Vércsoportdiéta. Nyersételdiéta. Bébiételdiéta. Káposztaleves-diéta. Lúgosító diéta…
Bármeddig lehetne sorolni az elmúlt évtizedek legnépszerűbb fogyókúrás módszereit. Ezek az irányzatok gyakran bonyolult szabályokra, szigorú tiltásokra és bizonyos ételcsoportok teljes kizárására épülnek, így olyan, mintha lenne bármilyen tudományos alapjuk. Pedig ritkán van. A népszerű fogyókúrák azért működnek, mert amíg tartjuk ezeket, kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint korábban. Pont. Ennyi. Persze a rövid távú hatás így sem marad el, de hosszú távon nehéz merev korlátok között élni, a megszokott étrendünkhöz visszatérve pedig általában az eredeti súlyunkat is gyorsan visszaszedjük. Vagy még annál is többet.
Hogy mi a megoldás? A Kaliforniai Egyetem szakértői szerint az, ha nem konkrét étrendeket követünk, nem diétázunk, elfelejtjük a tiltott ételeket, inkább az eszünkbe vésünk néhány alapszabályt, és ezek mentén formáljuk fogyasztási szokásainkat. Jöjjön tehát 18 valóban tudományosan alátámasztott tény, ami hosszú távon is hozzásegít a sikeres súlykontrollhoz.
A szabályok közül nem kell mindet követned, de minél többet képes vagy beépíteni a mindennapi életedbe, annál valószínűbb, hogy lefogysz, és ami még fontosabb: annál kevésbé valószínű, hogy belátható időn belül visszahízol. Érdemes hetente vagy kéthetente egy-egy új elemmel bővíteni a viselkedésrepertoárodat, legalábbis azokkal, amelyekkel valóban együtt tudsz élni.
Kezdj el egészségesen enni!
Itt nem lesz nagy meglepetés: sok zöldség, sok gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, kevés finomított lisztből készült termék, kevés cukros étel, illetve a telített zsírok, valamint a transzzsír kerülése. Ezeknek kell alkotniuk az étrendet gerincét. Meg persze a nem túl zsíros tejtermékeknek és a sovány húsoknak (hal és szárnyasok). Fontos az is, hogy odafigyelj a rostfogyasztásra. Ahhoz ugyanis, hogy úgy érezd, tele vagy, és lassítani tudd a szénhidrátok felszívódását, napi 20-35 gramm növényi rostra van szükséged.
Mégis, hogy néz ki egy ilyen étrend a gyakorlatban? Kattints ide, az OKOSTÁNYÉR megmutatja, a vizuális ábrázolás pedig könnyebben be is vésődik az emlékezetedbe.
Figyelj az adagokra!
Annyi spenótot és brokkolit ehetsz, amennyit csak akarsz, de a magasabb kalóriatartalmú kajáknál muszáj odafigyelni a mennyiségre. Ebben pedig a címkék nyújtanak segítséget. Olvasd el a csomagoláson, hogy mennyi az ajánlott adag, és lehetőleg ne lépd túl. Hiába tanították a szüleink, az étkezés valójában nem addig tart, amíg el nem fogy a koszt.
Egyél tudatosan!
Figyeld meg, hogy mikor mennyit eszel. Befolyásol-e például az evésben, hogy mennyire vagy stresszes, szomorú vagy magányos? Hogyan hat rád, amikor egyedül, és hogyan, amikor társaságban eszel? Tanulj magadról, és használd ezt a tudást. Figyelj oda az ételre, amikor eszed, figyelj az ízére, az állagára. Ne egyél úgy, hogy közben tévézel, gépezel vagy éppen vezetsz: szánj időt az életedben az étkezésre. A kutatások szerint minél tudatosabban eszel, annál kevésbé vagy hajlamos túlenni magad, annak ellenére, hogy a reklámok, a mindig kéznél levő rágcsálnivalók és a hatalmas kajaadagok mind erre sarkallnak.
Egyél lassan, rágj alaposan!
Tipikus nagyanyai tanács, de mennyire igaz! Ahhoz, hogy a telítettség jelzései a gyomorból az agyba jussanak, 20 percre van szükség, így aki lassan eszik, az már étkezés közben megérzi, hogy tele van, tehát kevesebb kalóriát is lapátol a szervezetébe. A rágás ráadásul önmagában is serkenti a telítettség jelzéseit, így megéri hosszan rágni, lassan enni. Ez pedig magát az étkezést is élvezetesebbé teszi. Ha lassan eszel, jobban élvezed az illatokat, az ízeket, az étel textúráját. Az étel élvezete egyébként az első falatok után a legnagyobb, szóval a finom, de nem kifejezetten egészséges ételekből (például az édességekből) 2-3 falat már bőven elég lesz a boldogsághoz.
Ne hagyatkozz az önuralmadra!
Az önuralom véges, ráadásul az aktuális lelkiállapotunk és az energiaszintünk is erősen befolyásolja. Ahelyett tehát, hogy az önuralmadra bíznád magad, figyelj inkább arra, milyen környezetet teremtesz magad köré. Ha nincs otthon süti, kakaós csiga vagy éppen fagyi, akkor enni sem tudsz belőle. Ha viszont egészséges élelmiszerekből (lásd első pont) mindig van nálad tartalék, akkor nem szorulsz rá a pizzarendelésre vagy a junk foodra.
A gasztropszichológiai kísérletekből tudjuk, hogy a környezetünkben lévő ingerek, például az étel látványa, a könnyű elérhetőség, az, hogy mekkora adag van egy csomagban, mind befolyásolják, hogy mennyi felesleges kalóriát pakolunk magunkba. Kis tányérok, nem átlátszó tálak, adagonként elcsomagolt ételek: ezek a praktikus módszerek a kajakörnyezet feletti kontroll megszerzésére.
Azonosítsd a túlevésre hajlamosító helyzeteket!
Vannak, akik stresszes időszakban nem esznek, eszükbe sem jut az étel, de nyugalomban hajlamosak túlenni magukat. Mások az idegesség, bizonytalanság, szomorúság, harag vagy magányosság idején vigasztalják magukat jutalomfalatokkal. Azt, hogy rád mi jellemző, csak te tudhatod.
A tudatos étkezés fontos eleme, hogy megfigyeld, jobban megismered saját reakcióidat, azt, hogy milyen érzelmi állapot milyen hatással van rád és az ételhez való viszonyodra. Ahhoz, hogy képes legyél elkülöníteni egymástól a valódi és az érzelmi éhséget, érdemes evés előtt és közben végiggondolni (mondjuk, egy 10-es skálán), hogy mennyire érzed magad éhesnek, mennyire vagy tele. Ideális esetben akkor érdemes kajához nyúlni, ha már éhes vagy ugyan, de még nem kellemetlenül (a skáládon körülbelül 3-as), és akkor érdemes abbahagyni az evést, amikor eléred a kellemes elégedettséget (legyen ez a 7-es szint). Ha gyakran eszel olyankor is, amikor valójában nem vagy éhes, érdemes kísérletezni olyan élvezetes, nem étkezéssel összefüggő póttevékenységekkel, mint a séta, futás vagy meditáció. Ezek segítenek abban, hogy elmúljon az étel iránti sóvárgás.
Töltsd meg a hasad!
Segít kicselezni a kínzó éhséget, ha kalóriaszegény ételekből eszel nagy adagokat. Így úgy lehetsz kellemesen tele, hogy közben nem hízol. A Pennsylvania Egyetem munkatársa, dr. Barbara Rolls pontosan erre az elvre alapozza Volumetrics elnevezésű étrendjét. Ennek lényege, hogy fogyasszunk minél több magas víz- és rosttartalmú ételt. Ilyenek a zöldségek, gyümölcsök, alapléből készült (nem tejszínes) levesek, vagy a főtt, teljes kiőrlésű gabonák.
A doktornő szerint ezeket az ételeket nemcsak magukban kell fogyasztani, hanem érdemes – lehetőleg minél nagyobb dózisban – a megszokott fogásainkhoz is hozzáadni. Egy szendvicsbe például kerülhet több saláta, reszelt répa, a pastát feldobhatjuk reszelt cukkinivel, vagy megduplázhatjuk a levesek zöldségadagját. És persze, miközben előnyben részesítjük a vizes, rostos kosztot, igyekezzünk kerülni az olyan alacsony szárazanyag-, de magas zsírtartalmú ételeket, mint a sajtok, kekszek vagy a sült krumpli.
Fogyassz elegendő fehérjét!
A fehérje jó barát: növeli a telítettségérzést (sokkal inkább, mint a szénhidrát), és a fogyás során csökkenti az izomveszteség mértékét. Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy minden nap elegendő fehérjét vigyünk be a szervezetünkbe, és lehetőleg ne egyszerre, hanem kisebb adagokban, minden étkezésre elosztva. A kutatások szerint étkezésenként 25 gramm zsírszegény fehérje elfogyasztása határozottan segít az éhségérzet csökkentésében, ezzel a fogyásban is. És mi a jó fehérjeforrás? Például a hüvelyesek, a fehér húsok és a zsírszegény túró.
Étkezz rendszeresen, válassz alacsony kalóriatartalmú nasikat!
Általában az, aki kihagy egy-egy étkezést, később hajlamosabb túlenni magát. Érdemes tehát olyan rendszert kialakítani, ami hosszú távon is tartható, passzol az életünkbe, és amiben belátható időn belül követik egymást az étkezések. Az élet kiszámíthatatlanságára felkészülve pedig érdemes olyan 100-200 kalóriás nasikat kéznél tartani, amelyek segítenek átvészelni akár két főétkezés közötti időszakot, akár a csodásan kialakított étkezési rendszerünkben beálló anomáliákat. A szakértők szerint tökéletes nasi például a zsírszegény joghurt egy marék bogyós gyümölccsel, a répa, paprika két evőkanál hummusszal, esetleg egy kis marék mogyoró, mandula vagy egy banán.
Ne hagyj magadnak túl sok választási lehetőséget!
A változatosság gyönyörködtet, élvezzük is nagyon, annyira, hogy ha túl sokféle étel közül választhatunk, szinte biztos, hogy többet eszünk a kelleténél. A különböző ízek, illatok ugyanis mindig vonzzák az embert, akkor is, ha már rég teleette magát. (Ezért van mindig hely a desszertnek.) Ha pedig olyan környezetbe csöppenünk, ahol szívesen megkóstolnánk mindent (helló, all you can eat étterem), akkor muszáj lesz megint előhúzni a tudatosétkezés-kártyát: döntsd el, melyik három vagy négy lehetőség a legvonzóbb, és korlátozd azokra a fogyasztásodat.
Ne idd a kalóriákat!
Az üdítők, szörpök, gyümölcslevek nem telítenek úgy, mint a szilárd ételek, így hiába iszod ezeket, ugyanannyit fogsz mellettük enni. Kalóriából viszont jó sok pluszt viszel be. Különösen akkor, ha alkoholt is iszol. Pláne, hogy az alkohol hatására a tudatos étkezés sem könnyen megvalósítható. A lényeg, hogy ha jót akarsz, maradj a víznél és a cukor nélkül fogyasztott teánál és kávénál.
Főzz magadnak!
Kevesebb zsiradék, kevesebb cukor, kevesebb magas kalóriatartalmú alapanyag, több friss és egészséges élelmiszer. Ezekkel jár, ha rendszeresen otthon főzöl. Különösen akkor, ha odafigyelsz arra, hogy mit. A kutatások szerint az emberek házon kívül hajlamosabbak többet enni, mint odahaza, bár az adagokra otthon sem árt odafigyelni. Ahogy ugyanis az éttermekben gyakran jóval több kaját adnak a szükségesnél, a receptek is hajlamosak túllőni a fejadagokat.
Ha mégsem otthon eszel, figyelj a következőkre!
Ahol tudod, nézd meg, hogy hány kalóriát készülsz magadba pakolni, kerüld a nagy adagokat, és simán vállalj be előételt vagy salátát főételnek. Ha ez utóbbi mellett döntesz, kérd az öntetet külön, így könnyebben elkerülheted, hogy olajban vagy majonézben ússzon a zöldséged. Keresd az étlapon azokat a fogásokat, melyek a legkevesebb zsiradékkal készülnek, ha pedig elakadsz, kérdezz rá nyugodtan a pincérnél, hogy mit ajánl.
Engedj az élvezeteknek. Persze csak módjával
A legtöbb ember a magas zsír- és cukortartalmú ételeket élvezetesnek találja. Nem véletlenül. A magas kalóriatartalmú ételek aktiválják az agy jutalomközpontját, az evolúció során ugyanis ezek az ételek a túlélést segítették elő. Persze ez a működésmód nem a mi világunkra, a bármikor elérhető ételek korára van szabva, így kénytelenek vagyunk tudatosan meghekkelni ösztöneinket.
Ha minden finomságot megvonsz magadtól, az hosszú távon túlevésre sarkall, de ha beiktatsz minden napra egy mini jutalomfalatot, vagy a hét egy napjára egy nagyobbat, akkor kicselezheted a sóvárgást. Persze a cél érdekében a saját szabályaidhoz tartanod kell magad. Ha nem megy, akkor sajnos marad a teljes megvonás.
Vezess étkezési naplót!
A kutatások szerint az, aki feljegyzi, mit és mennyit evett, társainál könnyebben veszít a súlyából. Mindegy, hogy füzetben, a gépeden vagy egy appban követed a kajafogyasztásod, ha következetesen csinálod, nem csalsz (igen, amit megkóstolsz, azt is fel kell írni), meglesz a haszna. A naplóvezetés segít a tudatosság fenntartásában, és abban is, hogy jobban megismered saját magad, azt, hogy milyen mintázatok jellemzik az étkezéseidet, és mi gátol a fogyásban.
Aludj eleget!
Az alvás szerepét hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig rengeteget számít a kívánt testsúly fenntartásában. Bár az alvásigényünk nagyon eltérő lehet, a túl rövid alvásidő (6 óránál kevesebb) egyértelmű összefüggést mutat a súlygyarapodással. Hogy miért? Mert az alvás befolyásolja a hormonháztartásunkat: az éhségérzetet kiváltó hormon szintje alváshiány hatására emelkedik, így többet eszünk, miközben a szervezetünk ilyenkor kevesebb kalóriát éget el, és lelkesebben halmozza fel a zsírt is.
Mérd magad rendszeresen: mondjuk, hetente egyszer
Ez a pont szintén erősen kapcsolódik a tudatosság kérdéséhez: ha látjuk, merre változunk vagy nem változunk, az segít céljaink elérésében és törekvéseink finomhangolásában. Ugyanakkor a túl gyakori mérés vissza is vetheti a motivációt: a természetes napi súlyingadozást ugyanis könnyen saját kudarcunknak tulajdoníthatjuk. A szakértők tehát a ritkább, de rendszeres mérést ajánlják, meg persze azt, hogy ha keményen edzel, ne várd, hogy a mérleg kevesebbet mutat majd. Ebben az esetben inkább hagyatkozz a mérőszalagra.
Tűzz ki elérhető célokat, és törekedj a reális testkép kialakítására!
Hízni nem egyik napról a másikra híztál meg, lefogyni sem úgy fogsz. Ne várd, hogy egy hét alatt 3-5 kiló zsírtól szabadulhatsz meg. A kevesebb, de folyamatos fogyás az, amire érdemes törekedni, hosszú távon az vezet eredményre. Ez a gyakorlatban a legtöbb embernél heti 0,5-1 kilót jelent. Persze az, hogy milyen sebességgel fogysz, egyáltalán mennyit vagy képes leadni, a testalkatodtól és a genetikádtól is függ. Meg persze a korodtól. Ne várd magadtól, hogy 40 évesen úgy fogsz kinézni, mint a 20-as éveid elején. Nem fog menni.
Ha még többet tudnál meg a fogyásról, különösen a fogyás lélektanáról, akkor ezt a cikket se hagyd ki: