Elegem van az éjszakai szoptatásból!

Mostanában azon gondolkodom, lassan le kellene szoktatni a lányomat az éjszakai szoptatásról. Végtére is, kilenc hónapos. Vagy még korai lenne? Esetleg sokkal régebben meg kellett volna tenni? Vagy az ember nem is leszoktatja, hanem megvárja, amíg a gyerek felnő és már nem kéri többé?

shutterstock 105789869
Shutterstock

Mint ahogy azt bármilyen kisgyermekes témában megszokhattuk, most is rengeteg ellentétes tanácsot kaptam mind a barátnőktől, mind a szakemberektől. Nyilván minden baba más, és minden anya más, így erre sincs általános recept, mindenkinek magának kell ráéreznie a megfelelő alkalomra.

Három nap vagy három év?

A barátnőimet körbekérdezve egészen meglepő válaszokat is kaptam. Volt, akinél fel sem merült a téma: Zsuzsi gyermekei négy- és öt hónaposan megunták az éjszakai szoptatást és azóta sem kérnek belőle. Helga szigorú volt és nem bízta a véletlenre: a kórházból való hazajövetelt követően, kislánya háromnapos korában úgy döntött, éjfél és reggel hat között nem kap enni a csemete. Kissé neccesnek hangzik ilyen kicsi babát hat óra hosszat éheztetni, náluk az eredmény egyelőre egy jól fejlett, jól táplált, vidám és jól alvó kislány.

Barbi kisfia ennél sokkal jobban ragaszkodott a jogaihoz: amikor betöltötte az egyéves kort, Barbi úgy döntött, itt az ideje, hogy leszoktassa az éjszakai szoptatásról. Éjjel csak teát kínáltak a babának, sokszor anya nem is, csak apa kelt fel hozzá. Amikor már tíz napja minden éjjel órákig tartó sírással kellett megküzdeniük és több szomszéd is aggódva rákérdezett, mi baja van a babának és főleg meddig tart még, Barbiék feladták. A kisfiú végül két éves volt, mire, szintén nem kevés sírás árán megtanulta, hogy enni nappal szokás.

shutterstock 53792650
Shutterstock

A legkitartóbb páros Adrienn és kislánya voltak: Adri igény szerint szoptatott, a baba pedig születésétől fogva egészen hároméves koráig másfél óránként igényelte azt. Az óvodai beiratkozás környékén sikerült leszoktatni az éjjeli, majd nem sokkal később a nappali szoptatásról is.

Újszülöttkorban mindenkinek így a jobb

Az éjszakai szoptatás kényelmetlen, hiszen fel kell kelni hozzá (hacsak nem a saját ágyunkban tároljuk a csecsemőt). Ugyanakkor határozott előnyei is vannak, és minél fiatalabb a baba, annál kifejezettebbek ezek az előnyök. Pozitív hatása van a tejmennyiségre: minél több idő telik el két szoptatás között, annál hamarabb apad a tej. Az éjszaka is szoptató anyukák később kezdenek menstruálni, és esetükben a szoptatás jobban kifejti fogamzásgátló hatását.

A gyakori szoptatás csökkenti az eldugult tejcsatornák, a túltelített tejmirigyek és a mellgyulladás esélyét, amelynek az első másfél-két hónapban igazán nagy a kockázata: ekkor még nem alakult ki pontosan a kereslet-kínálat, a tejtermelődés szabályozása is máshogyan történik, mint a későbbiekben. Ebben az időszakban könnyen túltelítődik a mell, ami éjszakai szoptatással megelőzhető.

Nagyobb babáknál is van előnye

A szoptatáskor termelődő oxitocin mind az anyára, mind a babára álmosító hatást fejt ki, így mindketten könnyebben visszaalszanak. A fogzás környékén egyes babák elutasítják az anyamellet; más babák nappal elutasítják, de ezt éjszaka bepótolják; a babák egy harmadik csoportja pedig a szilárd ételt köpi ki ilyenkor és csak anyatejet fogad el. A szoptatás enyhíti az ínyfájdalmat, a kibújt fogacskákat pedig sokkal kevésbé rontja, mintha valami mást – teát, tápszert – kapna a kisbaba éjszaka. Beteg, étvágytalan babák folyadékbevitelét könnyen biztosíthatjuk gyakori szoptatással. És persze, nagyon egyszerű: nem kell a babát fel-alá hurcolni a lakásban, ringatni, amíg a hátunk leszakad, mégis nagyon könnyen visszaalszik. Csak aztán hamar fel is ébred. Dehát egy rendes anya ezen nem akad fenn: sokáig szoptatni, éjszakázni, gyakran felkelni a babához dicséretes és kívánatos dolog, és aki ezt fárasztónak vagy kimerítőnek érzi, az egyáltalán minek szül?

Nem pihen az emésztőrendszer

Dr. Gál Éva gyermekorvos könyvében az éjszakai szoptatás és az alvászavarok közötti kapcsolatra mutat rá: tapasztalataik szerint az éjszakai etetések alvásproblémákhoz vezethetnek. Az egészséges négy hónapos kisbaba már elvileg képes arra, hogy éjfél és reggel hat között szoptatás nélkül aludjon, de ha szoptatás közben alszik el, akkor visszaaludni is csak így tud. Ha az anya gyakran kínál anyamellet a babának éjszakánként, akkor egy idő után a baba is megtanulja ezeket az étkezési időket, és tényleg éhes lesz éjjel. Nagyobb babák esetén előfordul, hogy a csökkent anyatejmennyiség miatt az esti etetéskor már nem laktak jól, és éjfél körül már iszonyú éhesek. Ilyenkor az anya eldöntheti, hogy mostantól rendszeresen és gyakran szoptat éjszaka, vagy este tápszerkiegészítést ad a babának.

shutterstock 99919679
Shutterstock

A főorvosnő arra is rámutat, hogy a kiváltó októl függetlenül maga az éjszakai evés is lehet további zavarok oka, ugyanis testi működéseink (testhőmérséklet, emésztőrendszer, hormonrendszer) 24 órás szabályozás alatt állnak. Jó esetben ezek a működések összhangban állnak: a testhőmérséklet csökkenésével elálmosodunk, csökken a gyomorsav-elválasztás és az emésztőnedvek termelődése is. Ez a szabályozórendszer fél éves korunk környékén kapcsol be, és ha ennél nagyobb baba éjjel többször is eszik, az kissé megzavarja a rendszert. Az extra folyadék fokozza a vizeletkiválasztást, a pelenka tele lesz, ami kényelmetlen, és felébreszti a babát. Az emésztőrendszernek működnie kell, holott ilyenkor az is pihenésre lenne kapcsolva.

Honnan tudhatom, hogy itt az idő?

Bár szoptatni előnyös, vannak bizonyos jelek, amik fennállásakor elgondolkodhatunk: lehet, hogy ideje leszoktatni a babát az éjszakai evésről. Ilyen jel, ha

  • a kisbaba elmúlt fél éves, és nappal rendesen eszik, de éjszaka mégis felkel, pár kortyot szopik, majd visszaalszik.
  • Ha egyszer már leszokott az éjszakai szoptatásról, de betegség, növekedési ugrás, fogzás, vagy bármilyen más nehezebb időszak során visszaszokott és a nehezebb időszak végeztével a szokás mégis megmaradt.
  • Ha nem is a szoptatás miatt ébred fel, hanem más miatt, például foga jön, hangos a szomszéd, meleg van, hideg van, de anya és baba is megszokta, hogy szoptatással altatja vissza.

Sok baba felébred éjszakánként néhány másodpercre, esetleg sír egyet, majd magától visszaalszik. A cicin elalvó babák gyakran nem tudnak egyedül visszaaludni, hiszen megszokták, hogy az elalvás helyszíne az anyamell. Persze, valójában akkor van itt az idő, amikor az ember úgy érzi, hogy nem akar többet szoptatni éjszaka. Ha a szoptatás már nem táplálékbevitel, csak az alvással összefüggő szokás, de anya és baba is elégedett a helyzettel, akkor nem muszáj változtatni.

Hogyan szoktassam le?

Lehet, hogy könnyű lesz leszoktatni a babát, és lehet, hogy rengeteg sírással fog járni. Természetesen leszoktathatjuk úgy is, hogy hétfőtől kezdve nem adunk neki éjszaka enni, és kész. A La Leche Liga tanácsai azoknak segíthetnek, akik kíméletesebb módszerrel szeretnének próbálkozni, ugyanakkor elég türelmesek és kitartóak.

A tanácsok között semmi meglepőt nem találunk, elég, ha a józan eszünkre hallgatunk. Fontos például, hogy napközben elégítsük ki a kisbaba táplálék- és babusgatásigényét, azaz lakjon jól és szeretgessük sokat.

shutterstock 136385837
Shutterstock

Éjszaka dugjuk el a baba elől a mellünket, aludjunk másik szobában, vegyünk fel vastag hálóinget, és ha lehet, kérjük meg apát vagy más, nem szoptató családtagot, hogy ő keljen fel a babához.

Az álomba-szoptatás mellett más nyugtató, altatómódszereket is bevezethetünk – ringatás, ének - , de csak olyat válasszunk, amit aztán majd szívesen folytatunk minden éjszaka. Nagyobb babák esetén, akik már értik a beszédet vagy maguk is tudnak beszélni, fontos, hogy számukra érthetően magyarázzuk el, mi fog történni, és mondjuk nyugodtan nemet.

És persze, a joker-tanács, amit szinte minden csecsemőkkel kapcsolatos kérdésben érdemes szem előtt tartani: ne ragaszkodjunk mereven semmilyen elmélethez vagy divathoz, próbáljuk figyelmen kívül hagyni anyósunk, szomszédunk és szoptatási tanácsadónk homlokegyenest ellentétes tanácsait, ehelyett figyeljünk a baba jelzéseire és a saját igényeinkre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra