Ez az olcsó zöldség csökkenti a magas vérnyomást, és védi a májat

GettyImages-1447230187

A sportolók régóta kísérleteznek különböző kiegészítőkkel, hogy fokozzák teljesítményüket. Távoli országok bogyói, furcsa étrend-kiegészítők, porok, injekciók és zselék állnak az eszköztárukban, miközben egy sima, itthon is termeszthető gyökérzöldség, a cékla is van olyan jó, mint a szuper teljesítményfokozók.

Kezeket fel, gyerekkorában ki szerette a céklát! Kevesen. Azt még kevesebben tudják, hogy viszonylag igénytelen, magról könnyen nevelhető zöldségről van szó, ami tavasztól őszig elérhető, ráadásul olcsón. Igen, ki kell szedni a földből, megmosni, meghámozni nem könnyű, de utána akár nyersen, akár más formában is csodát tesz az egészségünkkel. A cékla leve például tele van nitrátokkal, amelyek egyes tudósok és táplálkozási szakértők szerint segíthetnek a sportolóknak megnyerni a következő versenyt.

A sportteljesítmény fokozásában is segít a cékla

A holland bicikliversenyző, Brian Megans rendszeresen iszik nyers céklalevet, tapasztalatai alapján ez gyorsabbá teszi az időmérő edzéseken. Verseny előtt egy héttel elkezdi napi kis adagokban inni, majd a megmérettetés napján duplázza az adagot – és működik. Épp ezért másoknak is nemhogy ajánlja, de árulja is kis pohárkákban a kávézóban, amit feleségével üzemeltet. Természetesen nem állítja, hogy gumibogyószörpként csodát tesz bárkivel, azt viszont igen, hogy valódi biológiai haszna van a cékla fogyasztásának, és javítja a sportteljesítményt. A hivatásos sportolók mindent megtesznek, hogy a maximumot nyújtsák az edzéseken, a versenyeken, a táplálkozásuk, az egész életük e körül forog, miért ne használnának egy egészséges növényt is a cél érdekében?

A cékla nemcsak gyönyörű és egészséges, de a sportolásban is segít
A cékla nemcsak gyönyörű és egészséges, de a sportolásban is segítfcafotodigital / Getty Images Hungary

Így kapcsolódik össze a cékla és a sport

Kristin Jonvik és dr. Samefko Ludidi szakértők megvilágítják ennek a hátterét is: mégis mit tud ez a földes ízű gumó? Egészen 2012-ig nem is foglalkoztak vele érdemben, inkább a nagymamák kiskertjében növő savanyúságalapként maradt meg az emberekben.

11 évvel ezelőtt azonban Mo Farah két aranyat nyert a londoni olimpiai játékokon, és elárulta, hogy céklalevet is használt a felkészülésénél.

Dr. Samefko Ludidi szerint tudományos szempontból is állíthatjuk, hogy a cékla természetes teljesítményfokozóként működik. Ezt főként a magas nitráttartalmának köszönheti, ami tágítja az ereket, segíti a véráramlást, így azokra a helyekre áramlik több vér, s vele a létfontosságú oxigén, amelyeknek a legnagyobb szükségük van rá az izommunka során. Így aztán a cékla hatására a jobb oxigénellátású izmok hatékonyabban működnek, azaz a sportoló ugyanannyi idő alatt messzebbre tud futni, ugrani, tekerni, ütni, amire épp szükség van. 

De nem minden sportnál hasznos

A kutatók azt is megvizsgálták, hogyan hat a cékla a különböző típusú élsportolókra. Szobabiciklin kellett három szakaszban maximumteljesítményen sprintelniük. Ez a fajta mozgás bárkinél kimeríti az oxigénkészletet. A céklalé hatására megfigyelték, hogy a tesztalanyok hamarabb elérték a csúcsteljesítményüket. Ugyanakkor a zöldség nem javítja például az állóképességre alapozó úszók teljesítményét. Őket is megvizsgálták, hogy rövid, magas intenzitású edzések esetén mi történik.

Kiderült, hogy a cékla azon a ponton, ahol az oxigénhiány limitálja a teljesítményt, képes hozzáadni egy kis pluszt, de csak extrém teljesítmény esetén. 

Nagy segítség a hobbisportolóknak

A szabadidejükben sportoló átlagemberek gyakran érezhetik, hogy kifogynak a szuszból, esetükben a nitrátalapú táplálékkiegészítők nagyobb szerepet játszanak. A cékla annál hatásosabb, minél kevéssé edzett az, aki fogyasztja. Emellett ne feledkezzünk meg egyéb jótékony hatásairól sem: a rendszeres céklafogyasztás csökkenti a magas vérnyomást, a magas vércukorszintet, és bátran fogyasztható, hiszen alacsony a kalóriatartalma. Védi és tisztítja a májat, sok ásványi anyagot tartalmaz, magas antioxidáns-tartalma a rák ellen is védelmet nyújthat. Napi 2 deciliternél többet azért nem érdemes fogyasztani belőle, és készüljünk fel arra is, hogy sokaknál nemcsak a székletet, de a vizeletet is vörösessé színezi. Ha rendszeresen nyers céklalevet innánk, előbb konzultáljunk az orvosunkkal, hiszen nem zárható ki egy esetleges allergia vagy vesekőképződési hajlam, vagy tartósan alacsony vérnyomás, aminek fennállása esetén jobb a doktor utasításait követni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek