Hányinger terhesség alatt = kevesebb koraszülés

A várandósság első hetei-hónapjai gyakran kellemetlen tünetekkel járnak, konkrétan hányingerrel és hányással. A terhesség alatti hányinger és hányás azonban, úgy tűnik, nem feltétlenül káros: bár egyes terhességi komplikációkkal összefügghet, egy új, követéses vizsgálat szerint a végén mégis egészségesebb babák születnek.

A terhesség alatti hányinger és hányás jellemzően a 7. hét környékén kezdődik és nagyjából a 12. hétig tart, természetesen egyéni eltérések is vannak. A múlt században azt gondolták, a hányós kismamák bizonyra tudat alatt elutasítják a terhességet, de ezt az elméletet semmivel sem sikerült bizonyítani: a terhességet akaró és nem akaró nők között is gyakori a tünet, és bár a hányós kismamák valamivel gyakrabban depressziósak vagy lehangoltabbak, ez sokkal inkább következménynek látszik. Kinek lenne jó kedve, ha egész nap hányingere van, hetekig?

A hányás és a hányinger hátterében hormonális hatások állnak: konkrétan a terhesség megmaradását és fejlődését segítő magas HCG-szint. Ez nem azt jelenti, hogy a hányós kismamáknak magasabb a HCG-szintjük, csupán azt, hogy az ő központi idegrendszerük valamiért érzékenyebbe erre a hormonra. Hogy mindez miért befolyásolja a terhesség végkimenetelét, az nem teljesen világos.

Több normál súlyú lány

Norvég kutatók összesen több mint ötvenezer anyát követtek végig a szülésig. Közülök kb. 17 ezren hánytak (33 százalék), 20 ezren csak hányingerrel küzdöttek (28 százalék) és 14 ezren tünetmentesek voltak ebből a szempontból (28 százalék). A hányós csoportnak valamivel nagyobb esélye volt arra, hogy később, a terhesség során terhességi magas vérnyomás vagy preeklampszia alakuljon ki náluk. Ugyanakkor még ezzel együtt is sokkal nagyobb esélyük volt arra, hogy végighordják a terhességet, azaz kisebb eséllyel koraszültek, és kisebb eséllyel adtak életet túlságosan kis súlyú újszülöttnek.

Korábbi tanulmányok arra is rávilágítottak, hogy a hányás valamivel gyakoribb akkor, ha az újszülött lány, és ritkább, ha fiú.

shutterstock 168275603

Azért elég kellemetlen

Ennek megfelelően tehát kifejezetten örülni kellene a terhességi hányásnak, hiszen nagyobb eséllyel fogunk normál súlyú babát szülni a végén. Ez elméletben nyilván működik, de a tünetek fennállása közben azért igencsak nehéz örülni. A terhesség alatti hányinger csökkentésére szerencsére léteznek házi praktikák és gyógyhatású szerek is – mutatjuk, mik ezek.

1. B6 vitamin

A B6 vitamint vagy piridoxint napi háromszor érdemes szedni, így a tanulmányok szerint bizonyítottan csökkenti a terhességi hányinger fellépését. Magzati károsodást nem okoz.

2. Gyömbér

A gyömbér hasonló hatását is igazolták a kutatások – ezt gyömbértea, gyömbérszörp vagy gyömbéres cukorka formájában tudjuk magunkhoz venni.

3. Evés

A reggeli rosszullétek esetén sokan esküsznek arra, hogy majszoljunk el három-négy háztartási kekszet még az ágyban fekve, és utána csak lassan keljünk fel, így csökkenthető a hányinger. Egyébként is érdemes kerülni az éhséget, mert gyakran rontja a tüneteket.

4. Jéghideg italok

A szülésznő nekem annak idején citromléből készült jégkocka szopogatását javasolta, és tényleg hasznosnak találtam, de hasonlóképpen segítettek a hideg, citromos italok is, elsősorban a jégkása.

5. Pihenés, türelem

A terhességi hányinger aktuálisan rémes és örökké tart, ugyanakkor visszatekintve már semmiségnek tűnik majd az a pár hét. A legtöbb esetben a 12-14. héten múlnak el a tünetek, bár van, akinél tovább tartanak. Ezt az időszakot, amennyire lehetséges, pihenésre érdemes használni, ilyenkor úgyis aluszékonyabbak vagyunk, a kialvatlanság és a stressz pedig a hányingert is gyakran rontja.

Vannak még tippjei terhességi hányinger ellen? Ossza meg kommentben!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek