Ijesztő hírek a médiában - így beszélj róla az óvodással, így a kamasszal

A hírek akkor is utolérik a gyerekeket, ha még nem elég nagyok ahhoz, hogy egyedül olvasgassák a hírportálokat. És mivel ezek a hírek gyakran ijesztőek, a szülőknek gondoskodniuk kell arról, hogy a gyerekeket az életkoruknak megfelelően megnyugtassuk.

Manapság már egyáltalán nem ritka, hogy a mit sem sejtő gyerek leül a laptop elé Peppa malacot nézni, a rózsaszín család helyett azonban Győrfi Pállal találja szembe magát, aki épp a koronavírus második hullámáról értekezik. De mit tehet ilyenkor a szülő?

Tőlünk tanulnak a legtöbbet

A gyerekek sokkal többet tudnak, mint amennyit szülőként feltételezünk. Azzal, hogy valamiről nem beszélünk otthon, csak azt kockáztatjuk, hogy a gyerek kizárólag a társaitól és a médiából fog – sokszor téves – információt szerezni.

Sokszor még nekünk, felnőtteknek is ijesztőek a hírek, így nem nehéz elképzelni, hogy a gyerekek számára milyen félelmetes képet festenek a világról. Ezért is elengedhetetlen, hogy teremtsünk egy olyan biztonságos közeget, amelyben nyugodtan kérdezhet és ahol őszintén beszélhetünk a világ történéseiről. A gyerekek a hírekről való kommunikáció során lesik el tőlünk azt is, hogy hogyan kell reagálni rájuk, miként legyünk úgy empatikusak az érintettekkel, hogy ne dramatizáljuk túl a helyzetet – mindezt persze a gyerek szintjén. Másképp kell beszélgetnünk egy óvodás gyerekkel, és másképp egy kamasz aggályairól.

Ne hagyd, hogy megijedjen
Ne hagyd, hogy megijedjenCamille Tokerud / Getty Images Hungary

Kisgyerekek esetében az a legfontosabb, hogy megnyugtassuk őket, amikor valami nyugtalanító dolgot látnak vagy hallanak. Elmondhatjuk nekik, hogy mi biztonságban vagyunk, az adott esemény tőlünk messze zajlik (ha valóban így van), és a felnőttek mindent megtesznek annak érdekében, hogy megoldják a problémát.

Általános iskolás gyerekektől már több kérdésre számíthatunk. Azzal, hogy a nehezebben emészthető kérdésekre is őszintén válaszolunk, fenntartjuk azt a biztonságos közeget, amiben a gyerek legközelebb is bátran elmondja majd, ami a szívét nyomja. Minél kisebbek a gyerekek, annál nagyobb eséllyel állítják magukat az események középpontjába, a mi dolgunk pedig, hogy megnyugtassuk őket, hogy biztonságban vannak.

Serdülőként már egyre határozottabb véleménye van a gyerekeknek a világról, sokszor épp a hírekben szereplő események alapján alakítják a világképüket. Már sokkal többet megértenek a körülöttük zajló dolgokból, mint a kisebb gyerekek, ráadásul ezek sok esetben cselekvésre is késztetik őket, hiszen a saját jövőjükről van szó. Nem véletlen, hogy a globális klímasztrájk és a felsőoktatás sorsával kapcsolatos tüntetések olyan sok fiatalt mozgatnak meg.

A hírekről való beszélgetés a szülőknek is jó lehetőség arra, hogy megosszák a gyerekeikkel az általuk vallott értékeket és világnézetet. A legtöbb gyerek a szülei politikai nézeteit, vallási értékeit és világszemléletét viszi tovább, nagyrészt azért, mert kiskoruktól kezdve felnéz a szüleire. A hírekről folytatott beszélgetések lehetőséget adnak arra, hogy olyan témákat is átbeszéljetek a családban, amik hétköznapi beszélgetések során nem biztos, hogy felmerülnének.

Végül pedig, ne felejts el szünet tartani a hírfogyasztásban is. Figyelj oda, hogy a háttérben ne menjen állandóan a tévé vagy a rádió, ha pedig olyankor beszélgettek a nap eseményeiről, amikor a gyerekek is jelen vannak, kommunikáljatok úgy, hogy azzal ne ijesszetek rájuk. Hagyd, hogy a gyerekek gyerekek legyenek, hogy játsszanak, szórakozzanak, és a körülöttünk zajló dolgoktól függetlenül megéljék a gyerekkorukat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek