Állatkert helyett: a legjobb élő webkamerák karantén idejére

A vírus terjedését lassítandó, most szombattól csak a legszükségesebbekért hagyhatjuk el otthonunkat. Bár sokak számára egy vadasparkban tett egészségügyi séta, vagy a havi rendes állatkert-látogatás ezek közé a dolgok közé tartozna, az állatmegfigyelés sajnos nincs a létfenntartáshoz szükséges dolgok listáján.

A gyerekesek számára egyébként is fájdalmas a bezártság, ráadásul a természetismeret iránt legtöbbször rajongó diákok is be kell most érjék egy-egy Redmenta-feladattal, vagy önállóan feldolgozandó tankönyvi anyagrésszel. Ezt és a távtanulásban rejlő kiaknázatlan lehetőségeket ismerte fel egy magyar apa, aki otthon oktató weboldalán csokorba szedte a legjobb vadkamerákat, hogy legyen mit nézni addig, míg emberek és állatok is home office-ból dolgoznak. 

A gyűjtésben szereplő kamerákon többek között egy gemenci feketególya-fészekbe vagy a kongói–ugandai határon lévő Grace gorillarezervátumba kukkanthatunk be, sőt ha úgy tarja kedvünk, a kikapcsolódásnak egy egészen új szintjét is megismerhetjük a Monterey Bay Aquarium medencéiben szállingózó medúzákat bámulva. 

A vadles nemcsak a gyereknek szórakoztató: családilag is versenyezhetünk, ki látja kikelni a fiókákat, vagy ki van épp a gépnél, amikor végre elkapnak egy lazacot a barna medvék. Érdemes közös megfigyelési naplót is készíteni: aki épp ráér, megnézheti, mi a helyzet, és feljegyezheti a dolgot a többiek okulására is. Hamar kiderül, hogy mennyi rendszeresség van az állatok életében: nagyon sokat tanulhatunk tőlük.

Sőt, szülőként aktív bevonódás nélkül is jól járhatunk: lesz néhány nyugodalmas percünk, míg a gyerekek vadlesen vannak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra