Készítsünk anyatejből szappant!

Jó hírünk van a natúrkozmetikumok kedvelőinek, mint kiderült, kitűnő bőrsimogató szappan készíthető az anyatejből. Aztán mindenki döntse el maga, hogy szeretné-e a saját tejével kenegetni magát, vagy esetleg rokonoknak ajándékba adni.

 



Forrás:traditionalmidwife.com

Mindenesetre közismert tény, hogy a gyerek számára is a legjobb bőrápoló az anyatej, mért ne lenne tehát jó nekünk?


A szappan otthon is elkészíthető, alapja természetesen a lúg, ami a régi, természetes szappanok tisztítóerejét is adta, csak aztán hamar kiderült, hogy a lúg nemcsak tisztít, de erősen szárítja is a bőrt. Na ezért kell hozzá az anyatej. Itt található a szappanrecepet, aki elkészíti, mindenképpen számoljon be az eredményekről és esetleg kérdezzen meg egy tapasztalt szappankészítőt is. Előtte azonban gyűjtse az anyatejet hűtőben, legalább hat csésze kell belőle, így sok időbe telhet, míg összegyűlik, utána viszont egy fél életre meg van oldva a tisztálkodás, az alábbi összetevőkből legalább 32 szappan jön ki.

1,2 kilogramm növényi zsír
5,5 deci sötét olíva olaj
5,5 deci sáfrányolaj (kerti pórsáfrány)
6 csésze anyatej (de lehet több is)
4 deci nátrium hidroxid (lúg)
2 evőkanál nátriumborát
illóolaj, jégkocka, méz


Olvasszuk meg a zsírt egy nagy serpenyőben, aztán adjuk hozzá az olajat. Fokozatosan melegítsük, hogy a zsír lassan olvadjon fel. Dugjuk be a konyhai mosogatót, engedjük tele félig vízzel, és vagy három tucat jégkockát is adjunk hozzá - ez azért kell, hogy hideg maradjon az anyatej, amíg a lúgot hozzáöntjük, máskülönben a lúg tönkre teszi a tejet, és semmi értelme az egésznek.

Nagyon-nagyon lassan (minimum öt perc alatt) öntsük bele a lúgot a tejbe, - ha lehet ne lélegezzük be, - az eredmény egy sárgás lötty lesz. Most adjuk hozzá a nátriumborátot a még meleg zsírhoz, és ha akarunk, tehetünk hozzá mézet is. Ezután az egész sárgás cuccot adjuk hozzá a zsíros cucchoz. Most jön a turmixgép, turmixoljuk az egész keveréket 60 másodpercig, persze több adagban, mert egyszerre nem fog beleférni, majd még egyszer újra, ekkor tehetünk bele egy kis illóolajat is. Ezek után formába önthetjük szappanunkat, és 24 óra elteltével szeleteljük fel.
Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek