Finomságok a deszkán: padlizsánkrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Keleties deszka: mesésen ízletes, pazar keleti előételek színes kavalkádja. Melengető, fűszeres, 1001-szer is elvarázsol.

A vegetáriánus keleti deszkára nagyon jól illik a paprikakrém és a hummusz is, egy kis pitával vagy csíkokra vágott, falatokra tört lepénykenyérrel.
A vegetáriánus keleti deszkára nagyon jól illik a paprikakrém és a hummusz is, egy kis pitával vagy csíkokra vágott, falatokra tört lepénykenyérrel.

Hozzávalók

  • 2 darab padlizsán (kb. 600 gramm)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél csokor petrezselyem
  • 2 szál menta
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál tahini (szezámkrém)
  • só, bors, cukor
  • 2 késhegynyi csilipor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 (légkeverésnél 200) fokra, majd béleljünk ki egy tepsit alufóliával. Mossuk meg a padlizsánt, vágjuk le a csumás végét, és vágjuk félbe. A vágott felületet szurkáljuk meg egy hegyes késsel jó alaposan, majd kenjük meg 1 evőkanál olajjal. Tisztítsuk meg a fokhagymát, és vágjuk félbe a gerezdeket. A négy fél gerezd fokhagymából az egyiket tegyük félre, a többit vágjuk hosszában vékony szeletekre, majd dugdossuk bele a késsel szúrt vágásokba úgy, hogy ne látszódjanak ki. 
Helyezzük a padlizsánokat a tepsibe vágott felülettel lefelé, majd tegyük be a forró sütőbe 35-45 percre, hogy jól megpuhuljon a húsa. Időközben mossuk meg és aprítsuk fel a zöldeket durvára. Valamennyi aprított petrezselymet tegyünk félre. Az előző lépésben félretett fél gerezd fokhagymát vágjuk apró kockákra. 
Vegyük ki a padlizsánt a sütőből, és hagyjuk kissé kihűlni. Kaparjuk ki egy kanállal a fokhagymás húsát a héjából, majd keverjük el 1 evőkanál citromlével. Ha már langyosra hűlt, keverjük hozzá a maradék fokhagymát, a zöldfűszereket, a tahinit, a maradék olívaolajat, és egy botmixerrel pürésítsük teljesen simára. Sózzuk, borsozzuk, tegyünk hozzá egy csipet cukrot, csiliport és végül a maradék citromlevet. Tegyük egy szép tálkába, majd szórjuk meg a félretett petrezselyemmel. 

Forrás: Smörgas – Finomságok a deszkán (Tanja Dusy)

Finomságok a deszkán: korianderes tofukrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept) Finomságok a deszkán: korianderes tofukrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Ha ázsiai deszkát akarunk készíteni, akkor Thaiföld, Vietnám és Indonézia inspiráló konyhája kimeríthetetlen lehetőségeket kínál. A nyers zöldségek és a friss, zöld fűszernövények mindenképpen hegyekben fognak állni a deszkán. A zöldségekhez, a húsos nyársakhoz és a tempéhez kínáljunk hihetetlenül krémes szószokat.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mexikói vegán saláta

Ha ezt a gazdag salátát elkészíted, nem is kell sokat gondolkodnod azon, milyen húst tálalj mellette, mert egy natúr vagy fokhagymás csirkecomb is bőven elég lesz az ízkavalkád mellett.

2021. június12., 10:24

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Vegán banánkenyér – a reggeli tejeskávéd mellé tökéletes belőle egy-két szelet

Igazi banánmentő fogás, ami megbarnult darabokkal a legfinomabb! Ha a banán már elég édes, még kevesebb cukrot kell majd hozzá használnod, ha pedig még izgalmasabbá tennéd, datolyadarabokkal vagy egy fél lime levével és héjával ízesítsd.

2021. február11., 06:00

Vegán paella

Ez a fogás éppen elég tartalmas ahhoz, hogy bevesd ebédre vagy vacsorára, de arra is alkalmas, hogy ha húsevőket is vendégül látsz, felcsíkozott csirkemellel is remek fogás készülhessen belőle.

2021. június11., 10:24

Vegán szingapúri tészta – ha egy könnyű, húsmentes fogásra vágysz

Egy könnyű, tésztás fogásra bármikor vevők vagyunk, és bár a grízessel és a sajtos-tejfölössel sincs semmi baj, néha az ember inkább egy-egy izgalmas és pofonegyszerűen összerittyenthető különlegességre vágyik. Íme az egyik ilyen kedvencünk!

2021. szeptember16., 11:24

Vegán gesztenye-vörösbor gravy – szuper húsok mellett és a zöldségek tetején is

Még az angol konyhának is lehet egészséges, vegán változata, erre bizonyíték ez a klassz gravy, amely burgonya, grillezett zöldségek tetején, de sós rétesek és burgonyafánk mellett is klassz íztuning.

2020. október15., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek