Kórházi baba-mama szoba: apáknak tilos?

Jó másfél hete találkoztunk a Tumblr-en ezzel a bejegyzéssel, a történet röviden: egy beteg kisgyerek édesapjának nem engedték meg, hogy éjszaka a kórházi baba-mama szobában aludjon, mivel az, mint neve is mutatja, baba-MAMA szoba. A bejegyzés szerint annak ellenére nem volt ez lehetséges, hogy a szobában lévő másik beteg gyerek anyja beleegyezett volna. A felkínált lehetőség az volt, hogy az apa ottmaradhat, de csak egy széken, az ágy mellett.

Nagyon szerettük volna megtudni, melyik intézményben történt az eset, ez ügyben megpróbáltuk több tumblr-szerzővel és mikrobloggerrel is felvenni a kapcsolatot, akik utaltak arra, hogy van hasonló tapasztalatuk, ám eddig nem jártunk sikerrel, kérdésünkre eddig egyikük sem válaszolt. Ha önöknek van ilyen tapasztalata, nagyon hálásak lennénk, ha megosztanák velünk, akár kommentben, akár levélben. Meg is mondjuk miért.

shutterstock 111181331

Mert, amint az borítékolható, konkrétumok nélkül fogalmunk sincs, kinél kellene alaposabban kérdezősködnünk.

Megkérdeztünk a három legismertebb budapesti gyermekintézményt (Heim Pál, Bethesda és II. számú Gyerekklinika - Tűzoltó utca), előfordulhat-e náluk ilyesmi? És megkérdeztünk annyi ismerőst, ahányat csak tudtunk, van-e ilyen tapasztalatuk.

MRE Bethesda Gyermekkórháztól és a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikától sajnos nem kaptunk felvilágosítást az ügyben. Kerestük őket telefonon és levélben is, de másfél hét alatt nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

A Bethesda honlapján az alábbi tájékoztatás olvasható erről:

"A kórházunk nyújtotta hotelszolgáltatás hosszú távú fejlesztés alatt áll, és kiemelt feladatként kezeljük a szülői igényeknek megfelelően. A jelenlegi adottságok szerint osztályonként eltérő, hogy a kísérő hozzátartozó - rendszerint az anya - milyen elhelyezést kaphat gyermeke mellett. A csecsemő osztályon 8 ágyas anyaszoba áll rendelkezésre. A két év alatti gyermek melletti tartózkodás szállásköltségéért nem kell fizetni. Az egyéni lehetőségekről az egyes osztályokra való felvételkor kapnak tájékoztatást, kérjük érdeklődjenek a nővérpultoknál."

A Heim Pál Gyermekkórház (ide tartozik a Madarász is) illetékesei azonnal reagáltak a megkeresésre. 

Az ő válaszukban ez áll:

„A Heim Pál Gyermekkórház támogatja, biztosítja a gyermekek ellátása, ápolása során a szülők jelenlétét, felmerült igény esetén aktív közreműködését. A szülök benntartózkodása és felvétele kórházunkban egységesen történik, a Szülők felvételének szabályzata alapján, amely a hatályos törvények, előírások valamint a helyi lehetőségek figyelembe vételével készült. A gyermek osztályra történő felvétele során tájékoztatjuk a hozzátartozókat, hogy milyen lehetőségeik vannak, ha bent kívánnak maradni gyermekükkel.”

Minden gyermek mellett bent maradhat a szülő

"Az egyes osztályok infrastrukturális lehetőségei azonban különbözőek. Az új építésű osztályainkon többségében lehetőség van a gyermekkel egy szobában aludni, külön ágyon, alapellátással. Régebbi építésű osztályainkon is lehetőség van a gyermek mellett tartózkodásra, itt azonban ezen lehetőségek száma korlátozott. Amennyiben az osztályon nincs mód a szülő és gyermek együttes elhelyezésére, úgy a szülő számára az intézeten belül Anyaotthoni elhelyezés biztosított.
 
shutterstock 61301884
Az Anyaotthon igénybevétele térítésmentes, ha a szülő magyar társadalombiztosítással rendelkezik és felvételéhez hozzájárul. Térítési díjat csak többletszolgáltatás, magasabb komfort fokozat esetén kell fizetni, vagy két ágyas szobában való elhelyezés egy gyermek és egy szülő számára. 
Két év alatti gyermek szülőjének bent tartózkodása minden esetben térítésmentes.
 
A szülőnek a gyermek kórtermében történő elhelyezése nem befolyásolhatja a kórházi ellátásra szoruló gyermek gyógyítását. Az újonnan épített osztályaink kialakítása során figyelembe vesszük, és folyamatosan növeljük a szülők elhelyezésének lehetőségét.”

Félreértettek valamit, vagy tényleg diszkriminálják az apákat?

Az elmúlt másfél hétben rengeteg anyát és apát kérdeztünk meg arról, milyen tapasztalataik voltak a gyerekkórházakban. Alapvetően két dologra voltunk kíváncsiak: 1. találkoztak-e az apák ellen irányuló diszkriminációval és 2. általánosságban milyen feltételek mellett maradhadtak bent a gyerek mellett éjszakára.
 
Nyilván senkinek nem lesz különösebben meglepő, hogy a szüők meglehetősen vegyes dolgokról számoltak be. Az az általunk megkérdezettek szerint természetes, hogy a gyerekkórházakban bent maradhat a szülő éjszakára - ahogy az is általános, hogy a "szülő" az esetek döntő többségében automatikusan az anyát jelenti. Konkrétan az apák elleni diszkriminációval az általunk megkérdezettek nem találkoztak, vagy ezzel ellentétes élményeik voltak, vagy semmilyenek.
 
Az érdeklődésünk alapján annyi tűnik biztosnak, hogy ilyen, az apákat nem szülőszámba vevő szabályozás központilag nincsen a gyerekintézményekben. De ettől függetlenül persze - hiszen tudjuk, mennyit számít akár egyetlen igazán rossz fej ápoló vagy orvos - simán lehetséges, hogy léteznek ilyen egyedi esetek, amikor Marikának rossz napja van, és ezt az első szembejövő apukán tölti ki, aki fölött basáskodhat egy kicsit.

Nem hotel ez, kérem szépen!

Az, hogy a kórházi bentéjszakázást a szülők milyen körülmények között tehetik meg, igen változatos. Nem csak az egyes intézmények között lehetnek különbségek, hanem ugyanazon kórház egyes osztályai között is, sőt, még ugyanazon az osztályon belül is változhatnak a lehetőségek az aktuális "telítettségtől" függően.
 
shutterstock 181278302

Kata:

kisfiam néhány hónapos korában került kórházba tüdőgyulladással, mivel még szoptattam, nem is merült fel a lehetőség, hogy ne én, hanem az apja maradjon bent. Ugyanakkor úgy éreztem, hogy a Madarászban, ahol mi jártunk, egyáltalán nem okozott volna fennakadást, ha a férjem vállalta volna az éjszakai bentmaradást.
 
A csecsemősztályon, a kétágyas szobában egy kinyitható fotelágy volt, több már nem fért volna be, ezt diszkriminációmentesen az elsőként érkező kapta meg, a második befutó szülőnek maradt a szék. Viszont szemlátomást figyeltek arra, hogy egyrészt amíg csak lehetséges, mindenkit külön szobába tegyenek, és csak akkor raktak be mellénk valakit, amikor üres szoba már nem volt. Másfelől nagyon figyeltek arra is, hogy az egész pici, még szoptatós babákat ne keverjék a nagyobbakkal. Ottétünk alatt volt olyan, hogy a szobatársunkkal , amikor az anya már totál kipurcant, éjjelre a nagymama maradt bent.
 
A baráti körünkben pedig olyan esetről tudok, ahol a Lászlóban és a Bethesdában is járt már a gyerek, és mindkét helyen volt olyan éjszaka, hogy az apa maradt bent vele - ott ez nem volt gond.

Zsuzsa:

A járványkórházban, a gyáli úton (kb két éves lehetett, 3 nap, fosás utáni megfigyelés miatt) megengedték, hogy polifoamon lefeküdj az ágy mellé, de a reggeli vizitre nyomtalanul el kellett tüntetni a nyomait. 
 
A Madarászban szerencsénk volt: először egyéves kora körül jártunk ott, szintén 3 napra, akkor a csecsemőosztályon a baba-mama szobában 2 kiságy mellé 1 kinyitható fotelágy és egy nagyon kényelmes fotel volt. ezzel azért a később érkező is szerencsésnek volt mondható. mondjuk maga a szoba akkora volt, mint egy nagyobb gardrób, ha kinyitottuk a fotelágyat, akkor egymáson másztunk át, de jófej anyukát fogtam ki szintén csak megfigyelésre benntartott, nem különösebben nyűgös babával, úgyhogy aludni is tudott mindenki.
 
Másfél évvel később (tehát kb 2 és fél évesen) és egy emelettel lejjebb, a gyerekosztályon állati mázlink volt, hogy épp üres volt a baba-mama szoba, ott rendes felnőttágy volt a gyerek mellett, tévével, saját fürdővel (nem olcsóér', de most nem emlékszem az árra, nem akarok hülyeséget írni).  A kevésbé szerencsések viszont a zsúfolt kórteremben székeztek, azt nem tudom, ott lehetett-e polifoamot teregetni, de igazából mindegy is lett volna, mert nagyon durván nézett ki a helyzet anélkül is, ukrán harcikórházi tömegnyomor volt.

Gabi

Már nagyobb volt a lányom, amikor megfigyelésre bent tartották a Bethesda gyerekosztályán. A kórház a magyar viszonyokhoz képest teljesen jól felszerelt, és kultúrált volt. Nyár közepe, kevés gyerek, nem emlékszem pontosan, hogy 4 vagy 6 ágyas szobában, de egyedül volt az enyém, az egész osztályon alig volt gyerek.

Ott viszont kizárólag a székes verzió volt választható, vagy a széken töltöm az éjszakát, vagy hazamegyek. El tudom fogadni, hogy biztosan van racionális magyarázata annak, hogy az anya akkor sem fekhet le valamelyik üres ágyra, ha egyébként senki nincs a szobában. Gondolom ennek vannak higiéniai, orvosi indokai, ráadásul plusz költség is, ha ágyat kell húzni, ágyneműt mosni. Arról nem is beszélve, hogy persze az éjszaka közepén is hozhatnak be hirtelen öt gyereket, és akkor gond, ha az ágy nincs készen. Mivel nekünk csak egy éjszakai megfigyelésről volt szó, egy nagyobb, 8 éves gyerekkel, a lányom simán beleegyezett, hogy este, miután elaludt menjek haza, és csak reggel menjek vissza hozzá.

Arra biztos van valami jobb megoldás, ha valakinek nagyon beteg gyerekkel esetleg heteket kell bent töltenie, akkor azért ez a széken alvás elég kegyetlennek tűnik. És mondjuk egy két-három évest sem hagynék bent, egy ilyen pici még nem érti, mi történik, számára biztosan nagyon ijesztő lenne a szülő nélkül bent maradni.

Nem tudom, mi kéne ahhoz, hogy a helyzetre lehessen valami normális megoldást találni, talán valami tábori ágyat lehetne beszerezni, szobánként legalább mondjuk két darabot, de azokat meg persze akkor tárolni, kéne. 

Mivel gyakorlatilag senkivel nem találkoztunk, ezért aztán sem pro, sem kontra nincs tapasztalatom arról, hogy az apák bent maradhatnak-e.

Éva:

Nyolc hónapos terhes voltam a másodikkal, amikor nagyobb lányomat kórházba kellett vinni kiszáradás veszélye miatt. A Bethesdában öten voltak egy kórteremben, telt ház volt, az éjszakát egy széken tölthettem volna az ágy mellett. Ekkor mondta azt a férjem, aki ráadásul a nagylányomnak nem vérszerinti, hanem "csak" nevelőapja -, hogy ha megengedik, maradna éjszakára ő. Nagyon készségesek voltak, megkérdezték a másik négy anyukát, akik beleegyeztek, aztán közösen el is poénkodtak, hogy ha lehet, hangosan ne horkoljon, mert így sem alszanak túl jól.

Nem tudom, mi lett volna, ha az egyik anya nemet mond, bár ezt a felvetést nem is tartom  életszerűnek, hiszen milyen, a kórházban a gyerekével bent lévő anya akadályozná meg azt, hogy egy másik gyerekkel is bent tudjon maradni egy szülő?

Önnek van tapasztalata apák diszkriminációjával kapcsolatban akár pro, akár kontra? Írja meg nekünk levélben, kommentben vagy Facebook oldalunkon!
Oszd meg másokkal is!
Mustra