Egyáltalán ne igyon alkoholt, ha terhes

Közismert, hogy terhesen nem szokás alkoholt inni, hiszen az káros lehet a babára. Arra azonban nem mindig gondolunk, hogy ez már a terhesség korai szakaszában is érvényes, azaz jó lenne már a babatervezés időszakában visszafogni magunkat. Az USA-ban nemrégiben történt felmérés szerint több millió (egész pontosan 3.3 millió) fogamzóképes nő kockáztatja, hogy születendő gyermeke magzati alkohol-szindrómában szenvedjen: ennyien vannak, akik nem védekeznek, de közben rendületlenül isznak.

shutterstock 49830313

Mi baj lehet ebből?

A szakemberek magzati alkohol-szindróma néven foglalják össze azokat a tüneteket, amiket az anya terhesség alatti alkoholfogyasztása okoz a magzatban. A magzati alkoholszindróma teljes mértékben megelőzhető (csak nem kell inni), az alkoholhoz köthető károsodások gyakorisága ennek ellenére 2-5 százalék körül mozog az egyesült államokbeli általános iskola első osztályosok körében. Azaz száz hatévesből 2-5 esetében meglátszik, hogy anya ivott.

A probléma nem csak az, hogy a terhes nők vedelnek, hanem az is, hogy a terhesség rendes körülmények között a 4-6. terhességi héten szokott kiderülni. Sajnos az alkoholfogyasztás már ilyen korai időszakban is károsíthatja a születendő babát, azaz a szakemberek szerint biztonságos csupán az lenne, ha csak akkor innánk, amikor tutibiztosan nem vagyunk terhesek.

Mennyi szabad és mikor?

Sajnos, rossz hírünk van: a jelenlegi kutatásokon alapuló szakmai ajánlások szerint semennyit, semmikor. Azaz kis mennyiségű alkohol fogyasztását sem ajánlják egyik trimeszterben sem. Ha az első trimeszterben (0-12. hét) iszunk, akkor 12-szeresére nő a magzati alkoholszindróma esélye, ha a második és harmadik trimeszterben (13-40. hét), akkor 61-szeresére, ha pedig mindvégig, akkor 65-szörösére nő a veszély. Azaz minél hamarabb abbahagyjuk, annál jobb. Végül is kilenc hónapot ki lehet bírni, ja, meg a szoptatás.

A felmérések szerint főleg a fiatal és házas vagy élettársi kapcsolatban élő nőkre jellemző, hogy akaratlanul teszik ki a magzatot az alkohol hatásainak a terhesség kezdeti szakaszában, mert nem tudják, hogy terhesek. Jóval kevesebb nő iszik akkor, amikor már tudja, hogy terhes: ez a nők 10 százalékára jellemző, ami azért még mindig nem annyira kevés: minden tíz nőből egy ivott egy keveset a múlt hónapban. Azon nők száma, akik terhesen be is rúgtak, azaz nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztottak a vizsgálatot megelőző egy hónapban, már kevesebb volt: 33-ból egy terhes nő vallotta be, hogy becsiccsentett.

Az apa iszákossága nem okoz magzati alkoholszindrómát, azonban fontos megjegyezni, hogy sokkal könnyebben maradnak absztinensek a terhes anyák, ha a férjük sem iszik rendszeresen.

shutterstock 324014486

Mit okoz a magzatban, ha iszom?

Az alkohol-okozta magzati rendellenességek többféle elnevezés alatt futnak, de elmagyarázzuk. Az összes, alkoholhoz köthető károsodás gyűjtőneve a FASD, azaz magzati alkoholhoz köthető spektrum zavarok (fetal alcohol spectrum disorders). Ebbe a gyűjtőfogalomba tartozik bele a magzati alkoholszindróma, amely a méhen belüli fejlődési rendellenességeknek egy speciális tünetegyüttese: növekedésbeli elmaradással és tipikus arcfejlődési zavarokkal jár. De ide tartozik a részleges magzati alkoholszindróma, az alkohol-okozta fejlődési rendellenességek, az alkohol okozta idegrendszeri fejlődési zavarok és az alkoholhoz köthető idegrendszeri és viselkedészavar is.

Az alkohol-okozta magzati károk többsége sajnos nem gyógyítható és egész életére meghatározza a születendő gyermek egészségi állapotát és intellektuális képességeit. Ennek ellenére fontos a korai diagnózis, hiszen enyhébb idegrendszeri, figyelmi, értelmi elmaradások esetében fontos szerepe van a korai fejlesztésnek.

A fentiek mellett a terhesség alatti alkoholfogyasztás növeli a vetélés, a halva születés, a koraszülés és a bölcsőhalál kockázatát is.

Egy kis pohár vörösbor sem egészséges?

Nem. Természetesen minél nagyobb mennyiségű alkoholt iszik a terhes nő minél gyakrabban, annál jobban nő a magzati károsodás esélye. De nincs olyan mennyiségű alkohol, ami teljesen veszélytelen lenne, azaz nincs biztonságos dózis. Már kis mennyiségű ital is növeli a fenti kockázatokat. A dolog ráadásul az alkoholfajtától is független: nincs biztonságos italtípus. A vörösbor semmivel sem biztonságosabb, mintha sörözne vagy rövidezne. Ha az ön orvosa azt mondta, hogy nyugodtan igyon meg egy-egy pohár vörösbort esténként, akkor sajnos tévedett. Alkoholmentes koktélokat szabad inni. 

Az első pár héten még iszogattam, mi lesz most?

Ahogy írtuk is, bár nincs tökéletesen biztonságos mennyiség, minél kevesebbet iszik az anya, és minél korábban abbahagyja, annál jobb. Szóval nyugodjon meg, és a továbbiakban inkább már ne igyon. A jelentősebb magzati károsodásokat egyébként az ultrahang-szűréseken már lehet látni, így ha azok jól mennek, akkor nagyjából nyugodt lehet.

shutterstock 135727520

Fontos tudni, hogy minden terhesség különböző, és a magzat fejlődését rengeteg más dolog is befolyásolja az anya alkoholfogyasztásán kívül is: örökletes tényezők, az anya étkezése, életmódja, vagy például az anyai dohányzás. Szóval ha nagyon aggódik a kora terhességben előfordult alkoholfogyasztás miatt, akkor érdemes a többi, fejlődést befolyásoló tényezőre is odafigyelni: mozogjon (csökkenti a koraszülés esélyét), egyen halat vagy szedjen omega-3 zsírsavat (növeli a baba IQ-ját), szedjen terhesvitamint, különösen folsavat, járjon el a szűrésekre, és bátran beszéljen aggodalmairól szülészorvosával.

Mi újság a szoptatással?

A szoptatás alatt már nem okoz magzati alkoholszindrómát, ha anya iszik. Ugyanakkor az alkohol egyrészt átjut az anyatejbe, másrészt a rendszeres alkoholfogyasztás csökkenti a tejtermelést. Szóval a legjobb, ha szoptatás alatt se iszunk. A kutatók szerit az is csak városi legenda, hogy a sörivás növeli a tejhozamot, de ha mégis hiszünk benne, igyunk bátran alkoholmentes sört, az is remek lesz (tapasztalatból beszélünk).

Ha inni szeretne a szoptatás időszakában, akkor hasonló a helyzet, mint autóvezetéskor: úgy kell számolni, hogy a következő szoptatásra kiürüljön a vérkeringésünkből az alkohol. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos testsúlyú és anyagcseréjű nő elvileg elfogyaszthat egy italt (ami egy pohár sör, 1 dl bor vagy 3 cent tömény), ha utána legalább három óra hosszat nem szoptat. Persze, senkit sem bátorítunk arra, hogy ha háromóránként szoptat, akkor mindegyik után dobjon be egy felest!! Ugyanakkor ha a nagyobb baba már csak esténként kér anyatejet, akkor esetleg megreszkírozhatunk egy fél pohár bort az ebédhez.

Oszd meg másokkal is!
Mustra