Négy dolog, amire minden gyereknek szüksége van még reggeli előtt

GettyImages-138709598
Olvasási idő kb. 3 perc

Nem mindegy, milyen hangulatban ébredsz, és mivel töltöd az időt, miután kikászálódtál az ágyból – a rossz reggeli rutin akár az egész napodat tönkreteheti, és ez nem csak a felnőttekre igaz. A gyerekek számára ugyanolyan fontos, hogy jól induljon a reggel, és kellő önbizalommal vágjanak neki a napnak.

A Medium Thrive Global blog szerzője, Benjamin Hardy feleségével három örökbe fogadott gyermeket nevel – gyakorló apaként hosszú időbe telt, mire rájött, mi a megfelelő reggeli rutin titka a kicsik számára. Írásában megosztja tapasztalatait és elmondja, szerinte mi az a négy dolog, amire minden gyereknek szüksége van, még mielőtt feltálalnák nekik a reggelit.

1. Egy nagy pohár tiszta víz

A hosszú éjszakai alvást követően a szervezet – legyen szó felnőttekről vagy gyerekekről – folyadéktartalékai igencsak kimerülnek, ezért elengedhetetlen egy nagy pohár tiszta vízzel indítani a reggelt. Az ébredés után, éhgyomorra elfogyasztott hideg, tiszta víz energizálja a szervezetet, leszámol a dehidratáltság okozta fáradtsággal, rossz érzéssel, és az anyagcserét is serkenti – a gyerekek fejlődésben lévő teste és elméje számára különösen fontos mindez.

2. Egy hosszú ölelés

A pszichológusok szerint azok a gyerekek, akik érzik a törődést, tudják, hogy szerető közegben vannak, ahol mindig számíthatnak a szüleikre, nagyobb önbizalommal, fejlettebb szociális készségekkel és kevesebb viselkedési zavarral vágnak neki az életnek, mint azok, akik hiányt szenvednek mindebből. Több kutatás is bizonyította, hogy a szülői törődés, odafigyelés nagyszerűen kifejezhető egy szerető öleléssel, a fizikai érintés sokkal többet mond, sokkal ösztönösebben hat, mint a szavak. Érdemes egy legalább fél percig tartó nagy öleléssel indítani a reggelt, amely mosolyt csal a kicsik arcára, és biztosítja őket arról, hogy ők számodra a legfontosabbak a világon.

3. Apró sikerek

A szakemberek úgy vélik, az önbizalom folyamatosan épülő és leépülő dolog, melyet az adott körülmények, az általad tapasztalt pozitív és negatív hatások befolyásolnak – ha sikereket érsz el, úgy érzed, tiéd a világ, ellenben, ha egész nap csak kudarcokkal találod szembe magad, megcsappan saját magadba vetett hited. Ezért érdemes a reggelt apró sikerekkel, vagyis pozitív, megerősítő dolgokkal indítani – neked, szülőnek és gyermekednek egyaránt. A kicsik számára ilyen pozitív élmény lehet egy jól elvégzett feladat, például a beágyazás, felöltözés, idősebb korban egy egyszerűbb reggeli elkészítése és feltálalása, ami bizonyítja, hogy képesek megcsinálni azokat a munkákat, amit a szülők rájuk bíztak.

4. Szülői dicséret

A legfontosabb természetesen az, hogy szülőként mindig pozitív visszajelzést küldj a gyerekek számára, így növelve önbizalmukat: sose felejtsd el megdicsérni őket, ha sikeresen elvégezték az előző pontban említett reggeli feladatokat. A hála és a köszönet segítségével könnyen ránevelheted őket a jó szokásokra – például, hogy egy a pohár tiszta vízzel kezdjék a napot –, melyek hosszú távon is pozitív változásokat eredményeznek és gyermekeid egész életére kihathatnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek