Cukkinis lasagne mentesen: glutén és tojás nélkül

Fantasztikus alternatívája a népszerű olasz tésztaételnek. Szénhidrátcsökkentett, ketobarát lasagne. Nem fogod hiányolni belőle a tésztát.

Lasagne diétás verzióban, glutén- és tojásmentesen.
Lasagne diétás verzióban, glutén- és tojásmentesen.VeselovaElena

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 600 gramm cukkini (hámozva) (kb. 2 nagy vagy 3 közepes méretű)
  • 500 gramm darált marhahús
  • 500 gramm konzervparadicsom (például passata)
  • 2 evőkanál konzervparadicsom-püré
  • 1 kis fej apróra vágott vöröshagyma
  • 200 gramm mozzarella apróra vágva vagy reszelve
  • 60 gramm finomra reszelt parmezán sajt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál
  • 1 evőkanál szárított oregánó
  • 0.25 teáskanál cayenne-bors
Recept idők

Elkészítés:

Először készítsük el a húsmártást. Kenjünk ki egy serpenyőt olívaolajjal, tegyük bele a hagymát, és alacsony lángon, időnként megkeverve pároljuk pár percig. Adjuk hozzá a darált húst, és süssük fehéredésig, kb. 5 percig. Tegyük bele a paradicsomokat, és forraljuk fel. Gyakori kevergetés mellett főzzük közepes hőmérsékleten kb. 10 percig. Fűszerezzük oregánóval, Cayenne-borssal, sóval. Az ízek összeforralása után tegyük félre a mártást.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A cukkinik végeit vágjuk le és szeleteljük fel csíkokra. Helyezzük a cukkiniszeletek egyharmadát egy jénai tálba, majd egyenletesen oszlassuk el rajta a húsmártás felét. Szórjuk rá a mozzarella egyharmadát. Ismét cukkini következik, majd húsmártás és sajt (ameddig az alapanyagok elfogynak). Legvégül a tetejére a maradék mozzarellát és parmezánt szórunk. Süssük aranybarnára, kb. 45 perc alatt. Szeletelés előtt legalább 10 percig hagyjuk pihenni.

A dietetikus tippje: „Ha laktózmentes mozzarellát választasz, akár laktózmentessé is teheted a receptet! De jogos lehet a kérdés, hogy mi a helyzet parmezánnal. Tudtad, hogy sok sajt eredendően laktózmentes, annak ellenére, hogy nem emelik ki a csomagoláson? Kemény sajtok (pl. ementáli, parmezán, cheddar) esetén a savó elvonásával gyakorlatilag a laktóz is távozik, tehát a hosszú érlelésű sajtok az érés során szinte teljesen laktózmentessé válnak.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Házi spenótos tortilla gluténmentesen Házi spenótos tortilla gluténmentesen

Ha szereted a wrapot, tacót, burritót, enchiladát, quesadillas-t. Ráadásul alig érezni benne a spenótot. Gluténmentes, vegán, egészséges és könnyű elkészíteni.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Finomságok a deszkán: padlizsánkrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Keleties deszka: mesésen ízletes, pazar keleti előételek színes kavalkádja. Melengető, fűszeres, 1001-szer is elvarázsol.

2020. augusztus11., 06:04

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Mártogatós avokádóból, hogy ne csak a guacamolét ismerjük (gluténmentes, tojásmentes, vegetáriánus recept)

Az alapja joghurt, egy jó érett avokádó kell hozzá, egy kevés koriander vagy bazsalikom, némi fűszer és pár kavarás. Vegetáriánus, gluténmentes, tojásmentes recept (tejmentessé is tehető).

2020. július13., 06:04

Paradicsomos rizottó sült zöldségekkel: egyszerű, finom és vegán (glutén-, tej-, tojásmentes recept)

Gyors és tartalmas egytálétel sok zöldséggel, és csak zöldséggel. Glutén-, tej-, tojás-, húsmentes, vegán recept.

2020. június22., 06:00

Áfonyás smoothie egy kis csavarral (na jó, spenóttal és zabpehellyel) – glutén-, tej-, tojás-, cukormentes, vegán recept

Így lesz pár hozzávalóból friss, üde ízű, egészséges reggeli vagy tápláló snack. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes, vegán recept.

2020. július13., 06:04

Túrós, piros gyümölcsös pite (cukormentes recept)

Ez a könnyed, krémes, túrós pite a nyári melegben nagyon jólesik majd, de akkor is érdemes elkészíteni, ha nem tudunk mit kezdeni a rengeteg szezonális gyümölccsel.

2020. július27., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek