Ezekből a forrásokból több kalciumhoz juthatunk, mint a tejből

GettyImages-94508915

A legtöbb ember a kalciumforrás miatt fogyasztja a tejet. Igen ám, de ha a tehenek csak füvet esznek, akkor mégis hogyan kerül a kalcium a tejbe? És ha nem iszunk tejet, hogy jutunk elegendő kalciumhoz?

Vannak, akik csupán csak nem szeretik a tejet, és vannak, akik egyéb egészségügyi okok miatt, például mert laktóz- vagy tejfehérje-érzékenyek, egyáltalán nem is fogyaszthatják. Ettől függetlenül az ő szervezetüknek is szüksége van kalciumra.

Jó a csontoknak vagy sem a kalcium?

A tejről azt tartják, hogy egy kincset érő vitamin- és ásványianyag-forrás, hiszen már egy kis pohárnyi is fedezi a napi átlagos kalciumszükséglet, a B2- és a B12-vitamin mintegy egyötödét, és jócskán ellátja a szervezetünket A-vitaminnal, fehérjével, valamint vassal is. Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a tejtermékek a napi ajánlott kalciumbevitel háromnegyedét fedezik.

Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a tejtermékek a napi ajánlott kalciumbevitel egy jó részét fedezik
Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a tejtermékek a napi ajánlott kalciumbevitel egy jó részét fedezikOppenheim Bernhard / Getty Images Hungary

A tejben lévő tápanyagok közül a kalcium különösen fontos, hiszen erősíti a csontokat és a fogakat, de jelen van a különböző szövetekben és a vérben is. Jótékony hatással van izmaink és idegrendszerünk működésére és a véralvadásra is. 

A kalcium az egyik leggyakoribb ásványi anyag a szervezetünkben, a teljes testtömeg mintegy 1,5 százalékát teszi ki.

Közismert tény, hogy Magyarországon a csontritkulás népbetegségnek számít. Ennek okát gyakran összefüggésbe hozzák azzal, hogy a magyarok kevés tejet fogyasztanak. Ám több kutatás is igazolta már, hogy éppen a tejben gazdag táplálkozás az, ami akár csontritkuláshoz is vezethet. Mindezt azzal magyarázták, hogy a tej csökkenti a vér pH-értékét, elsavasítja a szervezetet, aminek az lesz a következménye, hogy a kalcium kilúgozódik a csontokból.

Így kerül a tejbe a kalcium

A vashoz, a magnéziumhoz és a rézhez hasonlóan a kalcium is ásványi anyag. A talajban található, ahonnan a gyökereiken keresztül felszívják a növények. Az állatok ezeknek a kalciumban gazdag növényeknek az elfogyasztásával jutnak hozzá az ásványi anyaghoz. Tehát a kalcium nem a tejből és tejtermékekből származik. A kalcium valódi forrása a föld. Nem csoda hát, hogy a teljes értékű, növényi alapú étrendben rengeteg kalcium van.

A kalcium forrása nem a tehéntej, hanem a termőföld
A kalcium forrása nem a tehéntej, hanem a termőföldPhotograph taken by Alan Hopps / Getty Images Hungary

A tejbe tehát abból a zöld fűből kerül a kalcium, amit a tehenek megesznek. Miután a lelegelt növény igen csekély energiával látja el az állatokat, a teheneknek nagy mennyiségű takarmányt kell megenniük, hogy kielégítsék energiaigényüket. Ennek eredményeként felhalmozódik a szervezetükben a kalcium, amely a véráramba és az emlőmirigyekbe kerül, majd a tej részévé válik.

Kalcium és fehérje származhat más ételekből is

Joggal vetődik fel hát a kérdés, hogy ha a tehenek csak füvet legelnek, és így is kalciumban gazdag tejet adnak, vajon mi, emberek, mit tehetünk annak érdekében, hogy tej helyett más forrásból jussunk hozzá a főként a csontokat erősítő ásványi anyaghoz, valamint a szervezetünk számára szükséges fehérjéhez. 

Egy hüvelyesekből készült, spenóttal ízesített saláta grillezett lazaccal kiváló kalciumforrás
Egy hüvelyesekből készült, spenóttal ízesített saláta grillezett lazaccal kiváló kalciumforrásLauriPatterson / Getty Images Hungary

Hogy mit fogyasszunk a tej helyett? Fontos tudni, hogy nemcsak a tehéntej, hanem számos növényi eredetű étel is bőségesen tartalmaz fehérjét. Ilyen például a zabpehely, melynek 15 százaléka fehérje, a zöld leveles zöldségek pedig sokkal több kalciumot tartalmaznak, mint a tej. Ráadásul minél sötétebb a színe a zöld leveles zöldségnek, annál több kalcium van benne. Így például a spenót, a bordás kel, a fehérrépa zöldje és a kelkáposzta nagyon jó kalciumforrások. De a narancs, a szezámmag, a mandula, a brokkoli, a napraforgómag is jócskán bővelkedik kalciumban, így fogyasztásuk mellett nincs szükség tehéntejre. 

A kalciumpótlásról gondoskodhatnak a hüvelyesek, az olajos magvak és az általunk elfogyasztott halak is, illetve, ha édesszájúak vagyunk, akkor nyugodtan elrágcsálhatunk egy adag aszalt fügét is, mert ebben a déligyümölcsben is rengeteg kalcium van.

A testünk vigyáz ránk

Tehát a keményítőkből, zöldségekből és gyümölcsökből álló változatos étrend – tejtermékek nélkül is – elegendő kalciumot tartalmaz ahhoz, hogy kielégítse az emberi szervezet szükségleteit.

Szervezetünk természetes módon szabályozza a szükséges kalciummennyiséget
Szervezetünk természetes módon szabályozza a szükséges kalciummennyiségetKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Jó tudni, hogy ha viszonylag alacsony kalciumtartalmú étrendet tartunk, akkor a szervezetünk alkalmazkodni fog ehhez.

Tanulmányok is igazolják, hogy viszonylag alacsony kalciumtartalmú étrenddel beleink hatékonyabban felveszik a kalciumot, és a vesék is jobban megőrzik.

Ugyanígy alkalmazkodik a szervezetünk a túlzott kalciumbevitelhez is. Ebben az esetben beleink blokkolják a kalcium felszívódását, míg a vesénk többet választ ki belőle. Ez a természetes védekező mechanizmus testünk egészségét szolgálja: ha a felesleges kalcium lerakódna a lágyszöveteinkben, például a szívben, a vesében, az izmokban vagy a bőrben, sokkal könnyebben megbetegednénk. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek