Terroristának nézték a szoptató diplomatafeleséget

Tom Neijens, belga ENSZ-diplomata privát New York-i golfklubjában múlatta az időt egy júniusi hétvégén, ahová, tag lévén, a családját is meghívhatta ebédelni. A golfklub teraszán láttak neki az ebédnek, ahol felesége, Roseline Remans – saját beszámolójuk szerint igen diszkréten – szoptatni kezdte Luka nevű kislányukat.

A kép illusztráció
A kép illusztrációFotó: Shutterstock

Az eddig tökéletesen hétköznapi események itt vettek furcsa fordulatot. A golfklub (nőnemű) menedzsere rögtön megjelent az asztaluknál, és felszólította Roseline-t, hogy azonnal távozzon, mert zavarja a klub vendégeit. A férj közölte, hogy az egész csupán néhány percet fog igénybe venni, azonban a menedzser ragaszkodott hozzá, hogy az asszony a vécében fejezze be a szoptatást.

A diplomata erre az öntudatos európai szülő tipikus válaszát adta: "Nem kérnék, hogy valaki a wc-ben ebédeljen, akkor miért kérik azt, hogy a bébi ott egyen?"

Úgyhogy a klub, kezelvén a kezelhetetlen válsághelyzetet, úgy döntött, inkább kihívja a rendőrséget. A greensburghi rendőrség emberei perceken belül meg is érkeztek, "Zárják be az ajtókat!" – ordibálták, és a diplomatákon kívül mindenkit a terasz elhagyására szólítottak fel.

Tom Neijens szerint Scott Harding nyomozó viselkedése leginkább egy Western-filmet idézett, egyik keze a pisztolyán, a másik a sokkolón. A beszámolók szerint a rendőrség viselkedésére részben magyarázatot adhat, hogy Neijens fekete hátizsákja miatt – a klub vendégei szerint – úgy nézett ki, mint egy terrorista. Amikor a szoptató asszony megkérdezte a nyomozót, miért szoptatna egy terrorista egy kisbabát a teraszon, azt válaszolta, hogy "Sri Lankán a terroristák csecsemőket is használnak". Nem mintha számítana, de biztos lesz, akit érdekel: a család bőrszíne hófehér.

Miután Neijens megmutatta diplomata-igazolványát, a rendőr lehiggadt, elnézést kért, és a klub hátsó bejáratán át kivezette a családot további intézkedés, vagy bárki letartóztatása nélkül.

Az eset után a diplomata levélben kért magyarázatot a klubtól, melyben többek között ezt írta: "mélyen aggasztó, ha nem tudnak különbséget tenni egy, a szoptatáshoz nyugodt helyet kereső európai házaspár, és a hátizsákos terroristák között". A klubtól eddig nem kapott választ, és az nem reagált a sajtómegkeresésekre sem. A greensburghi rendőrség közleménye szerint "kulturális félreértés" történt.

Kinek volt igaza?

  • A diplomata családjának 5597
  • Mindkettőnek a maga módján 960
  • Kit érdekel? 860
  • A golfklubnak 324
  • Senkinek 228

Mivel egyikünk sem volt ott, természetesen nem tudhatjuk, valójában mennyire volt diszkrét az eset, hiszen gyereket szoptatni egy kendő alatt lehet láthatatlanul is, és persze a cicit tökéletesen közszemlére téve is. Mint ahogy azt is tudjuk, az Egyesült Államokban a szoptató nő látványa jóval inkább kiveri a biztosítékot, mint Európában, elég csak a Facebook vicces feltételeire gondolni, akik számtalan nőt tiltottak már ki szoptatós fotók feltöltéséért.

Kinek adnak igazat? A diplomatának? Vagy úgy gondolják, pont, mivel diplomatacsaládról van szó, sokkal inkább figyelembe kellett volna venniük a fogadó ország szokásait? Neijens és családja egyébként pont a napokban fejezik be munkájukat az USA-ban, következő állomáshelyük Etiópia lesz, ahol vélhetően nem kell majd ilyen esetekre számítaniuk.

Mustra