Burgonyás, gluténmentes házikenyér

A gluténmentes étkezés egyik legnagyobb kihívása a kenyérfélék helyettesítése. A boltban kapható, előre csomagolt verziók ízre, állagra alig hasonlítanak a megszokott, hagyományos kenyérre, ráadásul drágák is. A pékségekben pedig ritkán kapható gluténmentes kenyér. Receptünk burgonyával készül, amely intenzív ízt ad neki, plusz sokáig frissen tartja.

Egy nagy, kb. egykilós formakenyér lesz belőle. 

A burgonyás, gluténmentes kenyér tésztája élesztős, de elkészítése egyszerű és gyors, nem igényel nagy konyhai rutint.
A burgonyás, gluténmentes kenyér tésztája élesztős, de elkészítése egyszerű és gyors, nem igényel nagy konyhai rutint.Fotó: Rike_

Hozzávalók:

  • 500 gramm univerzális gluténmentes liszt
  • 250 gramm főtt burgonya
  • 60 gramm vaj
  • 1 darab tojás
  • 25 gramm élesztő
  • 8 gramm
  • 325 ml langyos víz
Recept idők

 

 

Elkészítés:

A burgonyát hámozzuk meg, főzzük meg sós vízben, majd szűrjük le és törjük össze. Gyúrjuk össze az összes hozzávalót a langyos vízben felfuttatott élesztővel, majd tegyük egy szögletes, kizsírozott és lisztezett (vagy szilikon) sütőformába. Takarjuk le, és kelesszük fél-1 órán keresztül (kb. a duplája legyen). Előmelegített sütőben 200 fokon süssük 10 percig, majd 20 fokkal mérsékeljük, és további 30-40 percig süssük.

A dietetikus tippje: „Tudtad, hogy a glutén nem más, mint a sikér? A sikér egyfajta »minőségi« jelző, a kenyér lelke; általa lesz rugalmas a tészta. Glutén nélkül nehéz rugalmas, puha és laza szerkezetű pékárut sütni, ezért a speciális lisztkeverékekben sikérhelyettesítő anyagokat használnak, úgymint pl. útifűmaghéj, guargumi, xantángumi, agar-agar.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Zabpelyhes sült alma: az egész család imádni fogja
Zabpelyhes sült alma: az egész család imádni fogja

Gyorsan elkészülő, fahéjas-zabpelyhes sült alma cukor nélkül. A legfinomabb a jonatán, gála, golden vagy granny smith almafajtából lesz. A recept gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes.

Tovább »

Még több recept

Medvehagymapesto: tésztákon, húsok mellett és salátaöntetként is világbajnok

Ez a pesto igazi dzsóker: készíts belőle minél többet, hogy az egyszerű tészták mellett a pizzán, húsok tetején és a salátára locsolva is megkóstolhasd!

április3., 06:04

Tejfölös banánkenyér gluténmentesen

Omlós, fenséges banánkenyér gluténmentesen. Az egyik legjobb a receptben, hogy a már barnulásnak, szottyadásnak indult banánt nem kell kidobni, a másik, hogy alig van vele munka, és még így is lenyűgöző reggelit vagy desszertet kapunk.

március23., 06:04

A gluténmentes rántott hús egy újabb verziója

Ha nem tudjuk eldönteni, hogy mi legyen az ebéd: rántott hús vagy palacsinta? Akkor jöhet a palacsintatésztás rántott csirkemell, szigorúan gluténmentes lisztből. Szénhidrát- és kalóriabomba, de isteni finom.

március24., 06:00

Szezonja van: medvehagyma-krémleves füstöltsajt-csipsszel

Egyelőre nem tilos a szabadban kirándulni, és azoknak, akik megteszik, feltűnhet, hogy a sok nehézség mellett egy kis örömmel is számolhatunk: a medvehagyma ugyanúgy terem, mintha mi sem történt volna. Ennek örömére néhány medvehagymás receptet hoztunk, ez a gazdag fokhagymás aroma sokkal több ételbe illik, mint gondolnád.

április4., 07:52

Gluténmentes rántott csirkemell tortillacsipszbundában

Ha már uncsi a gluténmentes morzsában hempergetett rántott hús, akkor próbáld ki ezt a receptet. Ennél egyszerűbb, gluténmentes elkészítést nehéz elképzelni, a végeredmény pedig külsőre és ízre is különleges lesz.

március17., 06:00

Korianderes, sütőben sült brokkoli

Ínycsiklandó fogás egyenesen a sütőből. Sült brokkoli glutén-, tej- és tojásmentesen.

március31., 06:00

Mustra