A vízivásnál nincs jobb gyógymód a kiszáradás tüneteinek enyhítésére

Olvasási idő kb. 2 perc

Az emberek kétharmada gyógyszert vesz be, ha dehidratáltnak érzi magát, ahelyett, hogy vizet inna – derül ki egy friss kutatásból.

A dehidratáltság, vagyis kiszáradás akkor jelentkezik, amikor a test több folyadékot veszít, mint amennyit bevisz. A probléma nemcsak szomjúságot és fejfájást okoz, de bágyadtsághoz, zavarodottsághoz, állandó levertséghez és székrekedéshez is vezethet. A dehidratáltság legjobb ellenszere természetesen a folyadékbevitel – elsősorban tiszta víz ivása –, sokan mégis inkább gyógyszert szednek a panaszokra.

A nagy többség nem iszik elég vizet

A Studyfinds által szemlézett kutatásban 2000 amerikai polgárt kérdeztek meg vízivási szokásaikról és arról, mennyire súlyosan és gyakran érzik a kiszáradás tüneteit. A válaszok alapján az átlagos felnőttek öt pohár (nagyjából 1,25 liter) vizet isznak meg egy nap, tízből egy ember azonban úgy nyilatkozott, hogy mindössze egyetlen pohár, vagyis kb. 2,5 dl vizet fogyaszt naponta. Ez nagyon kevés, az orvosok többsége ugyanis a férfiaknak napi 3 liter, a nőknek pedig kb. 2,2 liter tiszta víz elfogyasztását ajánlja. A válaszadók több mint egyharmada (36 százalék) úgy nyilatkozott, elfelejt elegendő vizet inni, 30 százalék pedig arról panaszkodott, hogy egyszerűen túl sok számára az ajánlott mennyiség. Tízből három ember azt válaszolta, nem is szereti a víz ízét.

A kellő mennyiségű vízivás fontos az egészséged szempontjából.
A kellő mennyiségű vízivás fontos az egészséged szempontjából.SolStock / Getty Images Hungary

Nem csoda, hogy a megkérdezettek többségénél rendszeresen előfordulnak a krónikus dehidratáltságból származó kellemetlen tünetek: fejfájás, izomgyengeség, bágyadtság, levertség. A kiszáradás legegyszerűbb kezelési módja természetesen a vízivás, a többség mégsem ezt a megoldást választja: a válaszadók 63 százaléka inkább fájdalomcsillapítókat vesz be, amikor a felsorolt tüneteket észleli magán.

A felmérésből az is kiderült, hogy a felnőttek szívesebben isznak vizet, mint a gyerekek vagy a tizenévesek. A megkérdezettek fele nyilatkozott úgy, hogy huszonéves korától kezdve jobban odafigyelt a kellő mennyiségű tiszta víz bevitelére – míg fiatalabb korban még inkább a cukros üdítőitalok, az energiaitalok, a kávé és a tea voltak a kedvenc innivalóik, később ezeket szép lassan felváltotta az egészséges, tiszta víz.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek