Szülés előtt 30 nappal érdemes lemondani a gyesről

Második gyermekét váró édesanya arra kíváncsi, mikor kell lemondania a gyesről, ezt hogyan teheti meg; illetve érdekli, a családi pótlékot és az anyasági segélyt mikor és milyen papírokkal kell igényelnie. Az elintezzuk.hu tanácsadójának javaslata szerint a gyesről érdemes 30 nappal a tgyás igénybevétele előtt lemondani, a családi pótlékot és az anyasági segélyt pedig csak a baba születése után lehet igényelni.

Kérdés:

Az első gyerekemmel jelenleg gyesen vagyok, a második gyermekemet március 14-re várom. A tgyást szeretném megkezdeni február 14-én, tehát 28 nappal a szülés előtt. A gyesről úgy tudom, így le kell mondanom. Ezt mi módon és mikor kell megtennem? Továbbá az anyasági segély es az így már két gyerek után járó családi pótlékot mikor és milyen iratokkal tudom igényelni?

Válasz:

Minthogy pontosan lehet tudni a gyes lemondásának dátumát, ezért mi legalább 30 nappal korábbi időpontot szoktunk javasolni: a posta, az iktatás stb. miatt, hogy ne számfejtsék fölöslegesen már a gyest. A lemondó nyilatkozatban az adatain, a TAJ számán kívül mindössze annyinak kell szerepelnie, hogy mivel a második gyermeke után február 14-től a tgyást igényli, ezért február 13-mal kéri a gyes folyósításának megszüntetését. Természetesen ajánlott-tértivevényes levélben (bármilyen probléma esetén ezzel tudná igazolni, hogy Ön megtette a szükséges lépéseket!) küldje el a Magyar Államkincstár lakóhely szerint illetékes Családellátási Osztályának. Ha pestiek, akkor a cím: Magyar Államkincstár Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága Családtámogatási és Szociális Ellátási Iroda 1139 Váci út 71.

Az anyasági támogatást és a családi pótlékot a baba születése után tudják csak igényelni, hiszen szükséges hozzá a gyermek születési anyakönyvi kivonata és TAJ kártyája. Szintén a MÁK Családellátási Irodájának ügyfélszolgálatán intézhető; ügyfélfogadás: h, k:8:00-15:30, sz:8:17:30, cs, pé: 8:00-12:00. A nyomtatványokat viszont néhány adat kivételével már jó előre ki lehet töltögetni, és ami a legfontosabb: az anyasági támogatáshoz szükséges a terhesgondozást végző orvos eredeti igazolása a minimum négyszeri megjelenésről. Fontos a kitöltési útmutató előzetes elolvasása a kitöltéshez, valamint a szükséges mellékletek utólagos ellenőrzése, a hiánypótlás okozta bosszúság elkerülésére. És még valami: a MÁK fénymásolt okmányokat (születési anyakönyvi kivonat, TAJ kártya stb.) is elfogad, kivétel: az eredeti orvosi igazolás az anyaságihoz. A szükséges, kitöltendő nyomtatványok: - Kérelem anyasági támogatás megállapítására, Kérelem családi pótlék megállapítására.

További kérdések és válaszok az elintezzuk.blog.hu oldalon olvashatók.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek