Jótéteményt karácsonyra

Karácsonykor szeretünk adni. Talán azért, mert tényleg ott van bennünk a szeretet, és végre tényleg ki is akarjuk fejezni, talán azért, mert elvárják tőlünk, de valamiért mégis minden év decemberében eljön a nap, amikor nem tudod kikerülni, hogy vegyél valamit. Ilyenkor könnyebben segítünk vadidegeneknek is, és sajnos bőven van olyan, aki rászorul a segítségre. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, kinek, hogyan adhatunk, most és máskor.

Természetesen adhatunk az ismerős hajléktalannak az aluljáróban, a vörösiszap-alapba, vagy éppen kedvenc civil szervezetünknek. Érdemes ugyanakkor számba venni néhány olyan lehetőséget, amely esetleg nem jut az eszünkbe.

Bár éppen a múlt héten ért véget a Sok kicsi idei karácsonyi akciója, felajánlásokat még elfogadnak. Idén rajtuk keresztül a mélyszegénységben élő Hajdú-Bihar megyei családokkal együttműködő Igazgyöngy Alapítványt segíthetjük. Az alapítvány közreműködésével a családok ételhez, játékokhoz és olyan fontos, a mindennapi élethez tartozó kiegészítőkhöz juthatnak hozzá, amelyek számukra nemegyszer a túlélést jelentik. Az Alapítvány munkája számukra mégis többet jelent ennél: az Esélyt. Mert, ahogy a Sok kicsi honlapján olvashatjuk, a gyerekeket nem szabad feladni.

Elsősorban cégek támogatására számít a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat. Céljuk egy új gyermek-mentőautó „megépítése”, amellyel kiegészülve hatékonyabbá válhat az Országos Mentőszolgálat gyermekmentő munkája is. A Szolgálat honlapján pontosan követhetőek az igények és a megvalósult álmok, természetesen a támogató cég megnevezésével. Bár a céges ajándékok „szezonja” lassan véget ér, sosem késő segíteni!

Természetesen a cégek másképp sem maradnak ki az év végi ajándékosztásból. Vannak olyanok, amelyek minden vásárlásunkból juttatnak a rászorulóknak, és vannak, ahol a kasszánál vett matrica vagy kitűző vásárlásával segíthetünk. Akadnak olyanok, amelyek az üzletben kihelyezett gyűjtőládákba várják a hozzájárulásokat, vagy dobozokba gyűjtik az adni kívánt élelmiszert.

Egy ilyen felsorolásból nem hagyhatjuk ki azokat, akik gyűjtéseket szerveztek. Csak egy-két példát említsünk, ilyen volt például a K&H által szervezett Gyógyvarázs gyermek-egészségügyi program, amely országszerte 22 bankfiókban szervezett játék- és könyvgyűjtést a kórházakban gyógyuló gyermekeknek. Az ajándékokból 22 kórház gyermekosztályának kis betegei részesülhetnek.

A józsefvárosi Bárka Színház és a MINYATA (Mindenki Nyaraljon Tábor) Egyesület szintén gyűjtött a rászoruló gyerekeknek. Kisebb és nagyobb cégeket keresett meg, hogy adakozzanak, illetve a Bárkára érkező közönséget kérte meg, hozza el megunt játékait. Az eredmény: fenyőfák, sok-sok finomság, és több kosárra való játék. A MINYATA önkéntesei többségükben pedagógusok, szociális munkások, vagy ezekre a pályákra készülő egyetemisták, illetve főiskolások.

Említhetnénk még a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz-akcióját, a Mikulásgyárat, vagy az Angyalok Erdejét – mind mást és mást tesz, ad és gondol. Csak az üzenet ugyanaz. Adni jó.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek