Fesztiválkisokos, hogy tudja hova szeretne menni a gyerek

Ahogy vége lett az iskolának, esetleg a vizsgáknak, és beköszöntött a nyár, a kamaszok jó része fontolóra veszi, hogy a barátaival elmenjen nyaralni. Ha pedig bulizni is szeretnének közben, akkor kézenfekvő, hogy egy fesztivállal fognak előállni. Hogy ne kapjon sokkot, elmondjuk, hogy hol mire számítson ha oda megy a gyereke.

Jó ha tudatosítja magában

  • Ahol buli van, ott alkohol is van - viszont ha azt vizionálja, hogy gyermeke részegen fog a színpad oldalánál aludni, akkor jó ha tudja, hogy ami tényleg drága egy fesztiválon az az alkohol, ráadásul becsempészni sem egyszerű. Ha gyermeke ivós bulit szeretne, akkor inkább a házibuliba fog menni.
  • Egy fesztiválon nem lesz mindenki drogos - Ha gyermeke hajlik arra, hogy kipróbáljon bármit, azt ugyanolyan eséllyel máshol is kipróbálhatja. Ha ettől fél, inkább beszélgessen vele.
  • Mindenki felelőtlenül esik szerelembe - Tény, hogy egy fesztiválon felszabadultan buliznak az emberek, de ugyanez történik bármilyen másik buliban is. Itt is a legfontosabb, hogy beszéljen át mindent a gyerekével, és bízzon benne. 
  • Tele van zsebesekkel és ellopják az összes cuccát - Természetesen nem kell a legdrágább kütyüket és laptopot is magával vinnie egy fesztiválra, főleg ha a sátorban sem tudja hova tenni. Ugyanakkor a legtöbb fesztiválon van csomagmegőrző, ahol ingyenesen tárolhatja a táskáját. 
  • Kosz, mocsok, por és tábori körülmények - Ha gyermeke sátrazni szeretne a barátaival, akkor valószínűleg tisztában van azzal, hogy nem kapja ágyba a reggelit. Készítse fel, hogy nem biztos, hogy jut neki meleg víz, ráadásul a Toitoi WC sem olyan nagy élmény. 
  • Kösse a lelkére, hogy bármi történik, megunja a sátrazást, szétázik mindene, nyugodtan telefonáljon, ön pedig álljon készenlétben, és emlékezzen vissza, hogy ön is volt fiatal.

Időrendi sorrendbe gyűjtöttük a fesztiválokat, kimondottan olyanokat, amiket szeret a középiskolás - egyetemista réteg. Az akciós jegyek többsége már elfogyott, arra viszont figyeljenek, hogy sokan tudnak "jegyet szerezni okosban", ám évek óta mindig visszatérő problémát jelentenek a jegyhamisítók, ezért óvatosan menjenek bele az ilyen üzletekbe.

A legtöbbről tudunk mutatni "aftermovie-t" is, ami az előző évi bulik hangulatát mutatja be, amik persze általában mind ugyanolyan felépítésűek: fiatalok jól érzik magukat a zenére. Nem feltétlen azért, mert mindet ugyanúgy vágják össze, hanem azért mert összességében tényleg ez történik a fesztiválokon. 

Volt fesztivál

Időpont: Július 1-4

Helyszín: Sopron, Lővérek

Jegyár: Bérlet: 30.990 forint, Napijegy: 11.990 forint

Kempingezni a Volt fesztivál területén személyenként 2500 forintért lehet. Az ár független a napok számától, viszont külön csomagmegőrző, telefontöltő állomás, valamint mosdók és zuhanyzók is található a kemping területén. A Telekom működtet a fesztiválon egy hatalmas, három szintes kapszulahotelt is, a szállás itt 49 ezer forintba kerül, ezért éjjel-nappali recepció, telefontöltés, két matrac, párna, kis polc, világítás és konnektor várja.

A fesztiválon két külön értékmegőrző is található, ezek éjjel-nappal kamerával figyeltek, vénaszkenner és digitális azonosítás után lehet bejutni, és itt is lehetőség van a telefon töltésére. 9500 és 7500 forintért érhető el, ide 29x7x46 cm méretű dolgok férnek ide, tehát az egész csomag nem, csak tablet, tényképezőgép és tényleg értékesebb cuccok.

Ha máshol keresne szállást, akkor a külön, szálláshelyeket összegyűjtő aloldalon tud nézelődni hátha van még szabad hely. Budapestről legkönnyebben vonattal érhető el Sopron, külön fesztiválvonatokat is indítanak, kedvezményes menetjegyekkel

Főbb fellépők: David Guetta, John Newman, Motörhead, Bastille, Slash, Fatboy Slim, Parkway Drive, Ignite és még sokan mások

Balaton Sound

Időpont: Július 8-12

Helyszín: Zamárdi

Jegyár: Bérlet: 49.990 forint, Napijegy: 16.000 forint (szerdán 14.000 forint)

A kempinglehetőség a Balaton Sound területétől kb 5-10 perces gyalogútra található, 4990 forintba kerül személyenként a napok számától függetlenül. Kizárólag érvényes fesztiváljeggyel vehető igénybe. Ezért az összegért a kijelölt sátorhely mellett mosdók, csomagmegőrző, telefontöltő is várja a kempingezőket.

A karavánkempingbe lakókocsival lehet beköltözni, 30.000 forintért a jármű mehet be és annyi ember, ahány személyes a lakóautó. Kezdő sátrazókat is szívesen látnak, ugyanis 24.000 forintért kész sátrat is lehet bérelni, ennyiért egy kétszemélyes sátor, matrac és takaró jár.

A Telekom ide is átviszi a fesztiválhotelt, itt 67 ezer forintot kell fizetni a kapszulaélményért. A fesztivál elég széles körű szolgáltatásokat nyújt, lehet szerezni  felfújható ágyat, polifoamot és még takarót, sőt hálózsákot is. Vagy vonattal érdemes megközelíteni Budapestről a fesztivált, vagy a bejáratnál tesz le a busz is, ami szintén Budapestről indul, és elővételben be lehet biztosítani rajta a helyet.

És még mielőtt azon aggódna, hogy mi lesz az esti fürdőzések eredménye, tudnia kell, hogy rengeteg vizimentő és biztonsági figyeli árgus szemekkel a fesztivál területén strandolókat. 

Főbb fellépők: Tiesto, Hardwell, Faithless, Ludacris, Charlie XCX, Nicky Romero

EFOTT

Időpont: Július 14-19

Helyszín: Velence

Jegyár: Bérlet: 20.990 forint, Napijegy: 6990 forint, Hétvégi jegy: 11.990 forint

Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója olyannyira a diákoknak szól, hogy érvényes diákigazolvánnyal a promóterektől jóval olcsóbban lehetett hozzájutni. Ezen kívül a velencei lakosok is olcsóbban mehetnek.

Sátrazni ingyenesen lehet a kijelölt kempingben, ahol zuhanyzó és WC is rendelkezésre áll, de fizetős kempinget is lehet keresni a környéken. Budapestről legegyszerűbben vonattal lehet eljutni Velencére, ráadásul az utolsó vonat elég későn megy már ebben az időszakban, az első pedig kimondottan korán, így a buli utáni hazajutás is biztosított lehet sátrazás nélkül is, igaz a vonatállomástól meglehetősen messze van a fesztivál területe. 

Főbb fellépők: Quimby, Tankcsapda, Punnany Massif, Dub FX

Kingdom of Hegyalja 

Időpont: Július 15-19

Helyszín: Tokaj

Jegyárak: Bérlet: 17.990 forint (július 10-ig, 19.990 a helyszínen), Napijegy: 6990 forint (július 10-ig, 7490 forint a helyszínen)

A Hegyalja fesztivál sokaknak lehet ismerős, idén teljesen megújulva tér vissza egy év szünet után Kingdom of Hegyalja néven. Itt a kempingezés ingyenesen vehető igénybe, de a bérletesek és napijegyesen külön kempingben kapnak helyet. Konténeres tusolók és WC-k lesznek a kemping területén, de van lehetőség VIP jegy vásárlására is, ehhez pedig VIP kemping is dukál külön mosdóval és zuhanyzóval, ezen felül több fizetős kempingbe is lehet helyet váltani a fesztivál közelében.

A csomagmegőrző napi 300 forintért vehető igénybe, arra azonban fel kell készülni, hogy éjjel 2 és reggel 7 között zárva van. Tokaj legegyszerűbben vonattal közelíthető meg, erre az alkalomra a Máv 50% kedvezményt ad a fesztivállátogatóknak. 

Főbb fellépők: Architect, Rudimental, Eagles Of Death Metal, Nightwish

S.U.N fesztivál

Időpont: Július 20-26

Helyszín: Csobánkapuszta

Jegyár: 70 EUR (22 ezer forint)

A fesztivál, ahova nincsen belépő, csak tagság van. Egyszer már eladták az összeset, de most még egy rövid ideig újra lehet jelentkezni az indiegogo oldalon. A Csopánkapusztai helyszínen megtartott pszichedelikus fesztiválra vágyó gyerek nem biztos, hogy a konzervatív szülők álma, ugyanakkor tény az, hogy a S.U.N fesztiválon egy külön kis világba csöppen, ahol megtapasztalja a természetközeliséget és a hippiséget.

Sátrazni lehet a legegyszerűbben, de a környék szállásait is fel lehet térképezni. itt tényleg ne számítson rengeteg kiépített kempinghelyre és modern zuhanyzókra. Budapestről indulnak buszok is, de ezekről csak a tagok kapnak bővebb felvilágosítást. 

Campus Fesztivál

Időpont: Július 22-26

Helyszín: Debrecen - Nagyerdő

Jegyár: Bérlet: 15.990 forint (július 14-ig 14.990 forint), Napijegy: 6.990 forint (július 14-ig 5.990 forint)

A debreceni Campus fesztivál egy tipikus nyaralással egybekötött, laza kis fesztiválozás, ami sokkal családibb hangvételű, mint mondjuk egy Volt vagy egy Balaton Sound és a zenei programok mellett is van lehetőség akár a városban sétálgatni, vagy éppen strandolni. A Nagyerdő környékén érdemes szállásokat keresni, ahol akár kempingezni is lehet, de ha elég zsebpénz vagy ballagási pénz gyűlt össze, akkor akár wellness hotelbe is lehet menni, sőt külön fesztiválcsomaggal is készül például a Hotel Nagyerdő. Ha a gyereke rajong a Tankcsapdáért, akkor készüljön fel, hogy egyszer előáll azzal az ötlettel, hogy megnézné őket hazai pályán is. 

Főbb fellépők: Enter Shikari, Caro Emerald, Tankcsapda, Wilkinson, Ákos, Quimby

Művészetek Völgye

Időpont: Július 24-Augusztus 2

Helyszín: Kapolcs és térsége

Jegyárak: 5 napos, 10 napos, rugalmas, hétvégi és napi jegyek is vásárolhatóak

Bár a Művészetek Völgye nem a hagyományos "ereszd el a hajam" típusú bulizásról szól, attól még miért ne találhatná ki a gyerek, hogy ide megy kipihenni a tanév fáradalmait?  Megnyugodhat, ugyanis ez tényleg leginkább családi fesztivál, itt nincs nagy hagyománya féktelen bulizásnak, ennek ellenére zenei programok is lesznek bőven.

Szállást a Völgy Turisztikai Központban lehet foglalni, a közlekedés viszont kissé bonyolultabb, attól függően, hogy melyik faluba akar eljutni és milyen napszakban. Ugyanakkor a résztvevő faluk között ingyenes buszjáratok közlekednek, így ott már nem kell sokat gondolkozni hogyan jut át a másik helyszínre. 

Főbb fellépők: Anna & The Barbies, Sena, Irie Maffia, Anima Sound System

FEZEN

Időpont: Július 29- Augusztus 1

Helyszín: Székesfehérvár

Jegyár: Bérlet a helyszínen: 16.500 forint , Napijegy a helyszínen: 6500 forint 

Ha a gyereke szereti a keményebb zenéket, akkor a Fezenen fogja magát jól érezni. Ha július 13-ig veszi meg a bérletet vagy a jegyet, akkor ráadásul spórolhat is. Kempingezni a fesztivál területén lehet ingyenesen, de ezt jelezni kell a jegy átvételekor, és csak az kap kempingezős szalagot, akinél tényleg van is kempingcucc. A kempingben folyóvizes zuhanyzó és WC is lesz, de lehet menni kollégiumba is, és panziókat is találni a környéken.

Szintén az a legegyszerűbb ha vonattal érkeznek a fesztiválozók, főleg, hogy nagyjából 10 perces séta a vonatállomástól a fesztivál bejárata. 

Főbb fellépők: Judas Priest, Black Label Society, Danko Jones, HIM

Rockpart

Időpont: Augusztus 7-10

Helyszín: Balatonszemes

Jegyárak: Bérlet: 14.990 forint (július 31-ig 13.990) Napijegy: 5500 forint (július 31-ig 4500 forint)

Ha gyereke szereti a metál zenét, akkor számítson rá, hogy azzal áll majd elő, hogy engedje el a Rockpartra. A többi balatoni fesztiváltól eltérően ezt nem a parton rendezik meg, viszont három napig kizárólag a kemény zenéé lesz a főszerep.

A fesztivál területén van a kemping, ami ingyenesen használható, de a közelben kiadó szobákat is lehet keresni. Legegyszerűbben a balatonszemesi vasútállomástól lehet eljutni a fesztivál területére. Itt a legjobban a koncertektől kell féltenie a gyerekét, mert egyáltalán nem elképzelhetetlen az, hogy mondjuk a kedvenc zenekarának az énekese ráugrik. Mutatjuk a videóban mi az, amin most szörnyülködni fog, a gyereke viszont imádni fogja. 

Főbb fellépők: Dillinger Escape Plan, Marduk, Clawfinger, Tursias, Tankcsapda

Sziget fesztivál 

Időpont: Augusztus 10-17

Helyszín: Budapest, Hajógyári sziget

Jegyárak: Bérlet: 80.000 forint (július 31-ig 78.000 forint) Napijegy: 17.000 forint

A Sziget fesztivált talán már azoknak sem kell bemutatni, akik soha semmilyen fesztiválon nem voltak. Az egy hétben úgy is el lehet szórakozni, hogy egy darab koncertet sem néz meg, de kár lenne kihagyni a fellépőket. A fővárosi szülők azért is szeretik mert helyben van, vagy mert akár ők is kilátogattak már legalább egyszer, így tudják, hova engedik el a csemetéjüket.

Kempingezni is lehet, szinte lépten-nyomon zuhanyzóba vagy mosdóba bukik az ember, és megközelíteni is egyszerű. Vannak telepített sátrak kezdőknek és VIP kemping is, ami őrzött.  Sőt a nagyon aggódós szülők azért is nyugodtak lehetnek, mert ha beültetik a gyereket a taxiba, az beviszi teljesen a fesztiválra és hazafelé sem kell kimerészkednie a szigetről, hogy fogjon egy autót.  

Főbb fellépők: Robbie Williams, Kings Of Leaon, Avicii, Kasabian, Interpol, Major Lazer, Tyler The Creator

B.my.Lake

Időpont: Augusztus 19-22

Helyszín: Zamárdi

Jegyárak:  Bérlet: 24.990 forint, Napijegy: 12.990 forint 

A B.my.lake elektrofesztivál idén új helyszínre költözött, ráadásul úgy, hogy a szomszédban is megy majd egy másik buli, mégpedig a Strand fesztivál. A két eseménynek közös kempingje lesz és persze akciós közös bérletet is lehet vásárolni. Jó ha tudja, hogy kempinghelyet is kell foglalni, mert előfordulhat az is, hogy megtelik. A normál helyek mellett vízparthoz közeli helyeket is lehet foglalni, ezek azonban többe kerülnek, viszont közelebb vannak a fesztiválhoz. De küldheti a Flexhotelbe is a gyerekét, ez gyakorlatilag egy konténerhotel a fesztivál közvetlen közelében, zárható szobákkal és értékmegörzővel.

Főbb fellépők: Gusgus, Fritz Kalkbrenner, Johannes Heil, Richie Hawtin

Strand Fesztivál

Időpont: Augusztus 19-22

Helyszín: Zamárdi

Jegyárak: Bérlet: 21.990 forint (Július 21-ig 17.500 forint), Napijegy: 8500 forint (július 21-ig 7500 forint)

A Strand fesztivál ugyanott van, mint a Balaton Sound, csak zeneileg más a felhozatal. Itt több az élőzene és a magyar előadók, de azért külföldi nagyobb nevek is adnak koncertet. Lehetőség van több típusú kempingezés között választani, eszerint a sima kempingjegy 2500 forint, de ez 20 percre található a fesztiváltól. Ha ennél közelebbi helyre menne sátrazni a gyereke, az már 4900 forintba kerül és közvetlen a vízparton helyezkedik el, a fesztiváltól 2-3 perc sétára. Legkönyebben vonattal lehet lejutni, és ugyanakkor rendezik meg a szomszédban a B.My.Lake fesztivált is.

Főbb fellépők: Simple Plan, Steve Aoki, All Time Low, House Of Pain

Szegedi Ifjúsági Napok

Időpont: Augusztus 25-28

Helyszín: Szeged

Jegyárak: Bérlet 19.900 forint (augusztus 21-ig 17.900 forint)

A nyár lezárásaként, az iskolakezdés előtti utolsó fesztivál a SZIN, egy tipikus kis fiatal bulizós fesztivál, ahova diákigazolvánnyal kedvezményesen lehet menni  és csak 14.500 forintba kerül egy bérlet. Vonattal és busszal is lehet érkezni, talán a vonat azért jobb, mert kissé kötetlenebb. A fesztivál területén készültek kempinggel, így a sátrazás ingyenes lesz, de a közeli kempingekbe is lehet menni, valamint panziók és kollégiumok is fogadnak fesztiválozókat.

Főbb fellépők: Dj Fresh, Dubioza Kollektiv, Russkaja, Ákos, 30Y, Punnany Massif, Magna Cum Laude

Oszd meg másokkal is!
Mustra