Összecseréltek két csecsemőt egy cseh kórházban

Összecseréltek két újszülött csecsemőt egy csehországi kórházban tíz hónappal ezelőtt. A cseh hatóságok már vizsgálják a hibát, amelynek napvilágra kerülése után a két család megegyezett, hogy még az év vége előtt visszacserélik a babákat, írja az MTI.


Nikola és Veronika tavaly december 9-én született a trebici kórházban, Csehország délkeleti részén, ám egy egyelőre tisztázatlan okokból elkövetett csere folytán életük első tíz hónapjában nem vér szerinti családjukban nevelkedtek. Az egyik szülői párnak szemet szúrt, hogy gyermekük egyáltalán nem hasonlít rájuk, és gyanújukat beigazolták az apasági és anyasági tesztek.

A cserében érintett két pár először múlt héten találkozott egymással és vér szerint kislányával. "A lányom teljesen egyértelműen hasonlít rám. Nincs szükségem DNS-tesztre ahhoz, hogy tudjam, ő az én gyerekem." - mondta az egyik apuka a cseh rádiónak. "Természetesen örülünk, hogy tisztázódott a helyzet, ugyanakkor szörnyen érezzük magunkat a csere miatt" - tette hozzá.

A rendőrség még nem nyilatkozott a vizsgálat első eredményeiről, így nem világos, hogy mi okozta a kavarodást: szándékos csere történt vajon, vagy a kórház alkalmazottai hibáztak. Tomás Julínek cseh egészségügyi miniszter egy rádióinterjúban nem tudta kizárni, hogy hasonló csere nem fordult elő korábban. A miniszter kijelentette: Nikola és Veronika szüleit kártérítés illeti meg a hiba miatt, számol be az MTI.

Petr Mayer, a kórház igazgatója bocsánatot kért a szülőktől és minden segítséget megígért nekik a probléma megoldásához. A kórház szerdán közleményben nyilvánította készségét a teljes együttműködésre a rendőrségi nyomozással, amellett, hogy saját belső vizsgálatot is folytatnak. Egyelőre nem tudni, hogy a rendőrök mikor hallgatják ki a kórház személyzetét. A két családot pszichológus segíti, aki szerint az anyukáknak sokkal nehezebb lesz feldolgozni a változást mint a két kislánynak.

A szülők szerdán egy titokban tartott helyen találkoztak, hogy jobban megismerjék egymást és vér szerinti csemetéiket, s megvitatták, miként lehetne a legjobb módon végrehajtani a babacserét. A hírek szerint 10 millió koronás kártérítést terveznek követelni a kórháztól: egymilliót minden elcserélt hónapért.

A cseh média azt találgatja, hogy a babacsere talán nem is volt véletlen, vagy pedig csak része egy nagyszabású hibasorozatnak
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek