Ezért jó, ha egy szobában alszol a babáddal

Minden gyerek más, egy valami viszont közös bennük: általában hónapokba, évekbe telik, mire átalusszák az éjszakákat.

Nem könnyű megteremteni azt a környezetet, amiben a szülők és az újszülött igényei is érvényesülnek. Vannak, akik a szülői ágyba – vagy babaöböllel közvetlenül mellé – veszik a kicsit, míg mások a kezdetektől a gyerekszobában altatják. Vannak azonban a saját igényeinken kívül más szempontok is, amiket érdemes szem előtt tartani – hívja fel a figyelmünket a Harvard.

Okokat nem tudunk, de tehetünk ellene

Bölcsőhalálnak (SIDS) nevezzük azt a csecsemőkorban – 1 éves kor előtt – bekövetkező, minden előzmény nélküli, váratlan halálesetet, amelynek kapcsán nem lehet kiváltó okot igazolni. Ennek hazai előfordulásáról pontos adatok nincsenek, azonban az 1 hónapos és 1 éves kor közötti halálesetek 40-50 százalékát okozza, leggyakrabban 1 és 4 hónapos kor között. Előfordulása Közép-Európában átlagosan 2,7/10 000, míg az Egyesült Államokban ennél magasabb, a statisztika szerint 6,9/10 000.

Bár még mindig keveset tudunk a kiváltó okokról, egy kis odafigyeléssel csökkenthetjük a tragédia előfordulásának lehetőségét. Ha például a babát a hátán altatjuk, kemény matracon, párna és plüssállatok nélkül, jelentősen csökken a fulladás esélye. Sőt, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) szerint már az, hogy az újszülött a szülőkkel egy szobában alszik, 50 százalékkal csökkenti a bölcsőhalál kockázatát. Ennek okát még nem tudják, és bár ma már rengeteg biztonsági berendezés áll a szülők rendelkezésére (bébiőr, légzésfigyelő, stb.), mégis könnyebben észrevesszük a bajt és tudunk segítséget nyújtani, ha a csecsemő karnyújtásnyira fekszik tőlünk.

A lényeg, hogy mindenki tudjon pihenni
A lényeg, hogy mindenki tudjon pihenniDaniela Jovanovska-Hristovska / Getty Images Hungary

Érdemes azonban különbséget tenni az egy szobában, illetve az egy ágyban történő együtt alvás között, hiszen míg az AAP az első hat hónap alatt kifejezetten ajánlja, hogy a csecsemő a hálószobában aludjon, az utóbbi rengeteg veszélyt rejt magában. Az egy ágyban alvás mellett szóló érv általában az éjszakai szoptatás, hiszen míg egy fotelben ülve fennáll a veszélye annak, hogy az anya elalszik és elejti a csecsemőt, ennek az ágyban fekve kisebb a valószínűsége. A közös ágyban alvás azonban komoly kockázatokkal jár. Évről évre rengeteg csecsemő halálát okozza a nagy párnák és takarók miatti fulladás, de vannak esetek, amikor a gyerek leesik az ágyról vagy a szülei ráfekszenek éjszaka. Ezekre a problémákra megoldást jelenthet a szülői ágy mellé rögzített félbölcső, azonban ilyenkor is fontos a megfelelő rögzítés, és hogy a gyereket ne hagyjuk felügyelet nélkül.

Fontos viszont, hogy minden tényezőt szem előtt tartsunk. Vannak szülők, akik nem tudnak úgy pihenni, ha megosztják a szobájukat az újszülöttel. A folyamatos mocorgás és a különböző babahangok nem hagynak ellazulni, és bár intim pillanatokat a hálószobán kívül is meg lehet élni, ha a baba zavar minket az alvásban, könnyen fáradtak, feszültek leszünk. Ezek a körülmények a kapcsolatunkat is befolyásolják, ami szintén hatással van a csecsemőre. Az első hat hónap egy örökkévalóságnak tűnik, de szerencsére nem az. Érdemes tehát mérlegelni, próbálkozni, és megtalálni a mindenki számára megfelelő megoldást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra