Sokszor nem derül ki, hogy ennek a vitaminnak a hiánya okozza a súlyos tüneteket

GettyImages-1225662899

A B12-vitamin hiánya számos kellemetlen tünettel járhat. Ilyen például a végtagzsibbadás, a szájsebek megjelenése, a fogyás, a szédülés, a depresszió vagy az egyensúlyzavar. Nagyon fontos jelentősége van annak, hogy a szervezetük ne szenvedjen hiányt belőle, ugyanis a B12-vitamin, különösen a nők esetében, csökkenti a makuladegenerációt.

Az agy és a központi idegrendszer működésében, valamint a vérképzés folyamatában fontos szerepet játszó vitamin pótlására azoknak is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk, akik vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatnak. Az alacsony B12-szint által okozott tünetek közül sok nem csak a B12-hiányra utalhat, ezért sokszor az állapot észrevétlen marad.

Már járni sem tudott a B12-vitamin hiánya miatt

A 33 éves Carly Minsky a húszas évei közepén hagyta abba a hús- és halfogyasztást azért, mert egészségesebb életmódot akart folytatni. Elmondása szerint eleinte remekül érezte magát, de egy év után rendkívüli fáradtságot tapasztalt, hat év elteltével pedig annyira kimerült, hogy alig tudott járni. Minskynél az orvosok B12-vitamin-hiányt diagnosztizáltak.

A B12-vitamin hiánya miatt mérhetetlen fáradtságot érezhetünk
A B12-vitamin hiánya miatt mérhetetlen fáradtságot érezhetünkMaria Korneeva / Getty Images Hungary

A vegánok és azok, akik több mint öt évig nem esznek tojást, tejterméket és húst, ki vannak téve a B12-vitamin-hiány kockázatának. Ez a vízben oldódó vitamin, amely létfontosságú az egészséges idegek és vérsejtek számára, főleg állati eredetű termékekben található meg.

A B12-vitamin nélkülözhetetlen az idegek és a vörösvértestek számára, amelyek oxigént szállítanak a szervezetben.

A vitaminhiánynak általában két oka van: felszívódási zavar például cöliákia és vészes vérszegénység miatt, illetve a nem megfelelő és nem elégséges táplálkozás.

A tünetek közé tartozik a heves szívdobogás és az egyensúlyvesztés

Minsky kezdetben úgy gondolta, hogy fáradtságát a pajzsmirigyproblémája okozza, ugyanis, ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, annak szintén lehet a tünete fáradtság. Ám a vérvizsgálatok kimutatták, hogy B12-vitamin-szintje veszélyesen alacsonyra süllyedt, és azonnal injekcióra volt szüksége. A fiatal nőnek a kialakult hiányállapot miatt az orvosok tanácsára élete végéig naponta kell szednie B12-vitamint annak ellenére, hogy étrendjébe bekerült a sajt, a tojás és tej.

A vitaminhiány étrend-kiegészítő szedésével vagy injekciókúrával orvosolható
A vitaminhiány étrend-kiegészítő szedésével vagy injekciókúrával orvosolhatóChristoph Burgstedt/science Phot / Getty Images Hungary

A B12-vitamin-hiány sokszor diagnosztizálatlan marad, vagy aluldiagnosztizálják, mivel a tünetek egyáltalán nem specifikusak, utalhatnak egyéb betegségre is.

Tipikus megnyilvánulása a kar- vagy lábbizsergés, járási nehézségek, fáradtság, hányinger, gyors szívverés és ingerlékenység.

Azoknak az embereknek nem kell számontartaniuk a B12-vitamin bevitelét, akik rendszeresen, akár naponta fogyasztanak állati eredetű élelmiszert.

Az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása a legjobb B12-vitamin-forrás
Az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása a legjobb B12-vitamin-forráswildpixel / Getty Images Hungary

Azok pedig, akik nem esznek állati eredetű ételeket, fogyasszanak B12-vitaminnal dúsított élelmiszereket, például növényi tejet, gabonapelyhet vagy élesztőpelyhet.

Azoknak, akik régóta vegetáriánusok és vegánok, célszerű rendszeres időközönként ellenőriztetniük a B12-vitamin-szintjüket. Ha ez alacsony, étrend-kiegészítő formájában javasolt nekik naponta 10 mikrogramm vitamin szedése.

A B12-vitamin-hiány legjellemzőbb tünetei

Annak ellenére, hogy a vitamin számos élelmiszerben megtalálható, a B12 elégtelensége és hiánya viszonylag gyakori. Az alacsony B12-szint tünete lehet fizikai és pszichés is. A B12-vitamin nélkülözhetetlen a szervezetünknek, miután részt vesz a DNS-szintézisben, az energiatermelésben és a központi idegrendszer működésében is. 

A vitaminhiány leggyakrabban az idős embereket érinti
A vitaminhiány leggyakrabban az idős embereket érintiJordi Salas / Getty Images Hungary

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a vitaminhiány leginkább a 60 év felettieket érinti, főként a korlátozott táplálékbevitel, a felszívódási zavar, a rossz egészségügyi állapot vagy a B12-szintet kimerítő gyógyszerek szedése miatt. 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gyermekeknél és a fiatalabb felnőtteknél, beleértve a terheseket és szoptató édesanyákat is, nem alakulhat ki B12-hiány.

Nézzük, melyek a B12-hiányhoz kapcsolódó, leggyakrabban jelentkező tünetek!

1. Fáradtság

Sejtjeinknek a megfelelő működéshez B12-re van szükségük, ellenkező esetben csökkenhet a normál vörösvérsejt-termelés, ami ronthatja az oxigénszállítást. A B12 vagy a folsav hiánya megaloblasztos vérszegénységet okozhat. Ez az állapot nagy, abnormális és éretlen vörösvértestek képződését, valamint a DNS-szintézis károsodását okozza. Ha a szervezetben nincs elég egészséges vörösvérsejt ahhoz, hogy oxigént szállítson a szövetekbe, akkor gyengének és fáradtnak érezzük magunkat.

Tipikus tünet a fáradtság
Tipikus tünet a fáradtságmixetto / Getty Images Hungary

2. Sápadt vagy sárga bőr

A vashiányos vérszegénységnek nevezett állapothoz hasonlóan a B12-hiányhoz kapcsolódó vérszegénység is sápadttá tehet, hiszen csökken az egészséges vörösvértestek száma. A B12 hiánya sárgaságnak nevezett állapotot is okozhat, amitől a bőr és a szemfehérje sárgás színűvé válik.

3. Fejfájás

A B12 elégtelensége és hiánya neurológiai mellékhatásokhoz, köztük fejfájáshoz vezethet. A fejfájás a B12-hiányhoz kapcsolódó leggyakoribb tünet felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt.
Kutatások igazolják, hogy a legmagasabb B12-szinttel rendelkezőknél 80 százalékkal kisebb a valószínűsége a migrénnek, mint a legalacsonyabb B12-szinttel rendelkezőknél.

4. Depressziós tünetek

A B12-hiány a depresszió kialakulásának nagyobb kockázatával jár, melyet a homocisztein nevű kéntartalmú aminosav szintjének emelkedése okoz. 

A besárgult szemfehérje is árulkodó tünet
A besárgult szemfehérje is árulkodó tünetMediaProduction / Getty Images Hungary

5. Emésztőrendszeri problémák

A B12 hiánya hasmenést, hányingert, székrekedést, puffadást, gázképződést és egyéb gyomor- és bélrendszeri tüneteket is okozhat. Ezek a problémák felnőtteket és gyermekeket egyaránt érinthetnek.

6. Koncentrációs nehézség és mentális károsodás

Mivel a B12 hiánya negatívan hat a központi idegrendszerre, az alacsony vagy hiányos B12-szinttel rendelkező embereknek nehézségeik adódhatnak a koncentrálásban és a feladatok elvégzésében. Az idősebb felnőttek különösen ki vannak téve ezeknek a mellékhatásoknak, mivel a B12-hiány kockázata az életkorral növekszik.
Az alacsony B12-szinthez kapcsolódó mentális károsodás javulhat B12-kezeléssel.

7. Száj- és nyelvfájdalom, valamint gyulladás

A glossitis egy orvosi kifejezés, amely a gyulladt, vörös és fájdalmas nyelvre utal. B12-hiány okozhatja. Vitaminhiányos állapotban gyakran kíséri szájgyulladás is. Ezek a tünetek gyakran összefüggnek a vérszegénységgel is.

8. Bizsergés a kezekben és a lábakban

Sok B12-hiányban szenvedő felnőtt és gyerek számolt be arról, hogy égő vagy szúró érzést tapasztal a test bizonyos területein, például a kezeken és a lábakon. A B12-hiány ezen tünete átfedésben van a diabéteszes neuropátiával kapcsolatos tünetekkel – a magas vércukorszint okozta idegkárosodással, amely fájdalmat és zsibbadást okozhat a végtagokban.

9. Látászavar és merevedési problémák

A fenti tünetek mellett a B12-hiány vezethet még izomgörcshöz, izomgyengeséghez, mert negatívan befolyásolhatja a motoros és szenzoros idegek működését. Jellemző tünet továbbá a koordinációs és egyensúlyzavar, a férfiaknál merevedési probléma, valamint okozhat látászavart is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek