Ezeket az antidepresszánsokat ne szedje terhesen

A depresszió és a pánikbetegség ugyan néha enyhül a terhesség alatt, de az is előfordul, hogy változatlanul fennáll vagy súlyosbodik. A fentiek kezelésére szedett gyógyszerek közül viszont némelyik káros lehet a magzatra. Egy új, nagy elemszámú összefoglaló kutatásból most megtudhatjuk, melyik antidepresszánst szedhetjük terhesség alatt, és melyiket érdemes inkább kerülni.

Összesen csaknem 28 ezer nőt vizsgáltak annak a tanulmánynak a keretében, amelynek során a szerotonin visszavétel gátló (SSRI) típusú antidepresszánsok magzatkárosító hatását mérték fel. Az SSRI szerek a leggyakrabban alkalmazott antidepresszívumok, de nem csak a depresszióra, hanem egyes szorongásos kórképekre is jó hatással vannak. Így pánikbetegségben, szociális fóbiában, kényszerbetegségben, poszttraumás stressz zavarban és bulimiában is gyakran felírják őket.

A tanulmány eredményei szerint az SSRI-k között vannak olyanok, amelyek nem károsítják a magzat fejlődését, és vannak, amik igen – azaz nem mindegy, hogy ha már gyógyszer szedésére kényszerülünk, akkor a babatervezés vagy a várandósság ideje alatt melyik hatóanyagot vesszük be.

A citalopram, az escitalopram és a sertralin tartalmú szerek esetében nem derült ki magzatkárosító hatás, de a fluoxetin és a paroxetin tartalmúakkal már jobban kel vigyázni. A fluoxetin ugyanis növeli a szívfejlődési rendellenességek és a craniosynostosis nevű koponyacsont fejlődési zavar kockázatát a magzatban. A paroxetin szívfejlődési rendellenességeket és idegfejlődési zavart okozhat.

Főleg az első trimeszterben kell figyelni

A terhesség első egyharmadában fejlődik ki a magzat legtöbb szervrendszere, így ebben az időszakban a káros hatásokra különösen oda kell figyelni. Ha babát tervezünk és gyógyszert szedünk, érdemes már a teherbe esés előtt megbeszélni a gyógyszeres kezelés lehetőségeit a szülész-nőgyógyásszal és az adott betegséget kezelő orvossal, azaz pánik vagy depresszió esetén a pszichiáterrel.

Egy-egy gyógyszerváltás ugyanis heteket vehet igénybe, a gyógyszerek elhagyása gyakran fokozatosan történik, és az utolsó szem bevétele után is napokba, más szerek esetén hetekbe telik, mire teljesen kiürül a szervezetből. Vagyis nem érdemes a várandósság első heteit-hónapjait ezzel a feszültséggel tölteni: ha módosításra van szükség, azt tegyük meg a terhesség előtt.

A depresszió vagy a szorongásos zavar pszichoterápiával is jól kezelhető, a pánikbetegséget pánikcsökkentő légzéstechnikákkal, autogén tréninggel is kordában lehet tartani. Ezeket persze hónapokba telik elsajátítani, de sokszor lehetővé teszik a gyógyszer elhagyását. Vagyis, ha babát tervezünk, és egyébként pánikbetegségben szenvedünk vagy depresszióra szedünk gyógyszert, akkor érdemes a gyógyszermentes gyógymódokat is feltérképezni, erre időt és energiát szánni már a terhesség előtt, vagy attól függetlenül is.

Egyre többet tudunk a gyógyszerekről

Az SSRI típusú szerek biztonságosságát évtizedek óta vizsgálják, de ahogy egyre több velük a tapasztalat, úgy az eredmények is egyre inkább árnyalódnak. Az idézett metaanalízis összesen húsz korábbi kutatás adatait összegzi és veti össze az amerikai, magzati rendellenességeket nyilvántartó adattár információival.

Eredményeik szerint a fluoxetin és a paroxetin tartalmú antidepresszánsok megnövelték a szívfejlődési zavarok arányát azokban az esetekben, amikor az anyuka a teherbeesés előtti egy hónapban vagy a terhesség első trimeszterében szedte a gyógyszert. A fluoxetin emellett a koponyavarratok idő előtti elcsontosodására is hajlamosított. A paroxetin pedig a hasfal fejlődési rendellenességeinek gyakoriságát növelte (köldöksérv és a gyomorfal fejlődési zavarai).

A kutatók kiemelik, hogy a kockázatemelkedés nem volt nagy: az anenkefália nevű, élettel összeegyeztethetetlen agyfejlődési zavar például tízezer terhességből két esetben fordul elő, a paroxetint szedő nők esetében pedig tízezer terhességből hét esetben. Vagyis az antidepresszánsok megjelenése miatt nem kell a fejlődési zavarok társadalmi méretű emelkedésére számítani, az egyén szintjén ugyanakkor nyilvánvalóan elengedhetetlen az óvatosság.

Nem mindegyik káros

A kutatók megnyugtatónak találták, hogy az eddig biztonságosnak tartott SSRI típusú szerek, vagyis a sertralin, a citalopram és az escitalopram továbbra is biztonságosnak tűnnek ebből a szempontból: esetükben a nagy elemszámú vizsgálat sem mutatott ki magzatkárosító hatást.

A fentiek hatóanyagnevek – a különféle gyógyszercégek ugyanis más és más piaci néven hozzák forgalomba ugyanazt a hatóanyagot. A gyógyszerek piaci nevei változnak is, tehát könnyen előfordulhat, hogy ha valaki évekig szedi ugyanazt a hatóanyagú szert, akkor eleinte még más fantázianév volt a gyógyszer dobozára írva, mint most. Ez ne zavarjon össze minket: minden gyógyszer dobozán és a betegtájékoztatón is feltüntetik a hatóanyagot, amelynek ismeretében könnyebben tájékozódhatunk a gyógyszerünkkel kapcsolatban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek