Állatsimogatás, pásztorhagyományok – gyerekprogramok a hosszú hétvégére

Ismét hosszú hétvége jön, ami egyfelől jó hír, másfelől meg kicsit stresszes, mert hát a gyerek fölös energiáit is le kell kötni valahogy – ha lehet, inkább értelmes programokkal. A hétvégére kánikulát jósolnak napsütéssel és néhány felhővel, de esni nem fog, így attól nem kell tartani, hogy a négy fal közé szorulnak, és a gyerek három napon keresztül mást sem csinál csak a tévét bámulja, vagy a számítógépen lóg. Sok jó szabadtéri program közül lehet szemezgetni, gyűjtöttünk pár fővárosi megmozdulást, hogy önnek már csak válogatnia kelljen közülük. 

shutterstock 156263228

Budapesten, a Hajógyári Szigeten idén is megrendezik a Gyerek Szigetet (június 7-június 29-ig minden hétvégén), ide reggel 10 és délután 6 óra között bármikor kivonulhat a gyerekkel. A rendezvény ingyenes és rengeteg programmal várja a kicsiket. Ezen a pünkösdi hétvégén a Kolompos együttes, a Pünkösdi királykisasszony című produkciójával szórakoztatja a gyerekeket, lesz Bohócerdő, Kukutyinban a Mester tér, Halász Judit koncert, tánctanítás, öttusa, Színes Falu és KRESZ-park. A Színes faluban Nigéria, Vietnam és Szíria szokásaival, hagyományaival ismerkedhetnek (szerintünk ez a szülőknek is érdekes lehet). A Generali Gyerek Szigeten idén lesz Tropicarium sátor, ahol néhány egzotikus állatot megsimogathatnak. Ígéretesnek hangzik.

Füllent, aki azt mondja, hogy soha nem cipelték el a szülei/iskolája a szentendrei Skanzenbe húsvétkor, pünkösdkor vagy bármilyen ünneptől függetlenül. Na ugye. Szóval, hogy az ön gyereke is így emlékezhessen a szokásos skanzeni őrületre, vigye el ide is. Június 8-án és 9-én lehet menni, esélyes, hogy tömeg lesz, de aki ide indul, az valószínűleg készül is erre.

A Skanzenben több száz fellépő lesz, pünkösdi királyné-járás és királyválasztás (ez elég látványos, főleg azoknak a gyerekeknek akik még hisznek a mesékben), pásztorhagyományokkal is lehet ismerkedni, sőt, a Bárány évéhez kapcsolódóan megtudhatják, mit jelent a báránydézsma, mivel ajándékozták meg régen a pásztorokat, és kóstolni is lehet a karcagi birkapörköltből. Tizenhat magyar közösség mutatja be örökségét, az UNESCO reprezentatív listájáról pedig bemutatkozik Mongólia, Azerbajdzsán, Szlovákia és Szardínia.

shutterstock 115139662

A Városligetben is rendezvényekkel készülnek az ünnepi hosszú hétvégére; a második országos hagyományőrző és kulturális várfesztiválon váraink mutatják be turisztikai és programkínálatukat. A hadijátékok és más szórakoztató programok mellett a Mezőgazdasági Múzeumban a 9. Kaland-Vár Játékkiállítás és Vásár játékbemutatókkal, játszóházzal várja a családokat. Ez a program június 7-től 9-ig, vagyis mindhárom nap látogatható.

Június 8-án még mindig Budapesten, a Kazincy utcában rendezik meg a Judafestet: ingyenes koncertek, gyerekprogramok, a régi zsidó negyed elrejtett zugait bemutató városi séták, VB-zóna, különleges ételek, italok és egész napos vásár várja az érdeklődőket. Este a város leghosszabb asztala mellett nagycsaládosokat látnak vendégül a szervezők. Kapcsolódó programként megrendezik a Fun Runt is (közösségi futás), a nevezéssel egy zsidó szervezetet lehet támogatni. Hajrá!

Június 9-én, tehát pünkösd hétfőn Pünkösd Pikniket tartanak a budapesti Dürer Kertben; a rendezvény keretében adománygyűjtést szerveznek zenekarok, szórakozóhelyek, médiumok és sportegyesületek. Természetesen a burkolás itt sem maradhat el, de legalább jó ügy érdekében lehet a harminc fokban bográcskaját nyomni. Az ételből befolyó adományokból a Baleseti Központ Gyermektraumatológiáját támogatják majd, úgyhogy a fogyókúráját most tegye félre! És hogy a gyerek se unatkozzon, lesz kirakodóvásár, zenei program, műbika simogató (jó, ezt azért nyugodtan kihagyhatja), de játszó- és kézműves foglalkozások is várják a kicsiket.

Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Oszd meg másokkal is!
Mustra