Jól dönt, aki otthon szül? Most kiderül!

A szülés folyamata nemcsak az anyának, de az újszülöttnek is életre szóló élmény, ami arra is rányomja a bélyegét, hogyan alakul az anya-gyerek kapcsolat a korai szakaszban. A legtöbben heteken, hónapokon át készülünk rá, hogy minden a lehető legideálisabban történjen.

De beleszólhatunk-e abba, hogy kinek milyen környezet a legkomfortosabb? Alkothatunk-e univerzális szabályt arra vonatkozóan, hogy ki milyen körülmények között hozza világra a gyerekét? És ítélkezhetünk-e valaki felett, akinek mást jelent a biztonság és a kényelem, mint nekünk? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ egy korábbi cikkünkben, olvasóink pedig a Facebookon osztották meg velünk a véleményüket.

Teljesen eltérő élmények

Kérdésünkre, miszerint jól dönt-e, aki otthon szül, nagyjából 1 500 szavazat érkezett, olvasóink 42 százaléka szerint jó, ha az anya a számára megszokott, biztonságos és kényelmes környezetben adhat életet gyermekének. Annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet szerint a kórházi és az otthon történő szülések egyenrangúnak számítanak, Magyarországon mégis sokszor megbélyegzik azokat az anyákat, akik az otthonszülés lehetőségét választják. És bár 2011 óta hazánkban is teljesen legális ez az alternatíva, sokan nincsenek tisztában azzal, hogy szigorú jogszabályi feltételeknek kell megfelelniük azoknak a kismamáknak, akik otthonukban hoznák világra a kisbabájukat. Pedig ahogy egy olvasónk is felhívta rá a figyelmet, ez az információ elengedhetetlen ahhoz, hogy a kismamák szabadon dönthessenek.

„Meglepő számomra, hogy mennyivel kevesebb szavazat érkezik az otthonszülésre. Úgy gondolom, ez az információhiányból fakad. Az otthonszülés démonizálása a magyar egészségügyben (az egyik) nagy probléma. Nem azt mondom, hogy kötelező egyetérteni velem mint otthonszüléspártival, de én úgy gondolom, nehezebben alakulhat ki egy jó baba-mama kötődési viszony a kórház falai között, sokszor elszeparáltan, külön kórteremben a gyermektől, mint otthon, a komfortzónában.”

Egy másik olvasónknak volt szerencséje mindkét lehetőséget kipróbálni, ő így számolt be tapasztalatairól:

„3 gyerek után a 4. otthon született. Teljesen más élmény volt, bensőségesebb, egy percig sem éreztük azt, hogy kevésbé biztonságos. Kórházban sem néztek ránk hosszú ideig, vagy amikor igen, ránk nyitottak kopogtatás nélkül. [...] A magyar otthonszülések teljesen biztonságosak a rendelet szigorúsága miatt. Bár szerintem mindenki el tudja dönteni, mi a fontos neki és a családjának.”

Ennyi a lényeg?
Ennyi a lényeg?Shutterstock

A biztonság az első

Olvasóink 58 százaléka szerint minden kellemetlenség ellenére még mindig biztonságosabb kórházban szülni. Több olyan történetet is olvashattunk, amelyből kiderül, hogy sok anya bizony hálás a kórházi körülményekért, hiszen nem ritka, hogy valamilyen azonnali beavatkozást igénylő komplikáció lép fel szülés közben. De akik hozzászólásban is megosztották a véleményüket, többnyire egyetértettek abban, hogy mindenkinek a saját felelőssége, hogy a szükséges információk birtokában a számára legjobb döntést hozza.

„A biztonságérzetet tartom a szép, komplikációmentes szülés és születés kulcsának. Ott jobb szülni, ahol az anya a legnagyobb biztonságban érzi magát lelkileg és fizikai értelemben is. Ez mindenkinél változó, és nagyon sok körülmény befolyásolja a döntésünket.”

Úgy tűnik, ebben az esetben is érvényesül az élni és élni hagyni elve. Talán a legjobb az lenne, ha elfogadnánk, hogy nem vagyunk egyformák, hogy mindenkinek mást jelent a kényelem és a biztonság, és nem sütnénk billogot azokra az anyákra, akik tőlünk eltérően gondolkodnak. A következő alkalommal azt járjuk körbe, hogy milyen szempontok ütköznek, ha a borravaló szükségességéről kérdezzük olvasóinkat.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek