Ez most a 25 legnépszerűbb okj-s képzés

Kétféle adatsor is szembejött velünk az elmúlt hetekben, mindkettő azt összesítette, melyek a legnépszerűbb OKJ-s képzések, ám egészen eltérő eredményre jutottak, ezért megmutatjuk mindkettőt.

A Google szerint a műkörmösök országa leszünk

Az első felméréshez a Google magyarországi keresési statisztikáit használták fel. Összesen 144 olyan szakképesítést azonosítottak be, amelyre átlagosan havonta legalább 100 keresés történt 2015-ben, és ezeket vetették további részletes elemzés alá. A kiválasztott 144 képzésre tavaly összesen több, mint 1,3 milliószor kerestek rá. 

A keresések alapján szépségipari és vendéglátóipari képzések iránt érdeklődtek a legtöbben 2015-ben. A sorrend egész pontosan: kézápoló és műkörömépítő, kozmetikus, cukrász, szakács és fodrász.

shutterstock 93283108

Egész pontosan megfogalmazva, az internetes keresések alapján ezek iránt a legnagyobb az érdeklődés – derül ki a keresőhirdetésekre szakosodott Google Partner ügynökség, az Online Service Selector Kft. keresési szokásokat vizsgáló elemzéséből.

Legkeresettebb OKJ képzések/tanfolyamok 2015-ben, a Google Adwords Kulcsszóválasztó eszközének felhasználásával
Legkeresettebb OKJ képzések/tanfolyamok 2015-ben, a Google Adwords Kulcsszóválasztó eszközének felhasználásávalOnline Service Selector Kft

Más szempontok szerint nagyon más eredmény jön ki 

Közzétette viszont saját toplistáját a Perfekt Zrt is, a felnőttképzéssel foglalkozó intézmény a keresések helyett a jelentkezéseket rangsorolta. Eszerint a társadalombiztosítási ügyintézőnél nincs most kapósabb OKJ-s tanfolyam. 

Náluk 2015-ben a vállalkozási mérlegképes könyvelő, valamint a bérügyintéző került még dobogós helyre, és azután sem a szépészetiek következnek, hanem az ipari képzések. 

"A gazdasági szakképzések népszerűsége nem meglepő, hiszen ezek a munkaerőpiacon keresett szakmákra készítenek fel, és jól tervezhető karrierutat kínálnak" - írja elemzésében a Perfekt.

2015-ben tovább növekedett az ipari OKJ-s képzésekre jelentkezők száma, a targoncakezelő mellett az emelőgépkezelő képzés is szerepel a legnépszerűbb 10 között.

TOP 10 OKJ-s képzés a Perfekt Zrt.-nél (2015)

1. Társadalombiztosítási ügyintéző
2. Vállalkozási mérlegképes könyvelő
3. Bérügyintéző
4. Pénzügyi-számviteli ügyintéző
5. Targoncavezető
6. IFRS mérlegképes könyvelő
7. Államháztartási mérlegképes könyvelő
8. Sportedző
9. Pénztárkezelő és valutapénztáros
10. Emelőgépkezelő (kivéve targonca)

Önök szerint melyiket higgyük el?

Szavazzanak, melyik legyen a valóság? Mire van szükség? Több szépségre? Esetleg több józanságra? 

Magyarország márpedig legyen a

Oszd meg másokkal is!
Mustra