Meghalt egy otthon született csecsemő Budán

Meghalt egy újszülött a főváros XII. kerületében, akit az édesanyja otthonában hozott a világra - erősítette meg az MTI információját az Országos Mentőszolgálat szóvivője.


Győrfi Pál az esettel kapcsolatban csak annyit közölt, hogy hajnali négy óra magasságában riasztották a mentőket egy otthonszüléshez,és bár percek alatt a helyszínre értek, a gyermek életét vesztette.

A szóvivő további részleteket nem közölt, de azt elmondta: tudomása szerint az otthonszülésekkel kapcsolatban szabályrendszer kidolgozását tervezi az egészségügyi tárca. A mentőszolgálatnak az az álláspontja, hogy szigorú feltételekhez kell kötni azt, hogy valaki az otthonában hozza világra gyermekét. Egy szülésnél akár életveszélyes kockázatok is felléphetnek, amelyeket nagyobb biztonsággal tudnak elhárítani, ha megfelelő kórházi körülmények állnak rendelkezésre, illetve ha a szülést megelőzően elvégeznek bizonyos vizsgálatokat.

Az MTI információi szerint a XII. kerületi esetet a rendőrség is vizsgálja, az ügyben a BRFK későbbre ígért tájékoztatást.

A szülés.hu honlapon a szülést levezető szülész-nőgyógyász beszámolt a tragédia körülményeiről. Geréb Ágnes azt írja, a szülés komplikációmentesnek tűnt. A magzatvíz tiszta volt, a kisbaba jól feküdt, nem volt a méretarányosnál nagyobb. Végig jó szívhangokat hallottak, akkor is, miután a kisbaba feje kibújt.

Köldökzsinór nem volt a nyakán, de a feje után elakadt a válla, és semmilyen módszerrel nem tudták kisegíteni. Ekkor mentőt hívtak, akik a kétpercnyire lévő kórházba szállították. Itt két szülészorvos és egy szülésznő nagy nehezen kihúzta a babát, de már nem tudták újraéleszteni - írja az orvos.

Geréb Ágnes a honlapon nyilvánosságra hozott nyilatkozatában beszámol arról, hogy a klinikai gyakorlatban is többször előfordult hasonló eset, külföldön otthon szülés során is előfordult már ilyen, de itthon eddig még nem, írja az Index.
Oszd meg másokkal is!
Mustra