Gyerekek is rendelhetnek esemény utáni tablettát az interneten?

Az egyik legnagyobb brit drogériahálózat azt tervezi, hogy internetes áruházának kínálatát kiterjeszti az összes termékre, mely megtalálható az üzletek polcain.

Ez önmagában örvendetes törekvés lenne, de ily módon egy egyszerű megrendelési nyomtatvány kitöltésével sürgősségi fogamzásgátlóhoz is hozzájuthatna bárki - akár kiskorúak is.

A hálózat honlapján közzétett elképzelés ellenzői leginkább attól tartanak, hogy orvosi vizsgálat nélkül is korlátlanul vásárolhatna bárki az esemény utáni tablettából. A legnagyobb veszélynek azt tartják, hogy a kamaszlányok akár a szülők tudta nélkül is használhatnák ezeket a gyógyszereket, nem is szólva arról, hogy a lehetőség adta hamis biztonságérzet tudatában a mostaninál is nagyobb lenne a meggondolatlan szexuális érintkezések száma, akár rövid időn belül több partnerrel is. A tiltakozók szerint ez utóbbi hamarosan megmutatkozna a szexuális úton terjedő betegségek számának emelkedésében is – nem utolsósorban éppen a 25 év alattiak körében. Pedig a mostani statisztikák sem szívderítőek: évente csaknem 400 ezer új nemi fertőzést regisztrálnak a szigetországban, melyek fele a 16–24 éves korosztályt érinti.

Normális körülmények között jelenleg csak úgy lehet hozzájutni esemény utáni tablettához, ha az érintett felkeresi orvosát, aki kikérdezi többek között a védekezés nélküli nemi érintkezés időpontjáról, és arról, mikor élt legutóbbi a sürgősségi fogamzásgátlás eszközével. Mindezeket a „kényelmetlenségeket” eztán bárki megspórolhatná magának, hiszen nem kellene hozzá más, mint egy elektronikus megrendelés és egy bankkártya – akár a tinilány saját kártyája, akár a szülőktől elemelt kártya -, és a postás másnap már hozná is a csomagot.

Ezzel azonban óhatatlanul együtt járnának a szakember felügyelete nélkül szedett gyógyszerekből adódó egészségi kockázatok is, és nem lenne mód arra sem, hogy az orvos személyre szabott hosszú távú fogamzásgátlási módszert javasoljon a hozzá fordulóknak – figyelmeztetnek az ellenzők. Kisebb hálózatok webáruházaiban már ma is beszerezhetők az esemény utáni tabletták, félő azonban, hogy az egyik legnagyobb forgalmazó piacra lépésével még inkább elterjedne a kamaszok között a fogamzásgátlók orvosi ellenőrzés nélküli meggondolatlan bekapkodása.

A hálózat szakmai standardokért felelős vezetője, Paul Bennett mindenesetre „izgalmas fejlesztésnek” nevezi az internetes árukínálat bővítését. Dr. Trevor Stammers dél-londoni háziorvos, orvosetikus szerint azonban az ötlet nem más, mint a „felelőtlenség bátorítása”. „Esemény utáni tablettával a zsebében bárki arra a téves következtetésre juthat, hogy szabad az út a védekezés nélküli szex felé” – mondja. Peter Saunders, a brit keresztény orvosszövetség egyik vezetője azon a véleményen van, hogy sok tinilányban az a tévképzet ébredhet, hogy könnyen elérhető, biztonságos eszköz van a birtokában, így akár már nagyon fiatalon sem tartja majd vissza semmi a szexuális partnerek gyakori váltogatásától.

A Pro Life nevű életvédő egyesület elnöke, Josephine Quintaville alapjaiban elhibázottnak nevezte a drogériahálózat ötletét. „Fennáll a veszély, hogy a kamaszok nagyobb készleteket halmoznak fel a tablettából, melyet aztán sokszor nem megfelelően – esetleg késve – vesznek be” – véli. Alapvető ellentmondásként említi, hogy életkori korlátozások hiányában akár már 11 éves gyereklányok is hozzájuthatnának a tablettákhoz ezen az úton - miközben 16 éves kor alatt törvény tiltja a szexuális érintkezést, tehát papírforma szerint a lányoknak nem is lenne szükségük fogamzásgátlásra.

Oszd meg másokkal is!
Mustra