben feszítsd meg a hasizmodat, a karok pedig maradjanak végig nyújtva.
  3. Engedd le a lábaidat a kiindulóhelyzetbe, közben fújd ki a levegőt.

„Fontos, hogy a térdek visszaengedésénél ne hintázzunk, vagyis ne lendületből végezzük a gyakorlatot. Ez elkerülhető a hasizom feszítésével, valamint a karok nyújtva tartásával és enyhén lefelé húzásával. Ettől a test kissé hátradől, ami kiküszöböli az esetleges hintázást” – magyarázza Szűcs Sándor személyi edző, aki 3x20 ismétlést javasol.

Kezdőknél gondot okozhat a fogás, ami miatt nem képesek olyan hosszú ideig függeszkedni, hogy rendesen meg tudják dolgoztatni a core-izmokat. Ennek orvoslására gyakorolhatjuk a függeszkedést meghatározott ideig történő tartással, de más gyakorlatok, például a húzódzkodás is fejleszti a fogás erejét.

Nyújtott lábas lábemelés függeszkedésben

Ha már simán fel tudod húzni a térdedet a mellkasodig, megpróbálkozhatsz a lábemelésekkel is. A gyakorlat lényege, hogy egy húzódzkodórúdról függeszkedve a kinyújtott lábaidat felemeld addig a pontig, ahol a talajjal párhuzamosan állnak, vagy ha megy, addig, amíg a lábujjak a korlátot nem érintik. Elsőre nem tűnik könnyű gyakorlatnak, de ha már kellőképpen megerősödtek a core-izmaid, és elég hajlékony is vagy, akkor menni fog.

Nyújtott lábas lábemelés függeszkedésben
Nyújtott lábas lábemelés függeszkedésbenSáfár Zsófia / Dívány
  1. Ez a gyakorlat is passzív függeszkedésből indul. Fogd meg a nyújtót/függeszkedőrudat vállszélességnél kicsivel szélesebb felső fogással.
  2. Belégzés után feszítsd meg a combizmaidat, és kezdd el emelni a lábaidat addig, amíg párhuzamosan nem állnak a talajjal. A térded végig tartsd teljesen nyújtva. Ha ez már könnyen megy, tovább is emelheted a lábad: egészen addig, amíg a lábfejeddel meg tudod érinteni a korlátot. A hasizmok itt még nagyobb terhelést kapnak, ezáltal még hatékonyabb lesz a technika.
  3. Lassan engedd le a lábad a kiindulóhelyzetbe, közben fújd ki a levegőt.

Itt is aranyszabály, hogy ne lendületből dolgozzunk, és persze a hatékonyság érdekében arra is ügyelni kell, hogy nyújtott lábbal, nyújtott karral rögzüljön a mozdulat.

Lábemelés ülőtartásból, függeszkedésben

Ez már a lábemelések legje, haladó szintű gyakorlat, amihez komoly stabilitás és edzett core-izmok szükségesek. A gyakorlat azért sem egyszerű, mert már a kiindulóhelyzetben, a függeszkedésben végzett ülőtartásnál is előfeszített állapotban vannak a core-izmok. Ha nem tudod magad 15-20 másodpercig ebben a pózban tartani, akkor még erősítened kell a törzsizmaidat, többek között az előző két technika gyakorlásával.

Lábemelés ülőtartásból, függeszkedésben
Lábemelés ülőtartásból, függeszkedésbenSáfár Zsófia / Dívány
  1. Vállszélesnél valamivel szélesebb felső fogással fogd meg a rudat, majd emeld meg nyújtva a lábaid addig, amíg párhuzamosak nem lesznek a talajjal. Ez a már jól ismert függeszkedés ülőtartásban.
  2. Szívd be a levegőt, és közben kezdd el emelni a lábaid addig, amíg a lábfejeddel meg nem tudod érinteni a korlátot.
  3. Kilégzés közben engedd vissza a lábaid ülőtartásba, és már mehet is a következő emelés. Ügyelj arra, hogy a karod és a lábad maradjon végig nyújtva.

3x10 darab lábemelés rendesen meg fogja dolgoztatni a core-izmaidat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra